"Hedefimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak"

"Hedefimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız:- "Kıtada sadece belli ülkelerle değil hepsiyle ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Hedefimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak"- "Kazan-kazan politikasını kısa vadede sağlanacak ekonomik menfaatler olarak görmüyoru

 Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki her ülkede büyükelçilik açmayı hedeflediğini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin Afrika politikasına ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Afrika ülkeleri arasında bir ayrım yapmadığını, en küçük ülkelerde dahi büyükelçilik ve ataşelik açtığını ifade eden Yıldız, "Her gittiğimiz yerde ayrı bir potansiyel görüyoruz." diye konuştu.

Yıldız, Afrika ülkelerine yapılan ziyaretlerin buraları tanımaya imkan sağladığını ve "hangi ülkeyle ne yapılabilir, bu ülkelerin hassasiyetleri nelerdir?" gibi soruların cevabına katkıda bulunduğunu kaydetti.

"Kıtada sadece belli ülkelerle değil hepsiyle ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Hedefimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak." diyen Yıldız, ilişkileri geliştirirken bu ülkelerdeki kuraklık, hastalık, doğal felaket ve insan kaynaklı sorunları da derinlemesine görebildiklerini ifade etti.

- "Uzun vadeli düşünüyoruz"

Yıldız, Türkiye'nin kıtada uyguladığı kazan-kazan politikasını kısa vadede elde edilecek ekonomik menfaatler olarak görmediklerinin altını çizerek, "Uluslararası ilişkilerde dostluklar ve dayanışmalar her zaman kısa vadeli çıkarlarla ölçülmez." diye konuştu.

Türk iş adamlarının kıtaya yönelik ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Yıldız, "Bazı dönemlerde bir taraf daha fazla kazanır ama biz uzun vadeli düşünüyoruz. Biz Afrika'nın geleceğini parlak görüyoruz. İlişkilerimizin geleceğini de parlak görüyoruz." dedi.

- Türkiye'nin Somali politikası örnek oldu

Yıldız, Afrika'da insani krizlere yönelik Somali modelini uygulamak istediklerini, insani yardımlara devam ederken, krizlerin tekrarlanmaması için kapasitenin artırılması ve kalkınmanın sağlanması için uğraştıklarını dile getirdi.

"Somali'de istikrarın ve güvenliğin sağlanmasına yaptığımız katkı aynı zamanda bütün bölgeye yapılmış bir katkıdır." diyen Yıldız, bölgedeki insani krizlere yönelik hem Türkiye olarak hem de Türkiye'nin dönem başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerle çalışma yürüttüklerini hatırlattı.

Yıldız, yakın zamanda gerçekleştirilecek çalışmalara ilişkin, "Somali, Türkiye'nin en çok yardım yaptığı ülke. Güney Sudan'daki çatışma ortamı nedeniyle yardımları ulaştırmakta sıkıntı var. Alternatif yollara bakılıyor. Kuzeyden bunları içeri sokmak ve yerel piyasalardan bunları temin etmek gibi çözümler masada, heyetimiz bunları somutlaştıracak." açıklamasında bulundu.

- Etiyopya'daki FETÖ okulları

İİT heyetiyle kuraklık sorununu incelemek üzere Etiyopya'ya gelen Yıldız, iki ülkenin de birbirlerinin değerlerini çok iyi bildiklerini ve bölgelerinde önemli birer güç olduklarını söyledi.

Türkiye'nin de Etiyopya'nın da göçmenlere ve mültecilere ev sahipliği yaptığına değinen Yıldız, "Türkiye Etiyopya'nın Afrika Birliğindeki yerine değer veriyor. Etiyopya da Türkiye'nin Afrika'yla stratejik ortaklığına değer veriyor." ifadelerini kullandı.

Yıldız, ülkedeki Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulların Türkiye Maarif Vakfına devriyle ilgili soruya ise "Etiyopya Dışişleri Bakanı Workneh Gebeyehu ile görüşmemde ülkedeki FETÖ okulları meselesini ele aldık. Etiyopya tarafı Cumhurbaşkanı düzeyinde verilen söze sadık olduklarını ve bunun için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi." cevabını verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :