HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:

"(CHP'nin bazı KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesine başvurusu) Gecikmiş de olsa böyle bir başvurunun yapılması yine de önemli"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP'nin bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurusunu, "Gecikmiş de olsa böyle bir başvurunun yapılması yine de önemli." şeklinde değerlendirdi.

Baluken, TBMM'de "barış bildirisine" imza atan bir grup akademisyeni kabul etti.

"Demokratik yönetim sisteminin rafa kaldırıldığı ortamda bir araya geldiklerini" öne süren Baluken, akademisyenlere yönelik baskıların "barış talebiyle ortak bildiriye attıkları imzadan sonra başladığını" savundu.

OHAL ve KHK'ların geri çekilmesi için iç ve dış kamuoyunda yürüttükleri çalışmaları artıracaklarını belirten Baluken, "Temenni ederiz ki ülke bir an önce OHAL koşullarından çıksın; demokratikleşmeyi, hukuk devletini, toplumsal barışı esas alan siyasi yörüngeye otursun." dedi.

Baluken, ülkenin içinde bulunduğu şartlarda Meclis'in çalışmamasının hiçbir izahı olamayacağını söyledi.

- "Çok geç kalınmış başvuru"

İdris Baluken, gazetecilerin, CHP'nin bazı KHK'ların iptali için Anayasa Mahkemesine başvurusuyla ilgili bir sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok geç kalınmış bir başvuru. Hukuksuz ve gayrimeşru olan kararnamelerin devreye girdiği andan itibaren ama muhalefet partisinin sahip olduğu iki yetki vardı: Birincisi Meclis'i her kanunsuz KHK yayınlandıktan sonra olağanüstü toplantıya çağırma, ikincisi de hızla Anayasa Mahkemesine başvurma. Maalesef her iki konuda da ana muhalefet partisi üzerine düşen görevi bugüne kadar yerine getirmedi. Gecikmiş de olsa böyle bir başvurunun yapılması yine de önemli.

Her ne kadar Anayasa Mahkemesinde bağımsızlık ve tarafsızlık açısından son derece manidar tablo önümüzde olsa bile bu hukuksal süreçleri takip etmek gerekir. Umarız ki sarayın değil hukukun gereğini yerine getirirler. Umarız KHK'larla ilgili kamuoyunun beklentisini karşılayacak karar süreçlerini işletirler. Hukuk kriterleri yerine saray kriterlerini esas alırlarsa bu durumda uluslararası hukuk mercilerine başvurmak hepimizin hakkıdır."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :