Hoton Türkleri, Dünya İnsani Zirvesi'ne konuk oldu

Hoton Türkleri, Dünya İnsani Zirvesi'ne konuk oldu

Hoton Türkleri müzik grubu "Altay Hangay", Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansınca (TİKA) düzenlenen etkinlikte renkli danslarını sergiledi

İSTANBUL (AA) - Hoton Türkleri müzik grubu "Altay Hangay", Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansınca (TİKA), Dünya İnsani Zirvesi'nde düzenlenen etkinlikte, izleyicilere renkli danslarıyla keyifli dakikalar yaşattı.

TİKA'nın fuar alanında yer alan standında sahne alan Altay Hangay grubunun kurucusu Ganbold Muukhaı, Ulan Batur'da yaşadığını, Moğolistan Milli Müzik Dans Koleji'nde müzik öğretmenliği yaptığını anlattı.

Muukhaı, TİKA'nın daveti üzerine zirveye katıldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Burada Müslüman Hoton Türklerine ait morin khuur müziği tarzıyla, Hotonların milli şarkılarını seslendirdik. Hotonlar tarımla geçinen bir halk. Danslarımız da tarımı anlatıyor. Buğdayın un haline getirilip, ekmek yapılamasını ve onunla beslenmeyi anlatıyor. Bu dansı sadece Moğolistan'da yaşayan Hotonlar biliyor, gençlerimiz de öğreniyor ve sürdürüyor."

TİKA'nın Hoton Türklerini yakından tanıdığına ve destek olduğunu söyleyen Muukhaı, halkının Moğolistan'ın UVS vilayetindeki Tarialan ilçesinde nüfus yoğunluğu olduğunu aktardı.

Muukhaı, Dünya İnsani Zirvesi'nde bulunmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Hotonlar birbirine çok bağlı bir halk, halkımı burada temsil ettiğim için çok gurur duyuyorum. TİKA'ya çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Etkinlikte, TİKA tarafından Hoton Türkleri için sürdürülebilir kalkınma projeleri kapsamında yapılan okul, konserve fabrikası gibi çalışmaları anlatan ve Hoton Türkleri hakkında tarihi bilgilerin, fotoğrafların yer aldığı "Hoton Türkleri" kitabı da ziyaretçilere hediye edildi.

Etkinliğe katılan Moğolistan Büyükelçisi Badamdorj Batkhıshıg ise, gösteri sonrası grup üyelerini tek tek tebrik ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :