Hanımeli Çarşısı'nın "Altın Kızlar"ı

Hanımeli Çarşısı'nın "Altın Kızlar"ı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, yaptıkları yöresel kıyafetli oyuncak bebekleri satışa sunan 4 kişilik "Altın Kızlar" grubu, hem ilçenin tanıtımına hem de evlerinin bütçesine katkıda bulunuyor - Sındırgı Belediye Başkanı Yavaş:- "Kendilerine 'Altın Kızlar

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yaptıkları yöresel kıyafetli oyuncak bebekleri satışa sunan 4 kişilik "Altın Kızlar" grubu, hem ilçenin tanıtımına hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl haziranda Hanımeli Çarşısı'nı açtıklarını ve kadınların evde ürettiklerini burada satmaları için ön ayak olduklarını söyledi.

Çarşıda yöresel kıyafetli bebek, kağıt sepet, patik, salça ve erişte gibi ürünleri yapıp satan 160 kadın bulunduğunu belirten Yavaş, turistlerin en çok yöresel kıyafetli bebeklere ilgi duyduğunu aktardı.

Yavaş, kadınların ilgili ve başarılı oldukları alanlarda üretim yaptıklarını ifade ederek, "Yaklaşık 6 ay önce de Alaylılar Atölyesi'ni kadınlara tahsis ettik. Kimisi gazete kağıtlarından sepet ve benzeri hediyelik eşyalar bazıları da yöresel erişte, reçel, salça üretiyor. Kendilerine 'Altın Kızlar' diyen bir grubumuz var, bunlar da yöresel kıyafetli bebekler üretiyor. Sındırgı, Yörük memleketi ve her mahallenin kendine özgü yöresel kıyafetleri bulunuyor. Yaptıkları bebekleri, yöreye ait elbiselerle giydiriyorlar."

Yöresel kıyafetli oyuncak bebeklerin fiyatının, işçiliği, kumaşı ve boyutlarına göre değiştiğine işaret eden Yavaş, oyuncak bebeklerin 30-40 lira arasında satıldığını, toplu alımlarda ise fiyatın bir miktar düşürülebildiğini belirtti.

- "Şu an kadınlarımız talebe yetişemiyor"

Belediye olarak onlara sadece üretim ve satış yapmaları için yer temininde bulunduklarını anlatan Yavaş, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda burada filografi sanatı da icra ediliyor. Tel ve çiviyle yapılan bir sanat. Aynı zamanda Sındırgı'ya ait Yağcıbedir halısı dokunuyor. Burada bazı kadınlar üretim yaparken aynı zamanda gençler de kursiyer olarak bu işleri öğrenmeye çalışıyor. Şu an kadınlarımız talebe yetişemiyor. Üretim yeterli değil aslında. Artırabilmek için gayret ediyorlar. Dediğim gibi çok sayıda turist geliyor ve ürünleri çok beğeniyorlar. Burada annelerimizin ürettiği salça, kızılcık şerbeti, patik, yaşmak her türlü yöresel kıyafetler buluyor. 400'e yakın farklı ürün bulunuyor ve satışlara yetişilemeyen bir durum söz konusu. Bizler turizme katkı sağlamasından dolayı mutluyuz."

- "Yöresel kıyafetleri diktik ve giydirdik"

Altın Kızlar grubundan Fahriye Tavlı, Sındırgı'nın kırsal mahallelerinde kadınların halen yöresel kıyafetlerle dolaştığını söyledi.

Oyuncak bebeklere ilçeye bağlı mahallelerde giyilen yöresel kıyafetlerinin aynısını diktiklerini aktaran Tavlı, kumaşları genelde çeyiz sandıklarından çıkardıklarını belirtti.

Tavlı, sadece bebeklerin hazır geldiğini daha sonraki malzemelerin ise tamamen kendilerine ait olduğunu vurgulayarak, "Bu bebeklere kadınların günlük giydiği yöresel kıyafetleri diktik ve giydirdik. Bunlar günlük giyilen kıyafetler ve birebir olması için özen gösterdik." dedi.

Grubun 4 kişiden oluştuğunu söyleyen Tavlı, bir bebeği yapma ortalama 3 saat sürdüğünü anlattı.

Bebek yapımında genellikle çeyizlerinde, sandıklarında bulunan eski kumaşları kullandıklarını belirten Tavlı, "Satışımız çok iyi. Bazen tek tek satılıyor ama bazen de büyük şehirden gelip hepsini alıp giden müşterilerimiz var." ifadelerini kullandı.

- "4 ay sonrasına sipariş alabiliyoruz"

Grup üyesi Nurcan Çiçek, bazı kadınların da gazete kağıtları ile sepet ve hediyelik eşyalar ürettiklerini aktararak, bu sayede geri dönüşüme katkı sağladıklarını ifade etti.

Alaylılar Atölyesi'nde üretilen hediyelik eşyaları taşımak için, en çok kağıttan ürettikleri sepetlerin tercih edildiğini vurgulayan Çiçek, şunları dile getirdi:

"Atılmış gazete kağıtları ile kartonları uygun boyutlarda keserek hazırlıyoruz. Kağıtları yün şişlere sararak istediğimiz şekli veriyoruz. Ardından hasır örer gibi sepet, biblo, tabak, çamaşırlık gibi eşyalar haline getiriyoruz. Çok fazla sipariş alıyoruz. Örülebilecek her şeyi yapabildiğimiz için siparişe göre de eşyalar üretiyoruz. Şu anda üretim anlamında 4 ay sonrasına sipariş alabiliyoruz. Çok yoğunuz çünkü bizden bir veya iki ürün istenmiyor, 50-100 adet şeklinde talep geliyor. Tane olarak Hanımeli Çarşısı'nda satışlar yapıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :