Hastalıkların tedavisinde genetik testler etkili olacak

Hastalıkların tedavisinde genetik testler etkili olacak

Günümüzde hastalıkların tanı ve tedavisinde genetik analizlerin büyük önemi olduğunu vurgulayan uzmanlar, genetik yapıya göre tedavinin özellikle bazı kanser türleri ile psikiyatri gibi alanlarda uygulandığına ve başarılı sonuçlar alındığına dikkat çekiyo

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, bir hastalık veya hücresel sorunla ilgili en net bilgilerin genetik analizlerde saklı olduğunu belirterek ‘Birçok hastalığın genetik nedenlerini daha iyi anlıyoruz. Gelişen teknoloji ile beraber genetik testlerin maliyetleri de düşmekte. Durum böyle olunca tanı testlerinin uygulanması da gün geçtikçe artacak. Bu sayede klinisyen hekimler ile genetik testleri yapan uzmanlar, hastalıkların genetik temelleri ile bilgilere daha net erişebilecekler. Bu bilgiler de hastalığın tedavisinin seyrine etki edecek.’ diye konuştu.

Doç.Dr. Ulucan, ‘Genetik yapıya göre tedavi özellikle bazı kanser türleri ile psikiyatri gibi alanlarda uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Farmakogenetik adı verilen alandaki gelişmeler sadece hastalığa neden olan genetik yatkınlıkların tanımlanması veya sadece hastalığın tanımlanması amaçlı değil, aynı zamanda tedavinin de seyrine ve başarısına etki etmektedir.’ dedi .

DNA bankaları çok önemli

Bireylerin genetik yapılarına uygun tedavilerin tedavi zamanını kısalttığına ve ilaç giderlerini azaltarak hastalarda olabilecek yan etkileri en aza indirdiğine dikkat çeken Doç.Dr. Korkut Ulucan, ‘Aynı zamanda genetik yapıya uygun bireysel ilaçların geliştirilebilmesi için de müthiş bir bilgi bankası olabilecektir. Yararları oldukça fazla, zararları ise olmayan genetik testlerin yaygınlaşması hiç şüphe yok ki tedavi giderlerini de azaltacak. Tabi ki bu testlerin uzmanları tarafından yapılıp klinisyenler tarafından yorumlanması şartıyla.’ diye konuştu.

Etiketler :