Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda, son 3 aylık dönemde yağışların geçen yıla göre yüzde 44 azalması, hububat üretimi açısından risk oluşturuyor. Uzmanlar özellikle kıraç alanlarda su stresi uyarısı yapıyor.

Konya Ovası’nda 2024 hasat sezonunda hububat rekoltesi yaklaşık 2 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Ancak Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan son 3 aylık dönemde alınan yaklaşık 51 milimetrelik yağış, uzun yıllar ortalamasının yüzde 44 altında kaldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Aralık ayının ilk haftasında yağan yağışların hububat için “can suyu” olduğunu ancak kar yağışının yetersiz kalmasının ilerleyen süreçte sorun oluşturabileceğini belirtti. Kırkgöz, özellikle kıraç alanlarda kar yağışı olmamasının, toprak tabanının kuru kalmasına ve ilerleyen sezonlarda bitkilerde su stresine yol açabileceğini vurguladı.

Çiftçilere Tarla Kontrolü Uyarısı

Konya Ovası’nda bazı hububatların çıkış aşamasında, bazılarının ise çıkışını tamamladığını ifade eden Kırkgöz, çiftçilere tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri çağrısında bulundu.
Geç ekilen alanlarda görülen kaymak tabakası nedeniyle bitkinin yüzeye çıkmakta zorlanabildiğini aktaran Kırkgöz, yağışsız ve toprağın kuru olduğu dönemlerde dişli merdane ile yüzey yumuşatma işleminin faydalı olabileceğini söyledi. Çıkış sonrası dönemde ise üretimin tamamen yağışa bağlı olduğuna dikkat çekti.

Sertifikalı Tohumda Verim ve Destek Vurgusu

Sertifikalı tohum kullanımının önemine değinen Kırkgöz, bu tohumların yüzde 10–15 verim artışı sağladığını ve kaliteyi yükselttiğini belirtti. Safiyet avantajı sayesinde hasat sonrası ürün karışıklığının önlendiğini kaydeden Kırkgöz, çiftçilerin eleme tohum yerine sertifikalı tohuma yönelmesini önerdi.

Kırkgöz ayrıca, devlet tarafından sertifikalı tohuma verilen 7,5 TL’lik destek sayesinde tohum maliyetlerinin önemli ölçüde düştüğünü ifade etti.

Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Hububatta Kritik Dönem! Konya Ovası’nda Yağışlar Yüzde 44 Azaldı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.