İçtüzük değişiklik teklifi komisyonda

İçtüzük değişiklik teklifi komisyonda

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı:"Benim de gözlemim ve tanıklığım odur ki, mevcut İçtüzük, bir bütün halinde şu anda geldiğimiz noktada ihtiyaçlara cevap vermekten uzaktadır"- CHP Grup Başkanvekili Altay: "Muhalefetin sesini biraz kısarak, Meclis'i kanun fab

TBMM (AA - TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Benim de gözlemim ve tanıklığım odur ki, mevcut İçtüzük, bir bütün halinde şu anda geldiğimiz noktada ihtiyaçlara cevap vermekten uzaktadır." dedi.

Bahçekapılı, Meclis Anayasa Komisyonu'nda İçtüzük değişikliği teklifinin tümü üzerinde Meclis Başkanlığı adına yaptığı konuşmada, Meclislerin kendi içtüzüklerini kendilerinin yapmasının diğer devlet organları karşısındaki bağımsızlıklarının bir gereği olduğunu söyledi.

Yürürlükte bulunan 1973 tarihli TBMM İçtüzüğünde 14 defada toplam 157 değişiklik yapıldığını belirten Bahçekapılı, değişikliklerin farklı nedenlerden yapıldığını anlattı.

Günümüzde her yasama döneminde içtüzük değişikliğinin gündeme geldiğini, 10 yıldır milletvekilli yaptığını ve bunun hep gündemde olan bir konu olduğuna dikkati çeken Bahçekapılı, şunları kaydetti:

"Benim de gözlemim ve tanıklığım odur ki, mevcut İçtüzük bir bütün halinde şu anda geldiğimiz noktada ihtiyaçlara cevap vermekten uzaktadır.

Başkanlığımız, yasama ekonomisini uygun, zamanın etkin kullanılmasını sağlayacak, gündeme bağlılığını koruyarak müzakerelerin verimini arttıracak bir içtüzük değişikliğini de ivedi olarak ihtiyaç olduğu kanaatindedir. Komisyon görüşmelerini gerçekleştirdiğimiz İçtüzük teklifinin önce komisyonunuz sonrasında ise Genel Kurulda kabul edilmesinin bilinen ihtiyacın en azından bir kısmının giderilmesi hususunda faydalı olacağı kanaatini taşımaktayız."

- Söz hakkı tartışması

Bahçekapılı'nın konuşmasının ardından TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, alt komisyon raporu üzerinden teklifin tümünün görüşmelerine geçilmesini oylamak istedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın konuşması sırasında geçmiş dönemlerde yapılan içtüzük çalışmalarından bahsederken kendine sataşmada bulunduğunu ifade ederek, söz istedi.

Şentop'un önce oylamayı yapmak istemesi üzerine Altay, ayağa kalkıp elindeki kitapçığı masaya vurarak, tepki gösterdi.

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Levent Gök ile Komisyon Başkanı Şentop ve AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş arasında söz hakkı tartışması yaşandı.

Tartışma sırasında Şentop, alt komisyonun kabul ettiği metin üzerinden teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin yapılmasını oyladı. Oylamada teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçilmesi kabul edildi.

Bir süre daha devam eden tartışmanın ardından Şentop, Altay'a söz verdi.

Altay, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'ın geçmişte yapılmış bir uzlaşma komisyonunda yaşananları yanlış anlattığını savunarak, şöyle konuştu:

"Eğer geçmişte uzlaştıysak bugün burada niye oturuyoruz. Siyaset açık kapı, müzakere, uzlaşma işidir. Zordur. Siyasette geçmişte yapılan bir komisyonda, 'bakarız, ederiz, konuşuruz' şeklinde kayıt altına alınmış işlere, 'biz uzlaştık' demek kimseye bir şey sağlamaz. Uzlaşsak, burada bugün bunları yeniden konuşuyor olmazdık.

O zaman ne söylediğimi de hatırlıyorum. Meclis TV yayınlarının süreklilik arz etmesi halinde iş birliğine ve müzakereye açık olduğumuzu söyledim. Durum bundan ibarettir. Muhalefetin sesini biraz kısarak, Meclis'i kanun fabrikasına dönüştürebileceğinizi zannediyorsanız çok yanıldığınızı tarih ve zaman önümüzdeki dönemde herkese gösterecek."






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :