"Hayvana şiddete hapis cezası" önerisi

"Hayvana şiddete hapis cezası" önerisi

AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk:- "Bizim medeniyet değerlerimizden bakıyorum ve hayvanın yaşadığı şiddet ile insanın yaşadığı şiddetin aynı olduğunu düşünüyorum. Onun için hayvana şiddet hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılmalıdır"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Bizim medeniyet değerlerimizden bakıyorum ve hayvanın yaşadığı şiddet ile insanın yaşadığı şiddetin aynı olduğunu düşünüyorum. Onun için hayvana şiddet hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılmalıdır." dedi.

Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 ve 21. yüzyılın hukuk felsefesinin inşasının "vahşi kapitalizme" göre vücut bulduğunu ve burada temel bir problem olduğunu belirtti.

"Vahşi kapitalizmin", kendisi dışındaki her şeyi kendisine köle olarak gördüğü için varlık anlayışının tamamen paraya ve güce dayalı olduğunu dile getiren Külünk, bu nedenle hayvan, toprak hatta insan kavramının bir değer ifade etmediğine ve esas gücün kontrol altında tutmak olduğuna dikkati çekti.

- "İnsanı bıçaklamakla hayvanı bıçaklamak aynı"

Türkiye'deki mevzuat, kanun ve düzenlemelerin medeniyet felsefemize, anlayışımıza istinat etmesi gerektiğini vurgulayan Külünk, şöyle devam etti:

"Buradan baktığımız zaman bir insanı bıçaklamakla bir hayvanı bıçaklamanın aynı şey olduğunu görürsünüz. Çünkü ikisini de yaradan Allah'tır. Yani sizin bıçaklanmasını meşru gördüğünüz, bıçaklandığında, şiddete uğradığında gülüp geçtiğiniz hayvan sahipsiz değil, kainatın denge sistemi içerisinde özel konumu olan bir varlık ve yaratılmış. Yaradan kim? Allah. Şimdi bu temelden bakmadıktan sonra hiçbir meseleyi çözemeyiz. O zaman yasa yapıcı, şu soruya cevap vermeli; varlığa hangi akılla bakacağız? Varlığa eğer emanet temelli bakarsak o zaman hayvanın varoluş hukukunu korumak da yasa yapıcının asli vazifesidir. Bu anlamda varlığın, anlamını bulması lazım.

Vahşi kapitalist perspektifinden bakarsan köpek dövüşü serbest. Niye serbest? Çünkü para kazanıyor. Vahşi kapitalizme bakarsan hayvan ölmüş ama bizim değerlerimiz açısından bakarsan bir hayvanın ölümünün sessizliği aslında bütün kainatın sessizliği gibi bir şeydir."

Külünk, kendisinin bu mantığa itirazı olduğuna ve "vahşi kapitalizm" temelli bakmadığına değinerek, "Bizim medeniyet değerlerimizden bakıyorum ve hayvanın yaşadığı şiddet ile insanın yaşadığı şiddetin aynı olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

İnsana uygulanan şiddette olduğu gibi hayvana uygulanan şiddette de hapis cezasının olması gerektiğini belirten Külünk, hayvanlara uygulanan şiddette idari ceza uygulamasını eleştirdi.

Külünk, "Hangi idari ceza? Köpek dövüştüreceksiniz, idari cezayla cezalandırılacaksınız. İki köpek kan revan içinde kalacak, sen sigaranı içip izleyeceksin; onu idari cezayla cezalandıracaksın öyle mi? Bunu kabul etmem mümkün değil, milletin vicdanı da bunu kabul etmez, etmiyor. Onun için hayvana şiddet hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılmalıdır." diye konuştu.

Metin Külünk, hayvana şiddet uygulayanlara da hapis cezası verilmesi amacıyla daha önce TBMM Başkanlığına kanun teklifi de sunduğunu anımsattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :