İçtüzük değişiklik teklifi komisyonda

İçtüzük değişiklik teklifi komisyonda

TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Meclis İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, dört partinin ortak teklifiyle alt komisyona sevk edildi

TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Meclis İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif, dört partinin ortak teklifiyle alt komisyona sevk edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin Meclis İçtüzük değişikliğine ilişkin ortak teklifini görüşmek üzere, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Parlamentoların kendi çalışma usul ve esaslarını, yaptıkları içtüzüklerle belirlediğine dikkati çeken Şentop, yürürlükte olan içtüzüğün Cumhuriyet Senatosu'nun da bulunduğu çift Meclisli dönemde 5 Mart 1973 tarihinde kabul edildiğini ve 1 Eylül 1973'te yürürlüğe girdiğini belirtti.

Şentop, şöyle devam etti:

"Bu içtüzükte yapılan 14 değişiklikle 156 madde değiştirilmiş. Bazen aynı maddeler birden çok kez değiştirilmiştir. Bu içtüzük 44 yıldır uygulanmaktadır. Bu süre içerisinde birçok içtüzük değişiklik girişimi de farklı gerekçelerle sonuca ulaşamamıştır. Bu 44 yıllık süre içerisinde içtüzüğün çeşitli maddelerinde yapılan değişiklikler, içtüzüğün sistematiğini de bozmuştur. Mevcut bazı hükümler hiç uygulanamazken, içtüzükte dayanağı olmayan bazı uygulamalarda teamüller oluşturmuştur."

15 Temmuz'a az kaldığını ve bunun Türkiye tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Şentop, 15 Temmuz'da şehit düşenlere Allah'tan rahmet, gazilere şifa, şehitlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Mustafa Şentop, dün ve bugün siyasi parti temsilcileri ile görüştüklerini ve teklifin alt komisyonda değerlendirilmesi yönünde mutabakat oluştuğunu bildirdi.

Şentop'un konuşmasının ardından dört siyasi partinin alt komisyon kurulmasına ilişkin ortak teklifi okundu.

Teklifin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından içtüzük değişikliğine ilişkin teklif alt komisyona gönderildi.

Öte yandan yoğun katılım nedeniyle bazı milletvekilleri toplantıyı ayakta izledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :