Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski

Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski

Karaman’ın Alaçatı köyünde yer alan ve Çatalhöyük’ten yaklaşık 800 yıl daha eskiye tarihlenen Canhasan 3 Höyüğü’nde yürütülen kazılarda, evler arasında bir metre genişliğinde geçitler ortaya çıktı.

Karaman’ın merkeze bağlı Alaçatı köyünde bulunan Canhasan 3 Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında beşinci sezonuna girdi. Ankara Üniversitesi DTCF Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Baysal başkanlığında yürütülen kazılarda ortaya çıkan bulgular, Orta Anadolu’da şehirleşmenin kökenine ışık tutuyor.

Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski şehircilik örneği

Doç. Dr. Baysal, kazı alanında yaptığı açıklamada, “Orta Anadolu’da ilk defa sokak konseptiyle karşılaştık” diyerek bulgunun önemini vurguladı. Evler arasında bir metreye varan boşlukların, yerleşim içinde insanların geçişini sağladığını belirten Baysal, bu yapının “modern şehirlerdeki sokak anlayışının erken bir örneği” olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski şehircilik örneği

Çatalhöyük’ten yaklaşık 750-800 yıl öncesine tarihlenen Canhasan 3 Höyüğü, yapılan karbon testleriyle M.Ö. 7 bin 750’ye, yani günümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesine uzanıyor. Bu da bölgeyi Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri haline getiriyor.

Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski şehircilik örneği

Kazı çalışmalarının 20 yıllık bir program dahilinde sürdüğünü ifade eden Baysal, “Yereldeki destek artarsa çok daha verimli sonuçlar elde edebiliriz. Canhasan Höyükleri Karaman için turizm açısından büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Höyükte sokak izleri: Çatalhöyük’ten 800 yıl daha eski şehircilik örneği

Proje kapsamında ilerleyen süreçte bir karşılama merkezi ve kazı evi yapılması planlanıyor. Böylece hem arkeolojik çalışmaların daha sistemli yürütülmesi hem de Karaman’ın turizmine güçlü bir katkı sunulması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.