İmam Abdullah Harun ölümünün 48. yılında anıldı

İmam Abdullah Harun ölümünün 48. yılında anıldı

İmam Abdullah Harun'un kızı Masoet:- "Babam, ırkçılığa karşı düşüncelerini minberden dile getirmiş. Babamın en önemli önceliği ise camiye gelen gençleri adaletsizliğe karşı harekete geçirmek oldu"- "Babamı son kez (tutuklandığında) o gün canlı olarak görd

CAPE TOWN (AA) - MURAT KARADAĞ - Güney Afrika'da Apartheid rejimine karşı yürütülen özgürlük mücadelesinin simge isimlerinden İmam Abdullah Harun, ölümünün 48. yılında kendi adına kurulan eğitim vakfının düzenlediği törenle anıldı.

İmam Abdullah Harun'un kızı Fatima Harun Masoet, anma töreninin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının Mısır'daki Müslüman Kardeşler fikriyatından çok etkilendiğini belirtti.

Babasının Suudi Arabistan'daki eğitimi sırasında Mısır İhvan hareketi üyeleriyle tanıştığı ve Müslüman Kardeşler akımından etkilendiğine dikkati çeken Masoet, "1960'lı yılların başlarında imam olarak atanması, düşüncelerini uygulama fırsatı vermiş. Babam, ırkçılığa karşı düşüncelerini minberden dile getirmiş. Babamın en önemli önceliği ise camiye gelen gençleri adaletsizliğe karşı harekete geçirmek oldu. Afrika'da ırkçı Apartheid sisteminin geldiği boyutları, toplumun verdiği tepkileri daha iyi takip edebilmek ve insanları bu konuda bilinçlendirmek için yakın arkadaşları ile Claremont Müslüman Gençlik Derneğini (CMYA) kurdu. İnsanların Apartheid sistemine karşı harekete geçmesi için dinimizin moral kaynağı olmasını sağladı. Bu onun gençliği ve aynı zamanda kadınları bilinçlendirme yöntemlerinden biriydi.“ şeklinde konuştu.

Ulemanın genç olduğu için babasının imam seçilmesine karşı çıktığını anlatan Masoet, "Zamanla toplumda sıra dışı bir rol oynadığını ve bir imam olarak gerekli donanıma fazlası ile sahip olduğunu görmüşler. İmam Harun'u insanlara önemli kılan etken gençliğe hitap edebilmesiydi." dedi

Masoet, babası İmam Harun'un Apartheid rejimine karşı yürüttüğü mücadelede Hz. Muhammed'in İslamiyet'i anlatmak için verdiği mücadeleden ve yaptığı savaşlardan kendisine dersler çıkardığını, ilham aldığını söyledi.

Londra’da Afrikalı yoksul insanlar yararına kurulmuş bir derneğin babası üzerinden Cape Town'daki yoksullara maddi yardım gönderdiğini belirten Masoet, "Babam öteden beri yardıma muhtaç insanları din-ırk ayrımı yapmaksızın düzenli olarak ziyaret eder, onlara kendi imkanları ve çeşitli dernekler aracılığıyla maddi manevi yardımlarda bulunurdu." ifadelerini kullandı.

Masoet, babasının vaazlarında nelerden bahsettiğinin, nerelere gidip kimlerle görüştüğünün hükümet tarafından mercek altına alındığını bildiğini ancak hiçbir zaman doğru bildiği gerçeklerden vazgeçmediğini vurguladı.

Babası tutuklandığında henüz 6 yaşında olduğunu ancak o günü çok net hatırladığını kaydeden Masoet, “O gün Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum günüydü. Babam camideki vaazı için hazırlanıyordu. Kapı çaldı. İki polis dışarıda bekliyordu. Babamı son kez o gün canlı olarak gördük. Kendisini tutuklu kaldığı 123 gün boyunca görme imkanımız olmadı. Annem kendisine temiz kıyafet ve çorba götürürdü. Babam tutukluluk süresince oruç tutmuş ve orucunu annemin götürdüğü çorba ile açmış. Ölümünü polisler anneme sadece iki kelime ile bildirdiler. Evimize gelip 'O öldü' dediler, hepsi bu. Babamın ölümünün üstesinden hala gelebilmiş değilim ancak gerçek olan bu." şeklinde konuştu.

İmam Harun’un insanlığa bıraktığı mirası sadece ailelerinin değil yeni neslin de canlı tutması gerektiğini vurgulayan Masoet, İmam Abdullah Harun Eğitim Vakfının bu amaçla kurulduğunu, vakfın bu mirası sadece Güney Afrika’da değil, bütün dünyada yaşatmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :