HDP'li Doğan:

HDP'li Doğan:

"(Galatasaray-Trabzonspor maçında 4 kırmızı kart çıkması) Bunlar futbolda yaşanabilir ama maalesef bunlar hem seyirciyi sahalardan uzaklaştıran hem de futbola şüpheyle bakılmasına neden olan bir noktaya bizi taşıdı"

TBMM (AA) - HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, Galatasaray-Trabzonspor maçında hakemin 4 kırmızı kart çıkarmasının futbolda yaşanabileceğine işaret ederek, "Ama maalesef bunlar hem seyirciyi sahalardan uzaklaştıran hem de futbola şüpheyle bakılmasına neden olan bir noktaya bizi taşıdı" dedi.

Doğan, düzenlediği basın toplantısında, uzun süre spora emek verdiğini ve 15 yıl kulüp başkanlığı yaptığını anımsatarak, Türk futbolunun en zor dönemini yaşadığını ifadesini kullandı.

"Futbol sektöründe 4 milyar lira döndüğünü", 3-5 kulüp hariç diğerlerinin iflas noktasında olduğunu iddia eden Doğan, Türk futbolunun bütün sorunlarının ele alınmasının şart olduğunu belirtti.

Doğan, gelecekte Türk futbolunun şiddet sarmalından çıkabilmesi ve şiddet olaylarının spor alanlarına kaymaması açısından alınması gereken çok ciddi tedbirlere ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Doğan, futbolda şiddetle ilgili iki yasanın çıktığını anımsatarak, "Bu yasalar şike ile temayül etmiş yasalar. Dünyanın hiçbir yerinde, 100-200-300 yıla varan hapis cezalarının istendiği yasa yok. Bu yasaların uygulanma şansı da yoktu" dedi.

Türk futbolunu yönetenlerin, yakında, "para peşindeki" anlayışla ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasını isteyebileceğini, bunun için hükümete başvurabileceğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Bu başvuruyu yapacak olmalarının altındaki gerçek neden bence; kulüplerin borçlarını yapılandıracak bir devlet bankası kurmak ve devletin bankasından alınacak paralarla 4 milyar TL rakamını daha da artırarak, har vurup harman savurdukları kaynaklara yeni bir kaynak bulmaktır. Bunun için çabalayacaklardır."

HDP'li Doğan, bu konuda araştırma önergesi vermek için diğer partilerle temasa geçtiğini ifade ederek, CHP grup başkanvekillerinin konuya olumlu yaklaştığını bildirdi. AK Parti Grubunun konuyu Başbakana arzedeceklerini söylediğini belirten Doğan, MHP'ye de ne zaman isterlerse bu konuda bilgi vermeye hazır olduğunu ilettiğini dile getirdi.

Celal Doğan, "Parlamentodaki dört parti, Türk futbolunun sorunlarının çözümü konusunda yapacakları Meclis araştırmasıyla hem gelecek yasalara karşı hazırlıklı olacaktır hem de sorun daha da derinleşmeden kaynakların çarçur olduğu bu ortamda, kulüplerin Avrupa kriterlerine uygun kulüpler olması için Meclisi, yasalar noktasında hazır duruma getirmiş olacaktır" dedi.

"Dünkü tartışmalı Galatasaray-Trabzonspor maçının etkisiyle bu toplantıyı düzenleyip düzenlemediğinin" sorulması üzerine Doğan, araştırma önergesi konusunun 25 gündür gündemlerinde olduğuna dikkati çekti.

Doğan, söz konusu maçın da bu konunun gündeme gelmesinde etkisinin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk futbolunda geçmişte bu yönde çok farklı olaylar yaşandı. Geçmişte Beşiktaş-Samsunspor maçında da hakem Cem Papila 4 futbolcuyu oyundan atmıştı, Diyarbakırspor-Altay maçında hakem dört futbolcuyu sahadan atmıştı. Bunlar futbolda yaşanabilir ama yaşanıp yaşanmamasının ötesinde, bu kararların alınmasında toplumsal, vicdani bir adalet var mı yok mu, ona bakmak gerekir. Bunlar, maalesef hem seyirciyi sahalardan uzaklaştıran hem de futbola şüpheyle bakılmasına neden olan bir noktaya bizi taşıdı. Dünyanın her yerinde maçlarda seyirci artarken, Almanya, İngiltere ve İspanya'da yıllık abonelerin ötesinde iki yıl sonraki maçlar için rezervasyonlar yapılırken, bizde ise Anadolu'da neredeyse takımlar bin 500-2 bin seyirciye maçları oynuyorlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :