HDP'li Doğan'dan "Aşure Günü tatil olsun" teklifi

HDP'li Doğan'dan "Aşure Günü tatil olsun" teklifi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, muharrem ayının 10. gününün (Aşure Günü) resmi tatil olarak kabul edilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı- Doğan:"Aşure Günü'ne ilişkin bir tatil talebimiz oldu. Bu da ülke barışı, Alevi inancı ve öğretisi için son d

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, muharrem ayının 10. gününün resmi tatil olarak kabul edilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı.

Doğan, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifle, kanunun "Dini Bayramlar ve Günler" başlıklı bölümüne “Muharrem ayının 10. günü tatildir.” cümlesi ekleniyor.

Muharrem ayının Aleviler için bir matem ayı olduğuna işaret edilen teklifin gerekçesinde, "Bu özel ve anlamlı günde inançlarının gereğini yerine getirmek isteyen Alevilerin karşılaştığı zorluklar, ibadetlerini tam olarak yerine getirmesine engel olmaktadır. Çalışma yaşamının zorlukları, resmi işlerin devamlılığı nedeniyle muharrem ayının 10. gününün tatil edilmesi ibadetin ifa edilmesini hem kolaylaştıracak hem de daha anlamlı kılacaktır." ifadesi kullanıldı.

Teklife ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Doğan, "Alevi Toplumunun İnanç ve Öğretilerinden Dolayı Karşılaştıkları Sorunlar, Eşit Yurttaşlık Talepleri ve Çözüm Önerileri" başlığıyla Alevilerin yaşadığı sorunlara ilişkin bir rapor hazırladıklarını ve bu öneriyi raporlarında da sunduklarını anımsattı.

- "Yaşanan sorunlar, çözülebilecek sorunlardır"

Alevilerin sorunlarının son derece önemli olduğunu belirten Doğan, Alevilerin devlet ile problemi olmadığını, bürokrasinin görmezden gelmesi nedeniyle sorunların yığıldığını söyledi. Yaşanan sorunların çözülebilecek sorunlar olduğunu düşündüklerine işaret eden Doğan, tespit ettikleri sorunları hazırladıkları raporlarla da gündeme getirdiklerini, bu sorunlardan birisinin de özel günlere ilişkin olduğunu ve bu nedenle Aşure Günü'nün tatil olmasına ilişkin kanun teklifi verdiklerini belirtti.

Muharrem ayının 10. gününün Hz. Hüseyin'in şehit edildiği ve aslında orucun bitim günü olduğunu dile getiren Doğan, bu gün aşure yemeği verildiğini ve aşurenin de yoksul yemeği olduğunu anlattı. Doğan, Aşure Günü'ne ilişkin tatil taleplerinin olduğunu vurgulayarak, "Bu ülkede barış için Alevi inancı ve öğretisi için son derece önemli olacaktır. Bunun olumlu bir şekilde sonuçlanması durumunda Aleviler biraz daha rahatlayacaktır." ifadesini kullandı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :