İran-Çin arasındaki ekonomik ilişkiler

İran-Çin arasındaki ekonomik ilişkiler

İran-Çin Ortak Ticaret Odası Başkanı Askerovladi: "İran ile Çin arasındaki ticaret hacmini 50 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz"

İSTANBUL (AA) - İran-Çin Ortak Ticaret Odası Başkanı Esadullah Askerovladi, 2018 yılında iki ülkenin ticaret hacminin 50 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini belirtti.

Mehr haber ajansına göre, başkent Tahran'da düzenlenen İran-Çin İş ve Yatırım Fırsatları Konferansı'nda konuşan Askerovladi, "2017 yılında İran ile Çin arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara yaklaştı. Bu rakamı 2018 yılında 50 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz." dedi.

Söz konusu rakamın gerçekleşmesi için 2018'de Çin'de düzenlenecek 4 fuara katılacaklarını ve her ay Çin'den bir ticari heyeti ülkelerinde ağırlayacaklarını dile getiren Askerovladi, yatırım sürecinin siyasi rüzgarlardan etkilenmediğini fakat pazarın zarar gördüğünü kaydetti.

Çin, İran'ın toplam ithalatının yaklaşık yüzde 42'sini gerçekleştiriyor.

- Sançi gemisinin yanması

İran resmi makamlarının açıklamalarına göre, Güney Kore'ye petrol taşıyan Panama bandıralı Sançi petrol yük gemisi, 6 Ocak'ta Çin kara sularında Hong Kong bandıralı CF Crystal adlı yük gemisiyle çarpışmış ve gemideki 30 İranlı hayatını kaybetmişti.

Yaklaşık bir hafta yandıktan sonra batan gemiyle ilgili Çin'in yardım ve kurtarma çalışmalarında ihmalinin olduğu öne sürülmüş, Çin mallarının protesto edilmesi gündeme gelmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler