Irak-İran sınırındaki deprem

Irak-İran sınırındaki deprem

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Irak'ta depremin en çok zarara yol açtığı Derbendihan ilçesinde incelemelerde bulundu- Güllüoğlu:"Çok hızlı bir şekilde, 12 saat bile geçmeden hazırlıklarımızı bitirdik ve yola çıktık. Şu anda insanların bir kısmı sokakta kalıyor.

SÜLEYMANİYE (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Başkanı Doktor Mehmet Güllüoğlu, Irak'ta 7,3 büyüklüğündeki depremin en çok zarara yol açtığı Süleymaniye'ye bağlı Derbendihan ilçesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Güllüoğlu ve beraberindeki AFAD/Sağlık Bakanlığı personeli, Türkiye'den yardım malzemesi ve kurtarma araçlarını taşıyan A400-M nakliye uçağıyla Süleymaniye'ye ulaştı.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam'ın eşlik ettiği Güllüoğlu ve beraberindeki ekip, önce Halepçe'ye ardından depremin en şiddetli hissedildiği ve tahribatın yüksek olduğu Derbendihan'a geçti. Güllüoğlu, ilçede zarar gören ve yıkılan yerlerde incelemelerde bulunarak, yetkililerden ihtiyaçlar konusunda ayrıntılı bilgi aldı.

Depremde büyük hasara uğrayan bir hastanenin onarımını AFAD olarak üstleneceklerini belirten Güllüoğlu, "Burada çok sıcak karşılandığımızı ifade edebilirim. Elde ettiğimiz bilgilere göre üç hastaneden ikisi çalışamıyor halde. Biz de bu hastaneler ve diğer yıkılan yerleri göreceğiz." dedi.

AFAD'a bağlı arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin gerektiğinde göreve hazır olduklarını ifade eden Güllüoğlu, şunları söyledi:

"Biz afetler gibi savaşlar gibi konulara sadece politik olarak değil, insani krizler olarak bakıyoruz. Suriye krizinden dolayı bunu çok iyi biliyoruz, o yüzden buraya da bir insani vazife için geldik. Çok hızlı bir şekilde, 12 saat bile geçmeden hazırlıklarımızı bitirdik ve yola çıktık. Şu anda insanların bir kısmı sokakta kalıyor. Biz de temel olarak çadırla battaniye getirdik. Diğer desteklerimiz de yolda. Sağlık gibi başka alanlarda da talep edildiği takdirde destek verebileceğimizi ifade ettik."

Depremde ağır hasar gören Derbendihan Barajı'nda da incelemelerde bulunan Güllüoğlu, gerektiği takdirde Türkiye'den bir teknik destek ekibinin baraj onarımı için bölgeye intikal edebileceğini aktardı.

AFAD Başkanı Güllüoğlu, bölgedeki ziyaretlerine yarın da devam edecek.

Yetkililerin açıkladığı son rakamlara göre, dün akşam meydana gelen ve merkez üssü Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti olan 7,3 büyüklüğündeki deprem sonucu İran'da 407 kişi, Irak'ta ise 7 kişi hayatını kaybetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :