Hayvan pazarında bayram yoğunluğu

Hayvan pazarında bayram yoğunluğu

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Tekirdağ'daki hayvan pazarında yoğunluk yaşanıyor- Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Durgun:- "Büyükbaş hayvanın iyi bir kurbanlık seviyesine gelebilmesi için 2 yaşını doldurmuş olması, dişlerini tama

TEKİRDAĞ (AA) - Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla Tekirdağ'daki hayvan pazarında yoğunluk yaşanıyor.

Karadeniz Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarına Trakya'dan gelen üreticiler, satışlardan memnun.

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı veteriner hekim Ergin Durgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetiştirilen kurbanlıkların yoğun olarak İstanbul'a satıldığını söyledi.

Trakya'da yetişen kurbanlıkların kaliteli ve sağlıklı olduğunu anlatan Durgun, "Bizim üreticilerimizin yetiştirmiş olduğu kurbanlık hayvanların büyük çoğunluğu İstanbul'a satılıyor. Gerek üreticimiz kendi imkanları ile hayvanlarını alıp İstanbul'daki hayvan pazarlarına götürüyor, gerekse de İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız Trakya'daki hayvanların, kurbanlıkların sağlıklı ve kaliteli olduklarını bilerek kendileri gelip buradan alıp gidiyorlar." diye konuştu.

Kurban alacak vatandaşların kurbanlarının sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Durgun, şunları kaydetti:

"Büyükbaş hayvanın iyi bir kurbanlık seviyesine gelebilmesi için 2 yaşını doldurmuş olması, dişlerini tamamlamış olması gerekiyor. En önemli unsur ise hayvanın dünyaya sağlıklı gelmesi gerekiyor, aksi halde sağlıksız bir kurban insan sağlığını da olumsuz etkiler. Kurban alacak vatandaşlar alacakları hayvanların sağlığını uzman gözüyle değerlendiremeyebilir ama dış yapısına, beden yapısına, tırnak yapısına bakarak bilgi sahibi olabilirler. Bu konuda kafalarında şüphe veya kuşku oluştuğu zaman uzman veterinerlere danışabilirler."

- "Kurbanlık hayvanın gözleri balık gibi parlak olmalı"

Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Doluca ise kurbanlıklara olan talebin arttığını ve satışlarından memnun olduklarını ifade etti.

Vatandaşların alacakları kurbanlıkların uzuvlarının tam olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten, Doluca, şöyle devam etti:

"Yoğunluk olarak kurbanlarımız İstanbul'dan gelen vatandaşlar tarafından alıcı buluyor. Ortalama küçükbaş hayvan satış aralığımız, bin ile bin 800 arasında değişiyor. Küçükbaş hayvanın kurban olabilmesi için en az 6 aylık olması gerekiyor. Vatandaşlar kurbanlık almadan önce hayvanın uzuvlarına dikkat etsinler. Gözlerine dikkat etsinler. Hayvanın gözleri balık gibi parlak olmalıdır. Çünkü bir hayvanın kurban olabilmesi için hiçbir uzvunun eksik olmaması gerekiyor. Bunun dışında boynuzunun kırık olup olamamasına, kulağında küpe olup olamamasına dikkat etmelidirler. Aksi halde uzvu eksik olan, hasta olan hayvan kurban olmaz."

Besicilik yapan Remzi Özkan da yaklaşık iki gündür hayvan pazarında olduğunu ve 12 hayvanından 4'ünü sattığını söyledi.

Büyükbaş hayvan sattığını aktaran Özkan, "Büyükbaş hayvan satıyorum. Benim hayvanlarımın fiyat aralığı 6-14 bin lira arasında değişiyor. Hayvanlarımızı satmak istiyoruz. Bayramın son gününe kadar burada bekleyeceğiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :