Hafter'in "Suheyrat Anlaşması" çıkışı ne anlama geliyor

Hafter'in "Suheyrat Anlaşması" çıkışı ne anlama geliyor

Siyaset Bilimi Profesörü Cafel:- "Generalin (Hafter) söz konusu açıklamayla iki amaç gözettiği kanaatindeyim. Birincisi, Mısır ve Rusya gibi diyaloğa destek verdiklerini ilan eden müttefiklerinden gelen baskıyı hafifletmek. İkinci amacı ise ilerleyen zama

TRABLUS (AA) - CİHAD NASR/MUTEZ MUHAMMED - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen General Halife Hafter'in, Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğu yönündeki açıklamasının yankıları devam ediyor.

Hafter'in, Libya ulusal uzlaşısının hanesine yazılan ve Libyalı taraflar tarafından da memnuniyetle karşılanan görüşmeler düzenlediği bir dönemde böyle bir açıklamada bulunmasının ardında yatan nedenin ne olduğu merak ediliyor.

AA muhabirine konuşan Siyasi Bilimler Profesörü Ferac el-Cafel, son dönemde diyalog sürecine dahil olmuş, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile görüşmüş ve bir hafta önce Roma'dan seçimlere destek vereceğini açıklamış olan Hafter'in böyle bir adım atacağını hiç kimsenin beklemediğini söyledi.

-Hafter'in atacağı adımları kestirmek zor

Cafel, Hafter'in beraberindekilerle birlikte izlediği tam gizlilik siyasetinin, atacağı adımların hatta hedeflerinin tahmin edilmesini fazlasıyla güçleştirdiğini belirterek, "Hafter'in davranışlarını izlediğimizde hedeflerinin, attığı adımların üzerinden zaman geçtikten sonra ortaya çıktığını görüyoruz. Bu da onun genellikle attığı adımlarda doğrudan hedef ya da sonuç gözetmediğini gösteriyor." dedi.

Cafel sözlerine şöyle devam etti:

"Generalin söz konusu açıklamayla iki amaç gözettiği kanaatindeyim. Birincisi, Mısır ve Rusya gibi diyaloğa destek verdiklerini ilan eden müttefiklerinden gelen baskıyı hafifletmek. General şu an her zaman yaptığı gibi yüzünü halka döndü ve sanıyorum ki bu amacında da başarılı oldu zira Bingazi ve Trablus'taki gösteriler bunu gösteriyor. Hafter bununla uluslararası topluma tek başına olmadığını ve halk tarafından korunduğu mesajını verdi. İkinci amacı ise ilerleyen zamanlarda düzenlenecek ve devlet içinde kimin hangi görevi üstleneceğinin belirleneceği diyalog görüşmelerinde konumunu sağlama almaktı."

Libya merkezli Nur Gazetesi Siyasi Haberler Editörü Fadl el-Mebruk ise Hafter'in söz konusu açıklamasının ülke içinde yaşanan gösterilerin dışında kayda değer bir etkisinin olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

-"Hafter, uluslararası topluma diyalog çarkını durdurabileceği mesajını verdi"

Hafter'in açıklamasının uluslararası alanda etkili olacağını ve öncelikle yabancı ittifaklar haritasında değişimler yaşanacağını vurgulayan Mebruk, "Hafter daha önce de pek çok defa Trablus'a gireceğinden bahsetti ama oraya savaşarak girmeyeceğini ifade etti. Bu çok reel bir durum zira bunca silahlı milisin olduğu bir yere girmek demek kenti kan gölüne çevirmek demektir. Bu da demek oluyor ki Hafter'in yaptığı açıklama, halihazırda eylemden çok izlemeyi seçen uluslararası topluma yapılmış bir açıklamadır. Hafter burada uluslararası topluma diyalog çarkını durdurabileceği mesajını vermiştir." dedi.

Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen General Halife Hafter, evvelki gün Libyalılara hitaben televizyondan yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu savunmuştu.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde (TM) onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :