İklim Kanunu’nun taslağında yer alan maddeler! Sanayi tesislerini yakından ilgilendiriyor

İklim Kanunu’nun taslağında yer alan maddeler! Sanayi tesislerini yakından ilgilendiriyor

Türkiye’nin gözünü çevirdiği Konya’daki İklim Şurası’nda ilk kez resmi ağızlardan duyulan İklim Kanunu Taslağı’na Memleket.com.tr ulaştı. Kanun taslağı oldukça kapsamlı. Yanıltıcı bilgi verenler ve uymayanları ise cezalar bekliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un Konya’da düzenlenen İklim Şurası’nda dile getirdiği İklim Kanunu’yla ilgili taslak metin hazır. Metnin taslak haline Memleket.com.tr ulaştı.

İKLİM KANUNU KISA ZAMANDA GELECEK

Türkiye, iklim değişikliği ve Yeşil Mutabakat uyum çalışmalarını bir bütün olarak çıkarılacak “İklim Kanunu” kapsamında yürütmeye hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İklim Kanunu’nun kısa sürede TBMM’den geçirilmesinin planlandığını belirterek, Türkiye’nin 2053 yılında “sıfır” emisyon hedefine ulaşabilmesi için yürütülecek tüm faaliyetlerin bu yasal şemsiye altında yürütüleceğini açıklamıştı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAŞKANLIĞI KURULDU

Bakan Kurum’un verdiği bilgiye Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği adını alacak bakanlık bünyesinde kurulacak İklim Değişikli Başkanlığı tüm Yeşil Dönüşüm çalışmalarının koordine edildiği bir idare olarak örgütlenecek. Ülke ve sektörler bazında tüm emisyon hedeflerini izleyecek olan başkanlı, sektörlere önderlik edecek ve yol gösterecek. Sektörlere verilecek yeşil dönüşüm desteği ve iklim finansmanı başkanlık tarafından yönetilecek.

BELEDİYELERE DAİRE BAŞKANLIĞI

Bakan Murat Kurum ayrıca Konya’da yaptığı konuşmada yerel yönetimlerin İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kuracağı bilgisini vermişti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Konya il sınırlarında devam eden endüstriyel, tarım, hayvancılık, enerji, trafik gibi faaliyetler ile su ve katı atık yönetimi, afetler, iklim parametreleri gibi olayların mevcut durum analizleri yapılacak. Bu faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyonları hesaplanacak ve iklim değişikliğine olan olumsuz etkileri azaltılacak” cümlelerini kullanmıştı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği Daire Başkanlığını da kurmuş vaziyette.

TÜM YERLEŞKELER KENDİ ATIĞINI DEĞERLENDİRECEK

Bakan Murat Kurum’un 10 maddelik yol haritasında yerleşim yerleriyle ilgili “Çevreye Saygılı İklim Dostu Şehirler” hedefiyle sınıflandıracak, değerlendirecek, uygulamalarımıza yeni bir boyut kazandıracağız. Örneğin yeni bir sanayi alanını yaparken, bir şehirde kentsel dönüşüm yaparken, sosyal konut üretirken orada güneş panelleri yer alacak, atık getirme merkezi olacak. Atık sularını arıtan, kendi elektriğini üreten, atık yağını toplayan, yeşil etiket sahibi yapılar olacak” cümleleriyle hedefi açıkça ortaya koydu.

KARBON TİCARETİ BAŞLIYOR

Türkiye’de yakın dönemde uygulanmaya başlayacak olan İklim Kanunu kapsamında karbon ticareti büyük önem taşıyor.

Karbon Ticareti nedir?: Karbon ticareti; piyasa temelli bir araç ve ülkelerin azalttığı sera gazı salımlarının sertifikalandırılması ile bu sertifikaların piyasalarda alım satımının yapılması esasına dayanıyor. Sera gazları içerisinde karbondioksitin oranının fazla olması nedeniyle karbon ticareti olarak adlandırılıyor. Ortak Uygulama ve Temiz Kalkınma Mekanizması olarak adlandırılan proje temelli mekanizmalarda ise; taahhüt edilmiş sera gazı hedefi olan ülkeler dünyanın farklı bölgelerinde ve ülkelerinde yapmış oldukları sera gazı azaltıcı yatırımlar ve projeler ile krediler elde edebiliyor, kredi kotalarını genişletiyor ya da bu kredileri piyasada satabiliyor. (ÇŞB, 2012)

karbon-ticareti-tablosu.png

İKLİM KANUNUNUN ANA HATLARI

Kısa zamanda meclisin onayına sunulacak kanun taslağını Memleket.com.tr editörleri sizler için özetledi. 27 sayfalık taslak metinde kısaca şu maddeler öne çıkıyor:

- Dünyanın sıcaklığının 2 derece oranında korunması için sera gazlarının yerinde kontrol edilebilir hale getirilmesi ana amacı taşıyor olacak.

- Karbon dioksit, Metan, Diazot oksit, Hidroflorokarbonlar, Perflorokarbonlar, Sülfür hegzaflorid gazları sera gazı kapsamına alınacak. Ayrıca Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelik, tebliğ ve/veya genelgede “hedeflenen sera gazı” olarak belirtilen gazlar, “hedeflenen sera gazları” kapsamında değerlendirilecek.

- Kanun kapsamında edinilecek paydan işletmeler hissesine düşen payı alabilecek. Bu bağlamda Karbon Ticareti adı altında bir sistemle işletmelerin kredi kotaları genişleyebilecek ya da daraltılabilecek.

- Sermaye Piyasası Kurulu, emisyon piyasalarındaki işlemleri izlemek, bu Kanun ve Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca piyasa bozucu faaliyetler veya piyasa dolandırıcılığına karşı önlemler almak ve tedbirler uygulamak amacıyla piyasayı denetlemekle görevli olacak.

- Söz konusu kanun maddesinin ihlali durumunda ya da faaliyetlerin tesis dışında yapılması halinde yaptırımlar uygulanabilecek.

- Tesislerin ve işletmelerin sera gazı emisyon raporlarını zamanında vermemesi durumunda banka hesaplarına tedbir konulabilecek. Raporlar sunulması durumunda ise tedbir kaldırılacak.

- Bilgilerin yanlış verilmesi durumunda ise bu hareket piyasa dolandırıcılığı olarak değerlendirilecek. Bundan dolayı da işletmelere 1 yıla kadar geçici olarak faaliyetten men, mali yaptırım, yıllık cironun yüzde 3'ünü geçmeyecek miktarda yaptırım ve tekrar durumunda da yüzde 5 el koyma cezası verilecek.

- Raporlar her yıl 30 Mayıs’ta istenecek. Bu tarihe kadar raporlanmayan emisyonlarla ilgili 48 bin lira para cezası uygulanacak.

- Doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara 36.000 Türk Lirası para cezası verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler