İçişleri Bakanı Ala hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

İçişleri Bakanı Ala hakkındaki gensoru önergesi kabul edilmedi

Efkan Ala:- "Bölücü örgütün Kürt sorunu yok ama Kürtlerin PKK sorunu var. Bugün terör sorunu olmasaydı reformları konuşuyor olacaktık"- "Şu ana kadar 8 ilçede operasyonlar yaptık. Sokağa çıkma yasağı 4 ilçede devam ediyor. Birinde kısmen gece; Sur, İdil v

TBMM (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bölücü örgütün Kürt sorunu yok ama Kürtlerin PKK sorunu var. Bugün terör sorunu olmasaydı reformları konuşuyor olacaktık" dedi.

Ala, TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin kendisi hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, genel olarak yeryüzünde ama özel olarak da bu coğrafyada, Ortadoğu'da meydana gelen hadiselerin, istikrarsızlıkların teröristlere, terör odaklarına ve örgütlerine özel bir imkan sağladığını kaydetti.

Suriye'de, Irak'ta ortaya çıkan ortamın terör örgütlerinin artık ittifak ve işbirliği yapmasına olanak sağladığını belirten Ala, "Bunun etkisini sadece Türkiye'de değil dünyanın çeşitli yerlerinde görüyoruz. O nedenle, iştahları kabaran terör örgütlerine yönelik hem küresel ölçekte hem ülke genelinde işbirliğine ihtiyaç var" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde bir terör olayı ortaya çıktığı zaman o ülkedeki kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum, bütün siyasi mekanizmaların tek vücut olduğunu, siyasi rekabet anlayışlarını ve politik farklılıklarını başka zeminlerde gündeme getirdiklerini aktaran Ala, şunları söyledi:

"2002'den beri sosyal, siyasal, ekonomik alanda eş zamanlı olarak birçok projeyi bu bölgelerde uygulamaya koyduk. 2002'den beri çok ciddi reformlar yaptık. Demokrasi teröre olan desteği azaltır, toplumsal desteği azaltır; terörü ortadan kaldırmaz. Nitekim, bu bölgelerde, terörün yoğun olarak yaşandığı yerlerde, AK Parti yaptıklarıyla vardır ve vatandaşlarımız oralarda bizimle beraberdir. Vatandaşlarımız her sıkıntılı anda kendisine el uzatanlarla, kendi hakkını teslim edenlerle hep birlikte olmuştur.

Teröre karşı sadece silahlı mücadelenin dışındaki enstrümanları da devreye soktuk ve bunların hepsinde doğru yaptık. Bugün, vatandaşlarımız eğer bu kadar zulme, bu kadar probleme rağmen teröre 'hayır'; Türkiye'ye, demokrasiye, bize 'evet' diyorsa bu, bu kadroların yaptığı reformların neticesidir."

- "Terör örgütü yöntem değiştirdi, çukurlar kazdı"

Bakan Ala, Irak'ta ve Suriye'de, bütün dünyayı etkileyen yeni yapılanmaların Türkiye'yi etkilemesiyle, daha çok sınıra yakın bölgelerde, bazen de içerilerde terör örgütünün yöntem değiştirdiğini, çukurlar kazdığını, barikatlar, düzenekler ve patlayıcılar koyduğunu söyledi.

"Bunlar olurken, neredeydi bu devlet?" sorusunun akla gelebileceğini ifade eden Ala, nerede olduklarını söyleyeceğini kaydetti. Efkan Ala, şu ana kadar 8 ilçede operasyonlar yaptıklarını ifade ederek, "Cizre, Silopi, Sur, Dargeçit, İdil, Varto ve Silvan... Barikat, çukur kaldırdığımız 2 bin 80, bomba düzeneği 2 bin 500, silah, patlayıcı, uzun namlulu silah, mühimmatlar... Liste böyle devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ala, sokağa çıkma yasağının 4 ilçede devam ettiğini; birinde kısmen gece; Sur, İdil ve Cizre'de ise gün boyu uygulandığını bildirdi.

Diğerlerinde yaptıkları gibi bu yerlerde de vatandaşı sıkıntıdan kurtaracak tedbirleri aldıklarını ve bunları kısa zamanda neticelendirmek arzusunda olduklarını aktaran Ala, şöyle konuştu:

"Terörle mücadele ederken bizim vazgeçilmezlerimiz var. Bunlardan birisi, mutlak surette terörü Türkiye gündeminden çıkartmak. Bunun için her türlü tedbire başvurulacak. Vatandaş ile terörist ayırımı kesinlikle yapılacak. Vatandaşlarımızın hiçbir zarar görmemesi için bazı idari tedbirler alınacak. Bunların başında sokağa çıkma yasağı geliyor. Sokağa çıkma yasağını, vatandaşlarımıza sıkıntı doğmasın, orada hiçbir şeylerini kaybetmesinler diye alıyoruz.

Biz o evleri kentsel dönüşümle yeniden yapıp o vatandaşlarımıza da vereceğiz. Bizim aldığımız tedbirden dolayı vatandaşlarımız o ilçeleri terk ediyor. Her şey dört dörtlük demiyoruz ama bize ulaşan her sorunu dört dörtlük çözüyoruz. O kardeşlerimizin barınmadan yiyeceğe bütün ihtiyaçlarını karşılayarak, can ve mal güvenliklerini sağlayarak bu sorunu gidereceğiz."

- "Teröristler silahlarını bıraksınlar, üzerine betonu örtsünler"

İçişleri Bakanı Ala, terör örgütünün buralarda okul, cami, hastane, ambulans, itfaiye yaktığını söyledi.

"Annelerin gözyaşı olmasın" dediklerini anımsatan Ala, şunları söyledi:

"Terör insanlık suçudur, teröristler silahlarını bıraksınlar, üzerine betonu örtsünler; biz hep birlikte Mecliste oturur, bu sorun için çabalarız. Silahları bırakan, teslim olan, üzerine betonu örten teröristlere bile çözümü bu Meclis bulur ama silah bırakılacak ve üzerine beton örtülecek, böylece oradaki vatandaşlarımız terör belasından kurtulacak."

Efkan Ala, "Bölücü örgütün Kürt sorunu yok ama Kürtlerin PKK sorunu var. Bugün terör sorunu olmasaydı reformları konuşuyor olacaktık. Bu reformlardan da vatandaşlar yararlanacak" dedi.

Bütün belediyelere para gönderdiklerini dile getiren Ala, "Belediyeler ne yapıyor? Çukur kazıyor, traktörün içinden silahlar çıkıyor. Biz bunun gereğini yapıyoruz. 20 belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı, 60'a yakın orada belediye, il genel meclisi üyesi görevden uzaklaştırıldı. Ama mesele şu; sandıktan oy alanların milletin bu derdine çare üretme merci olması lazım. Vatandaş, problemi ağırlaştırılsın diye kimseye oy vermez, hizmet edilsin diye oy verir" sözlerini sarf etti.

Ala, kamu düzenini sağlayacaklarını, bu konuda kararlı olduklarını belirterek, "Sur'da da şu anda sona gelmek üzere" ifadesini kullandı.

Diyarbakır Valiliğinin bugün yaptığı iki basın açıklamasının okunmasını isteyen Ala, "Biz vatandaşlarımızın her türlü durumunu dikkate alarak bu mücadeleyi yürüttüğümüz için uzun sürüyor. Antidemokratik, vatandaşı dikkate almayan hiçbir yöntemi, terörle mücadelede kullanmadık, bundan sonra da kullanmayız. Hukuk, ahlak içinde bu mücadeleyi sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "2015 yılında Diyarbakır'a 489 milyon TL gönderildi"

Efkan Ala, 2015 yılında ödenek olarak Denizli'ye 347 milyon TL, Erzurum'a 382 milyon TL, Diyarbakır'a 489 milyon TL, Eskişehir'e 329 milyon TL gönderildiğini anlatarak, "Bunlar objektif kriterlere göre gönderiliyor. Vatandaştan oy alan insanların vatandaşa hizmet yapması gerekirken, Sur'da bu barikatlar, çukurlar, bu kadar bomba düzeneği neden, neden? Belediyenin araçları hizmet yapacağına çukur kazmış" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, İçişleri Bakanı Ala hakkındaki gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

MHP, hem Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hem de İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensoru önergelerinin gündeme alınmaması yönünde oy kullandı.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, daha sonra birleşime ara verdi. Buldan, aranın ardından, saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :