Hasankeyf'teki anıt eserlerin ihaleleri

Hasankeyf'teki anıt eserlerin ihaleleri

DSİ Genel Müdürü Acu:- "Anıt eserlerden Kızlar Camisi'nin taşınma işi ihalesi, 7 Mart'ta yapılacaktır. Diğer anıt eserlerin taşıma ve koruma ihaleleri, nisan ayı sonuna kadar yapılıp, 2018 yılı içinde tüm çalışmalar tamamlanarak Ilısu Barajı'nda su tutulm

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Hasankeyf'teki anıt eserleri taşıma ve koruma ihalelerinin nisan ayı sonuna kadar yapılacağını belirterek, bu yıl içinde çalışmaların tamamlanarak Ilısu Barajı'nda su tutulmasının hedeflendiğini söyledi.

Acu, AA muhabirine, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında anıt eserlerin taşınması ve korunması ile Hasankeyf ilçesinde yeniden yerleşim çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ilısu Baraj Gölü alanındaki tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin, Türkiye'de ilk defa uygulanan projeyle 2 kilometre taşınarak baraj göl alanından çıkartıldığını hatırlatan Acu, 3 saat 55 dakikalık taşıma işlemi süresince hassas cihazlarla gözlemler sonucu bin 150 ton ağırlığa sahip türbenin hasar görmeden tamamen güvenli olarak, yeni yeri Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildiğini söyledi.

Türbenin taşınma sonrası restorasyon ve koruma çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Acu, şu bilgileri verdi:

"Bunun yanında 6 eser daha taşınacak ve 2 eser yerinde korunacaktır. Anıt eserlerden Kızlar Camisi'nin taşınma işi ihalesi, 7 Mart'ta yapılacaktır. Diğer anıt eserlerin taşıma ve koruma ihaleleri, nisan ayı sonuna kadar yapılıp, 2018 yılı içinde tüm çalışmalar tamamlanarak Ilısu Barajı'nda su tutulması hedeflenmektedir."

- "Hazirandan sonra su tutma çalışmalarına başlanılacak"

Türkiye'nin vizyon projelerinden Ilısu Barajı ve HES Projesi'nde sona yaklaşıldığına dikkati çeken Acu, barajın ön yüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci olduğunu vurguladı.

Ilısu'nun gövde hacmi bakımdan Türkiye'de Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra dördüncü baraj olduğunu dile getiren Acu, Türkiye'nin en önemli su kaynağı Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılan en büyük baraj ve HES olduğunu söyledi.

Barajın temelden yüksekliğinin 135 metre olduğunu kaydeden Acu, kurulu gücünün bin 200 megavat olacağını ve yıllık ortalama 4,12 milyar kilovat saat enerji üreteceğini kaydetti.

Genel Müdür Acu, sadece elektrik enerjisi üretiminden barajın ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacağına dikkati çekerek, "Barajın toplam maliyeti takriben 8,5 milyar liradır. Barajda yüzde 96 fiziki gerçekleşme sağladık. Hazirandan sonra su tutma çalışmalarına başlanılacak." dedi.

- "Ilısu Barajı, GAP'ın can damarıdır"

Genel Müdür Acu, Ilısu Barajı'nın GAP'ın can damarı olduğunu vurguladı.

Ilısu Barajı'nın, Cizre Barajı'nın yapımına imkan sağlayacağını, böylece Ilısu ve Cizre barajları tamamlandığında bir milyon 200 bin dekar arazinin sulamaya açılacağını belirten Acu, Cizre Barajı'nda depolanacak suyla 765 bin 910 dekar zirai alanın sulanacağını söyledi.

Projeyle tarım, balıkçılık, seracılık, badem yetiştiriciliği konusunda bölgenin gelişeceğini vurgulayan Acu, Hasankeyf'te turizm sektöründe sağlanacak 39 kat istihdam artışıyla ekonomiye çok daha fazla katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :