İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson Kosova'da

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson Kosova'da

Johnson, Kosova Meclisinde milletvekillerine hitap etti:- "Teröre, şiddet içeren aşırılığa, yolsuzluğa ve organize suçlara karşı ortak zorluk içindeyiz. Bu tehditlere karşı birlikte savaşmalıyız"

PRİŞTİNE (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Kosova'nın başkenti Priştine'deki temasları kapsamında mecliste milletvekillerine hitap etti.

Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli ile görüştükten sonra, onuruna düzenlenen özel meclis oturumunda konuşan Johnson, 17 yıl önce de Kosova'yı ziyaret ettiğini anımsatarak özellikle Kosova'nın savaştan sonraki durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Johnson, Kosova'nın, "neler yapılabileceği" konusunda diğer ülkelere de güçlü ve aydınlık bir örnek olabileceğini vurguladı.

Siyasi partileri, tüm vatandaşların çıkarına hizmet etmek için çalışmaya davet eden Johnson, "İnsanların, seçilmiş temsilcilerinden daha fazlasını isteme ve onlara hesap sorma hakları da vardır." ifadelerini kullandı.

Johnson, İngiltere olarak Kosova'nın Batı Balkanlar'da güçlü ve istikrarlı olmasını istediklerini belirterek bunun Sırbistan ile kurulacak normal bir ilişkiyle gerçekleşebileceğini ifade etti.

Hem Sırbistan, hem de Kosova tarafından savaş suçlularının hapsedilmesi gerektiğini söylemenin tartışmalı olmaması gerektiğini kaydeden Johnson, bu nedenle Kosova'nın, Savaş Suçları Özel Mahkemesi ile iş birliği içinde olmasının önemine işaret etti.

- "Tehditlere karşı birlikte savaşmalıyız"

Johnson, tüm ülkelerin ortak zorluklarla mücadele ettiğine dikkati çekerek "Teröre, şiddet içeren aşırılığa, yolsuzluğa ve organize suçlara karşı ortak zorluk içindeyiz. Bu tehditlere karşı birlikte savaşmalıyız." ifadelerini kullandı.

Kosova Meclis Başkanı Veseli de Johnson'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olduğunu söyleyerek Birleşik Krallık isminin, Kosova'nın özgürlük ve bağımsızlık tarihiyle bağlantılı bir isim olduğunu sözlerine ekledi.

Meclisteki özel oturuma, Kosova Başbakanı İsa Mustafa, ABD'nin Priştine Büyükelçisi Greg Delawie, AB'nin Kosova Özel Temsilcisi Nataliya Apostolova, bakanlar ve milletvekilleri katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :