"Hedef, Müslümanların Müslümanlar için üretebilmesini sağlayabilmek"

"Hedef, Müslümanların Müslümanlar için üretebilmesini sağlayabilmek"

Dubai Moda Haftası ana sponsoru Modanisa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Türe:- "Hedef, Müslümanların Müslümanlar için üretebilmesini sağlayabilmek ve bu pazarı başkalarına kaptırmamak"- "Defile dediğimiz şey, birkaç insan toplansın da eğlensin diye yapılan bi

DUBAİ (AA) - AYNUR EKİZ - Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, muhafazakar moda haftalarına ilişkin, "Hedef, Müslümanların Müslümanlar için üretebilmesini sağlayabilmek ve bu pazarı başkalarına kaptırmamak." dedi.

Dubai'de devam eden Moda Haftası'nın (Dubai Modest Fashion Week) ana sponsoru olan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Türe, moda haftaları serisinin üçüncüsünün düzenlendiğini belirterek, ilk ikisinin İstanbul ve Londra'da yapıldığını, tasarımcıları ve bu endüstride mal alan ve satanları bir araya getiren bir hafta olduğunu dile getirdi.

"Hedef, Müslümanların Müslümanlar için üretebilmesini sağlayabilmek ve bu pazarı başkalarına kaptırmamak." ifadelerini kullanan Türe, tasarımda Türkiye'nin de Endonezya'nın da iyi olduğunu ve bu pazarda biri ürün satacaksa bunu kendilerinin yapmak istediğini belirtti.

- "Genel modanın içinde söz sahibi olmamızı sağlayacak"

Türe, İstanbul'dan sonra Londra'da bu haftayı gerçekleştirme sebeplerinin, modanın başkentinde "Biz de varız" demek olduğunu aktardı.

Dubai'nin de modanın İslam merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Türe, her bir moda haftasında yeni bir şey öğrendiklerini ve etkinliğin biraz daha büyüdüğünü kaydetti.

Amerikalı ünlü modacı Donna Karan'ın, bu haftaya özel bir şeyler çıkarabileceğini söylediğini anlatan Türe, "Bir güzellik yarışmasında burkini giyen Halima Aden de bizimle beraber. Endüstri, kendi insanlarını çıkarmaya başladı. Buradaki adımın da ileriye dönük güzel bir adım olduğunu ve bizim genel modanın içinde söz sahibi olmamızı sağlayacak bir etkinlik olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

- "Dünya bunu çok uzun zaman yok saydı"

Kadın için şıklığın önemli bir konu olduğunu belirten Türe, "Dünya bunu çok uzun zaman yok saydı. Bizim ortaya çıkış se bebimiz, hayatını kendi kurallarıyla yönlendiren, kendi tercih ettiği kurallara göre giyinen kadınlara şıklık yolunda seçenek sunabilmek. Başka türlü giyinen kadına da şıklık için seçenek sunabilmek." değerlendirmesinde bulundu.

Arap dünyasının bir bölümünün Türk modasına çok güzel baktığını belirten Türe, bazı yerlerde ise etnik bir dokunuşun talep edildiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Çin ile en ucuz tişörtü üreterek yarışma şansının olmadığını dile getiren Türe, "Bizim üzerine katma değer koymamız lazım." dedi.

Türe, moda endüstrisi içindeki herkesin, muhafazakar modaya önem vermesini sağlayana kadar çaba harcayacaklarını dile getirdi.

Türkiye'de muhafazakar kesimde defile için "kadın seyrediliyor" eleştirileri yapıldığına değinen Türe, "Biz kıyafet görmeye geliyoruz buraya. Bunu askıyla gezdirebilsek, askıyla da gezdiririz. Dolayısıyla defile dediğimiz şey, birkaç insan toplansın da eğlensin diye yapılan birşey değil. Tüccar gelip oradan ürün yazıyor. Bizim buraya Türkiye'den getirdiğimiz 9 marka var. Bu 9 marka dünyaya mal satacak. Burası giyim endüstrisinin pazar yeri, eğlence yeri değil. Konu tamamen ticari. Tüm dünyaya Türkiye'de ne kadar güzel ürünler üretiliyor, bunu anlatmaya geldik." şeklinde konuştu.

- "Kendi endüstrimizi oluşturacağız"

Türkiye'nin tasarımda ve üretimde iyi olduğuna işaret eden Türe, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Endonezya'a bakarsanız harika tasarımları var, Dubai'ye bakarsanız bir perakende sektörü merkezi. Bu güçlerimizi birleştirerek kendi içimizden kendi markalarımızı çıkarmamız lazım. Bunu hızla yapmamız lazım. Genç arkadaşlarımıza imkan sunabilmeliyiz ki Müslüman aleminin Donna Karan'ları olabilsinler. Müslümanın, Müslüman için üretmesi, Müslüman kadının üretime girmesi çok önemli. Bunu yapabilirsek teker dönmeye başlayacak. O dönmeye başladıkça başarı hikayeleri birbirini etkileyecek. Biz kendi endüstrimizi oluşturacağız. Bu konuda yüz yıl gerideyiz."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :