Hastaneye bırakılan bebeğin ölümü davasında beraat

Hastaneye bırakılan bebeğin ölümü davasında beraat

Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 8 aylık Aybüke'nin, anne, baba ve anneannesinin "kasten öldürme" suçundan yargılandıkları dava, ikinci duruşmada karara bağlandı- İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar anne Feride Aktaş, baba Alaettin Ka

İSTANBUL (AA) - Fatih'te kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 8 aylık Aybüke Aktaş'ın ölümünde ihmalleri olduğu gerekçesiyle "kasten öldürme" suçundan yargılanan anne, baba ve anneannenin, inandırıcı deliller elde edilemediği için beraatine karar verildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanıklar anne Feride Aktaş ve baba Alaettin Karabaş ile anneanne Canan Aktaş katıldı. Müşteki olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ise avukat Nuray Yiğit temsil etti.

Adli Tıp Kurumu Başkanlığından (ATK) istenilen raporun mahkemeye gönderildiği belirtilen duruşmada, savcılığın mütalaasının hazır olduğu da ifade edildi.

- İspatlanamayan suçtan beraat istendi

Mütalaasını okuyan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, sanıklar hakkında kendini savunamayacak derecede alt soydaki kişiyi öldürmek suçundan kamu davası açıldığını ve Adli Tıp raporunda, "ölümün künt kafa travmasına bağlı kırıklar sebebiyle meydana geldiği, ancak bu travmanın darp, cebir sonucu da meydana gelebileceği" tespiti bulunduğunu hatırlatarak, sanıkların savunmalarında, "maktulün yaklaşık 30-40 santimetre yükseklikten parke zemine düştükten sonra kafasındaki yaralanmanın meydana geldiği" yönünde istikrarlı anlatımlarının olduğunu kaydetti.

Sanıkların maktule etkili eylemde bulunduklarına dair mahkumiyetlerine yetecek nitelikte kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirten Aslan, üzerlerine atılı ispatlanamayan suçtan sanıkların beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı diyeceği sorulan müşteki avukatı Nuray Yiğit, savcılık görüşüne katılmadıklarını belirterek, sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini istedi.

Söz alan sanıklar ve sanık avukatları da mütalaaya uyularak beraat kararı verilmesi talebinde bulundu.

- Karar

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, haklarında "kasten öldürme" suçundan cezalandırılmaları istemiyle dava açılan sanıkların, cezalandırılmalarına yeterli derecede şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği, suçun bu kişiler tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatlerine hükmetti.

Fatih'te 8 aylık Aybüke Aktaş'ın ölümüne ilişkin soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, bebeğin "künt kafa travmasına bağlı kafa içi travmatik değişimler ile akciğer enfeksiyonu sonucu" öldüğünün belirlendiği belirtilerek, anne Feride Aktaş, baba Alaettin Karabaş ve anneanne Canan Aktaş'ın, "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan aile mensubu çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

İddianamede, Feride Aktaş ile Alaettin Karabaş'ın ilişkileri sonucu Aybüke Aktaş isimli bebeğin dünyaya geldiği aktarılarak, "Şüphelilerin bebeği benimsemedikleri ve kabul etmedikleri, bakmadıkları, bebeğin bakımı ve büyütülmesi için sokaklarda kalmakta ve yaşamakta olan anneanne Canan Aktaş'a bıraktıkları, kabullenmedikleri bebeğe karşı şiddet uyguladıkları ve darbettikleri, bebeğin tüm bu yaşadığı olumsuz koşulların ve gördüğü şiddet ve darbın sonucu olarak tedavi için götürüldüğü hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak vefat ettiğinin tespit edildiği anlaşılmıştır." ifadesi kullanılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :