Hatay'da toplu açılış töreni

Hatay'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (6)- "Meclis'i feshedecekler' diyor. Şimdi son zamanlarda diyemiyor. Bir defa cumhurbaşkanının, Meclis'i fesih yetkisi yok. Meclis, sandıkla geliyor ve cumhurbaşkanı ile beraber iki sandık. Cumhurbaşkanı bir sandıktan, Meclis diğer

HATAY (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meclis'i feshedecekler.' diyor. Şimdi son zamanlarda diyemiyor. Bir defa cumhurbaşkanının, Meclis'i fesih yetkisi yok. Meclis, sandıkla geliyor ve cumhurbaşkanı ile beraber iki sandık. Cumhurbaşkanı bir sandıktan, Meclis diğer sandıktan geliyor. Dolayısıyla böyle bir şey asla söz konusu olmadığı gibi Meclis'in şu anda çok daha ciddi bir denetim yetkisi var. Olmayan yetkiler veriliyor." dedi.

Erdoğan, Hatay'daki İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği ile getirilen yeni sistemi meydanlarda, televizyonlarda, toplantılarda konuştuklarını ve anlatmaya devam edeceklerini belirterek, "Bize düşen görev esbaba tevessüldür. Netice Allah'tan." ifadelerini kullandı.

Ana muhalefet partisinin "yalan rüzgarının" ilk zamanlar belki milletin kafasını biraz bulandırdığını, gerçekler ortaya çıktıkça sisin dağıldığını, yeni yönetim sisteminin ne olup olmadığının her geçen gün daha iyi anlaşıldığına dikkati çeken Erdoğan, yeni sistemde cumhurbaşkanının yetkileri, Meclis'in ne olacağı, yargının nasıl şekilleneceği, 18 yaşın ne olduğu ve seçimlerin nasıl yapılacağıyla ilgili milletin bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin düzenlemeyi anlatan Erdoğan, "Şimdi, 'Ne işi var bunların Meclis'te?' diyor. Son zamanda ne diyor? 'Ben ona karşı değilim.' diyor. Neye karşısın? 'Askerlik yapmayacaklar, ona karşıyım.' diyor. Parlamento, o kadar başı boş bir yer mi? Şimdi burada aynı anda 600 kişi olacak, bu 600 kişinin içinde, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 kaç kişi olur? Diyelim ki 10, 15, 20 olur. Bunlar askerliği yapmayabilir. Bunlar icabında bedelli askerlikte olduğu gibi bedelli askerliğe de tabii tutulabilir. Bunlar problem değil ama bunun derdi başka. 600'ün 600'ü de böyle olacak değil." diye konuştu.

Gençlerle iftihar ettiğini vurgulayan Erdoğan, sadece erkek gençlerin değil, kızların da bu haktan istifade edeceklerini, onun için gençlerin daha çok çalışacağını anlattı. Erdoğan, "Çünkü biz 21 yaşında bir çağı kapatıp, bir çağı açan Fatih Sultan'ın torunları değil miyiz? O, karadan gemileri yürütmedi mi? 21 yaşındaydı. Kılıçdaroğlu, anlamazsın sen bu işlerden. Bak, sana SSK'nın genel müdürlüğünü verdiler, batırdın, rezil ettin." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde hastanelerin durumunu anlatan ve merhum gazeteci Savaş Ay'ın programından hazırlanan videonun vatandaşlara izlettirilmesini istedi.

- "Hastanelerdeki en önemli reformu yaptık"

"Kılıçdaroğlu'nun genel müdürü olduğu SSK'nın hali bu." diyen Erdoğan, daha sonra da şehir hastanesinin görüntüsünün gösterilmesini istedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatay Devlet Hastanesinin halini görüyorsunuz değil mi? Hijyen, her şey pırıl pırıl. Aramızdaki fark budur. '10 sene önce daha iyiydi, şimdi daha kötü.' diyor. Seni oraya niye koydular? Sen ne işe yararsın? Sen bunu düzeltmek için oradasın. Biz Türkiye'yi 14 yıl önce devraldığımızda, '10 yıl önce daha iyiydi, şimdi daha kötü.' demedik ki. Tam aksine, 'Biz şu anda muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız.' dedik. Bu hastanelerdeki en önemli reformu yaptık. Şu güzelliğe bak, 5 yıldızlı otel. Niye? Benim Hataylı kardeşime bu yakışır da onun için ama onlar benim vatandaşıma insan muamelesi yapmadılar. İlacımızı alamadık, kuyruklarda ömür tükettik. Ah o günleri yaşadık biz. Biz onun dertlisiyiz. Dertlisi olduğumuz için işte bu adımları atıyoruz."

İstenilen eczaneden ilaç alındığını, istenilen hastaneye gidip tedavi olunabildiğini ve buralara durup dururken gelinmediğini dile getiren Erdoğan, 16 Nisan'ın aynı zamanda bunun tescili olacağını kaydetti.

"Bunlar, İstanbul'da birinci köprüye 'Hayır' dediler." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne 'Hayır' dediler. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü biz yaptık. Başladığımızda 'Hayır' dediler. İstanbul ve İzmir arası körfezde Osmangazi Köprüsü'nü yaptık, buna da 'Hayır' dediler. Marmaray'a 'Hayır' dediler. Avrasya Tüneli'ne başladık, 'Hayır' dediler ama biz bunlara rağmen Yavuz Sultan Selim, Osmangazi Köprüsü'nü, Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni bitirdik. Biz bu köprülerden Sünni mi, Alevi mi geçiyor, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı mı geçiyor? Böyle bir şeye bakmadık. Kim geçerse geçsin. Bu ülkenin her ferdine, tüm insanlığa buraları açık. Biz bu hizmeti böyle yapıyoruz."

Erdoğan, 81 ilin tamamında üniversite olduğunu, iş başına geldiklerinde ise 75 üniversite bulunduğunu anımsatarak, bu sayının 181'e çıktığını, bütün okullarda kitapların ücretsiz dağıtıldığını, doktora öğrencilerine burs ve kredi verdiklerini ve bu şekilde yola devam ettiklerini söyledi.

- "Bu sistemin lehte olduğu bilindiği için karşı çıkıyorlar"

Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Kardeşlerim, eğer bu sistem ülkemizin aleyhine olsaydı emin olun, şu anda karşı çıkan herkes destekliyor olurdu ama bu sistemin lehte olduğu bilindiği için karşı çıkıyorlar. 'Meclis'i feshedecekler.' diyor. Şimdi son zamanlarda diyemiyor. Bir defa cumhurbaşkanının, Meclis'i fesih yetkisi yok. Meclis, sandıkla geliyor ve cumhurbaşkanı ile beraber iki sandık. Cumhurbaşkanı bir sandıktan, Meclis diğer sandıktan geliyor. Dolayısıyla böyle bir şey asla söz konusu olmadığı gibi Meclis'in şu anda çok daha ciddi bir denetim yetkisi var, olmayan yetkiler veriliyor.

Mesela, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu eski adıyla, şimdi Hakimler Savcılar Kurulu. Eskiden oraya üye atayamazdı ama şimdi 7 üyeyi parlamento atıyor. Cumhurbaşkanının, 4 üye atama yetkisi vardı, gene 4 üyedir. Dürüst ol, niye yalan söylüyorsun? Dersini çalış dersini ama çalışmamış. Bakınız, diyelim ki erken seçim kararı veya seçimlerin yenilenmesi gibi bir adım mı atacak cumhurbaşkanı ki bunu atması zaten adeta mümkün değil, fevkalade olaylar dışında. Bu, Meclis'le beraber aynı anda yapılır. Bunun adı da fesih değildir. Seçimlerin yenilenmesidir. Yine iki sandık kurulur. Aynı günde millet sandığa gider."

"Parlamentonun soru önergesi verme yetkisi yok." denildiğini anımsatan Erdoğan, "Şimdi biz ne getiriyoruz? Yazılı önerge vermeyi getiriyoruz. Yazılı önergeyi verir, bu yazılı önergeye de ilgili bakan veya bakanlık yazılı cevabını verir. Vermez diye bir şey yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanının şu anda ancak "ihaneti vataniye"den Yüce Divan'a gidebileceğini, bundan sonra kişisel suçlar sebebiyle de cumhurbaşkanının Meclis tarafından Yüce Divan'a gönderilebileceğini ve parlamentonun şu anda çok daha güçlü bir denetim imkanına sahip olacağını, bunların maalesef yalanlarla ortadan kaldırıldığını söyledi.

- "16 Nisan bir milat, başlangıç olsun"

Erdoğan, "Benim milletim tabii bunları yutmayacak ve bağımsızlığını çok iyi kavramış olan milletim, 16 Nisan'da bunu daha da güçlendirecek. Buna sahip çıkacak. Ben buna inanıyorum. Şimdi kendimiz ve umudunu bize bağlamış tüm kardeşlerimiz için bu reformu şöyle tarihi bir oranla hayata geçirmeye hazır mıyız? 16 Nisan'da benim gözüm burada olacak. Takip edeceğim. 16 Nisan ülkemiz, milletimiz için inşallah bir milat, başlangıç olsun." şeklinde konuştu.

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtfaiye Meydanı'ndaki toplu açılış törenine Cumhurbaşkanlığına ait otobüsle geldi.

Erdoğan’a törende Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin ile bölge milletvekilleri de eşlik etti.

Öte yandan, Erdoğan, "Evet, bir sana doyamadık reis, bir de künefeye." yazılı afişe işaret ederek, kendisinin de Hataylıları çok sevdiğini söyledi.

Konuşmalar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, yapımı tamamlanan eserlerin açılış kurdelasını kesti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :