Hassas kurumlara siber koruma

Hassas kurumlara siber koruma

HAVELSAN, TÜBİTAK tarafından geliştirilen sistemi kullanarak, Veri Sızıntısı ve Kaçağı Önleme Yazılımı üretecek- Yazılım, "gizli" dereceli hassas veri sahibi sivil ve askeri kurumların siber güvenlik ihtiyacını karşılayacak

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - HAVELSAN, Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen sistemi kullanarak, Veri Sızıntısı ve Kaçağı Önleme Yazılımı üretecek. Yazılım, "gizli" dereceli hassas veri sahibi sivil ve askeri kurumların siber güvenlik ihtiyacını karşılayacak.

Türkiye'de yüksek teknolojinin geliştirilmesi ve bunun ürüne dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yürüten HAVELSAN ve TÜBİTAK'ın bir süre önce imzaladıkları iş birliği protokolü meyvelerini vermeye başladı.

İki kurumun birlikte hareket etme kararı aldıkları alan ve ürünlere yönelik ilk somut gelişme siber güvenlik alanında oldu.

Bu kapsamda, siber güvenlik konusunda iş birliği yapılacak ilk ürün olarak TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü mühendislerinin geliştirdiği Veri Kaçağı Önleme Sistemi belirlendi.

HAVELSAN ve TÜBİTAK mühendisleri Gebze'de bir araya gelerek, mevcut ürünün teknik özellikleri, yetenekleri ve kapsamı hakkında görüşüp karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Ürünün ticarileştirilmesinin tamamlanması amacıyla HAVELSAN'ın geliştirmeyi planladığı ürünle ilgili bilgiler, TÜBİTAK ile paylaşıldı. Bunun sonucunda bir fark analizi çalışmasının başlatılması ve oluşacak yol haritasına göre teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi kararı alındı.

HAVELSAN tarafından tamamlandığında Veri Sızıntısı ve Kaçağı Önleme Yazılımı adını taşıyacak ürün, "gizli" dereceli hassas veri sahibi sivil ve askeri kurumların önemli bir siber güvenlik ihtiyacını karşılayacak.

Sistem, kurumsal bilgi ve verilerin korunmasını, belirlenen engelleme kurallarına uygun olarak kullanılmasını, kurum sınırları dışına izinsiz çıkmasının veya sızdırılmasının önlenmesini sağlayacak. Bu yazılım yoluyla ağ trafiği, sunucu sistemleri ve uç kullanıcı bilgisayarları olmak üzere tüm sistem birimlerinde yer alan verinin, olması gereken yerde bulunduğu ve doğru kullanıcılar tarafından erişildiği denetlenecek ve her tür veri kaçağı engellenecek.

Veri Sızıntısı ve Kaçağı Önleme Yazılımı'nın yetenekleri şöyle:

- Tek merkezden web tabanlı yönetim

- Dosya, web ve veritabanı sunucularının denetimi

- HTTP/S, FTP, SMTP protokollerinde veri aktarımının kontrolü

- Masaüstü, dizüstü ve sunucu bilgisayarlarındaki USB bellek, CD, DVD ve benzeri çevresel aygıtların denetimi

- Alınan ekran görüntülerinin kontrolü ve veri kaçağının engellenmesi

- Dizin, dosya, paragraf ve ifade seviyesinde hassas veri tanımlayabilme

- Ajanların çevrimiçi ve çevrimdışı çalışma yeteneği

- Metin madenciliği ile hassas verilerin takibi

- Türkçe dil desteği ve Türkçe morfolojik analiz kabiliyeti

- Türkiye'ye özgü hazırlanmış hassas veri tanımlarının kullanımı

- HAVELSAN Merkezi İz Toplama, Olay İlişkilendirme ve Alarm Üretme Sistemi ürünü ile bütünleşme

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :