Hocalı Katliamı'nın 25. yılı

Hocalı Katliamı'nın 25. yılı

İİT Genel Sekreteri Useymin, Ermenistan'a "Azerbaycan topraklarından çekil" çağrısı yaptı

KAHİRE (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmesi çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İİT Genel Merkezinde, Hocalı Katliamı'nın 25. yılı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Useymin, uluslararası toplumca kabul edilmiş sınırlara saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından bir an önce ve şartsız çekilmesi çağrısında bulunan Useymin, "Hocalı Katliamı, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgalinin bir sonucudur." dedi.

Useymin, Ermenistan'ın Azerbaycan'daki ihlallerinin, 1992 yılından bu yana İİT'nin gündeminde olduğuna işaret ederek, İİT üyesi ülkelerden, Ermenistan'a, "uluslararası hukukun ilkelerine bağlılık ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygı ve işgalin son bulması" için baskı yapmasını istedi.

İİT Azerbaycan Daimi Temsilcisi Rasim Razaiev de Hocalı Katliamı'nın, soykırım ve etnik temizliğin en çirkin vasıflarını taşıdığına dikkati çekerek, "Karadağ meselesi, sadece Azerbaycan'ın değil İslam dünyasının sorunudur. Tüm İslam başkentleri bunu önemli bir sorun olarak görmedikçe çözülmesi mümkün değildir." diye konuştu.

Katliamda 106 kadın, 63 çocuk ve 70'i yaşlı olmak üzere işkence neticesinde 613 kişinin öldüğünü, 8 ailenin tümüyle yok edildiğini belirten Razaiev, olaylarda 25 çocuğun anne ve babasını, 130 çocuğun ise anne ya da babasını kaybettiğini, bin 275 kişinin esir alındığını ve bunların 150'sinden şu ana kadar haber alınamadığını hatırlattı.

Razaiev, "İnsanlığa karşı bu çirkin suçu planlayan ve uygulayanlar, adalete hala hesap vermedi ve yaptıklarını iftiharla anlatıyorlar." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :