Gürcistan'da genel seçime doğru

Gürcistan'da genel seçime doğru

Gürcistan, 8 Ekim'de düzenlenecek genel seçime hazırlanıyor- Siyasetten üç yıl önce resmen çekilen Gürcü iş adamı ve eski Başbakan İvanişvili, iktidar partisi Gürcü Hayali'ne açık destek veriyor- Eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin kontrolündeki Ulusal Birl

TİFLİS (AA) - Gürcistan, 8 Ekim'de yapılacak genel seçime hazırlanırken, anketler, eski Başbakan Bidzina İvanişvili ve eski Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili'nin desteklediği partilerin yarışı önde götüreceğini gösteriyor.

Gürcü Hayali-Demokratik Gürcistan partisinin kurucusu olan İvanişvili, seçim kampanyaları başlamadan önce Gürcü vatandaşlara, iktidardaki Gürcü Hayali'ne destek vermeleri çağrısında bulunurken, katıldığı televizyon programlarında, 8 Ekim'deki seçimde aday olmayı düşünmediğini açıkladı.

Gürcistan anayasası uyarınca partisi Ulusal Birlik Hareketi'ne başkanlık yapma hakkını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de bu seçimi partisinin kazanacağından emin olduğunu, seçimden sonra ülkesine dönüp siyasi sürece katılacağını ve yeni hükümete destek vereceğini açıkladı.

- İktidar partisinde İvanişvili'nin etkisi sürüyor

Gürcistan'da 21 Nisan 2012'de yapılan genel seçimde oyların yüzde 55'ini alarak, parlamentoda 85 koltuğa sahip olan Gürcü Hayali koalisyonun ilk dönemde başbakanlığını yapan İvanişvili, kabinesinin bir kısmını iş hayatında birlikte çalıştığı isimlerden oluşturmuştu.

Bu tablo, ne İvanişvili'nin 2013 yılında görevinden kendi isteğiyle istifa ederek, koltuğunu daha önce kendi şirketinde çalışan eski İçişleri Bakanı İrakli Garibaşvili'ye devrettiğinde ne de Garibaşvili'nin 23 Aralık 2015'te yine kendi isteğiyle istifa ederek başbakanlığı eski Dışişleri Bakanı Giorgi Kvirikaşvili'ye bıraktığında değişti.

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, 2006-2011 yıllarında İvanişvili'ye ait Kartu Bankası'nın genel müdürüydü. Sağlık Bakanı Davit Sergeenko'nun geçmişte İvanişvili'ye ait bir özel hastanenin yöneticisi, Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Dimitri Kumsişvili'nin de 1997-1999 ile 1999-2011 yılları arasında Kartu Bankası'nın genel müdür yardımcısı olduğu biliniyor.

Yine 2011-2014 yıllarında Kartu Bankası'nın genel müdürlüğünü yapan Nodar Javakhişvili, kabinede Altyapı ve Bölgesel Geliştirme bakanlığına, yıllarca İvanişvili'nin özel koruma ekibinin lideri olan Vakhtang Gomelauri de Devlet Güvenlik Dairesi'nin başına getirildi. Gomelauri gibi geçmişte İvanişvili'nin koruma ekibinde yer alan Anzor Çubinidze de Özel Devlet Koruma başkanlığına atandı.

Tüm bu isimler, Gürcü milyarderin ülke yönetiminde söz sahibi olmaya devam ettiği ve hükümeti dışardan yönlendirdiği eleştirilerini beraberinde getiriyor.

- Rusya ile ilişkileri normalleştirme girişimi

İvanişvili, 2012'deki seçimi kazanmasının ardından eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'yi, Rusya'ya karşı sert ve etkisiz politika izlemekle suçlayarak, doğudaki komşusuyla ilişkilerin normalleştirileceğini açıklamıştı. Bu amaçla da Zurab Abaşidze'yi danışmanı olarak görevlendirmişti. Abaşidze, 2012'den bu yana Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Grigori Karasin ile Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da görüşmeler yapıyor.

Abaşidze-Karasin müzakerelerinin, Rus pazarının Gürcü ürünlerine açılmasına faydası olurken, Gürcü hükümetinin, ilişkilerin normalleştirilmesi için attığı yapıcı adımlara rağmen Rusya, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik işgalci politika izlemeyi sürdürdü.

Moskova yönetimi son iki yılda Abhazya ve Güney Osetya'nın ayrılıkçı liderleriyle sözde "ittifak ve ortaklık" anlaşmaları imzaladı, Güney Osetya'nın sözde Devlet Başkanı Leonid Tibilov da Rusya ile birleşilmesi için 2017 yılda bölgede bir referandum düzenlenmesi girişiminde bulundu.

- Saakaşvili'nin dönüşü seçim zaferine bağlı

Gürcistan'da 7 Ekim 2013'te yapılan cumhurbaşkanı seçiminden kısa süre sonra ülkeden ayrılan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvlili, faaliyetlerini bir süre ABD'de sürdürdü.

Ana muhalefetteki Ulusal Birlik Hareketi'nin lideri Saakaşvili'nin, partiyi dışarıdan yönettiği belirtiliyor. Son genel seçimde oyların yaklaşık 41'ini alan Ulusal Birlik Hareketi, parlamentoda 65 koltuğa sahip.

Gürcistan'dan ayrıldıktan sonra hakkında soruşturma açılan ve tutuklama kararı çıkarılan Saakaşvili'nin Ulusal Birlik Hareketi'ndeki bazı önemli isimler, 2012'den bu yana partiden istifa etti.

Saakaşvili, liderlik konumundaki bu isimlerin partisinden ayrılmasını, İvanişvili'nin parlamentoda anayasal çoğunluğa sahip olmak amacıyla baskı kurmasının sonucu olduğunu savunuyor.

Partiden ayrılan milletvekilleri ise bu iddiayı yalanlayarak, bu şekilde daha etkili muhalefet yapabileceklerini ve hükümete karşı siyasi mücadelelerinin daha başarılı olacağını belirtiyorlar.

Saakaşvili, 2015 yılında Ukrayna'nın Odessa Valiliğine atandı ve 4 Aralık 2015'te Gürcü vatandaşlığından çıkarıldı.

Gürcistan anayasası uyarınca Ulusal Birlik Hareketi'ne genel başkanlık yapma hakkını kaybeden Saakaşvili, partisinin, bu seçimleri kazanacağından emin olduğunu savunarak, seçimlerden sonra ülkesine döneceğini ve siyasi sürece katılarak, yeni hükümete destek vereceğini açıkladı.

Gürcistan hükümeti ise Saakaşvili'nin Gürcistan'a gelmesi halinde eski cumhurbaşkanını tutuklama konusunda kararlı.

- Saakaşvili'nin eşi Roelofs de adaylar arasında

Bazı uluslararası kuruluşların yaptığı anketler, iktidardaki Gürcü Hayali koalisyonunun, popülaritesini kaybettiğini, Ulusal Birlik Hareketi'nin oy oranını arttığını ortaya koyarken, son dönemde Ulusal Birlik Hareketi'nin güçlendirilmesi için Saakaşvili'nin eşi Sandra Roelofs seçimlerde aday olarak gösterildi.

Gürcistan savcılığının dolandırıcılık, zimmetine para geçirmek, protestoların dağıtılmasında aşırı güç kullanmak, siyasi rakiplerine karşı devlet güçlerini devreye sokmakla suçladığı Saakaşvili'nin yanı sıra eski cumhurbaşkanının ekibinde yer alan bazı isimler yurt dışında yaşarken, eski Başbakan Vano Merabişvili, eski İçişleri Bakanı Baçana Akhalaya, eski Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava Gürcistan'da cezaevinde yatıyor.

Saakaşvili, şahsına ve eski ekibine yönelik soruşturmaların, Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatı olduğunu, intikam amacı taşıdığını, bu emrin İvanişvili ve adamları tarafından yerine getirildiğini savunuyor.

- Diğer Partiler

Parlamentoda sekiz koltuğa sahip muhalefetteki Özgür Demokratlar Partisi, son seçimlerde İvanişvili'nin Gürcü Hayali koalisyonunda en güçlü partiler arasında yer alıyordu.

Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecini en çok destekleyen partiler arasında yer alan Özgür Demokratlar, liderleri eski Savunma Bakanı İrakli Alasaniya'nın görevden alınması üzerine koalisyondan çekilmiş ve muhalefete geçmişti.

Koalisyon hükümetinin savunma, çevre, uzlaşma ve sivil eşitlik bakanlarının bağlı olduğu Cumhuriyetçiler, parlamentoda dokuz koltuğa sahip. Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili de Cumhuriyetçiler'in üyesi.

Gürcü Hayali koalisyonunda en güçlü ikinci parti olan Cumhuriyetçiler, AB ve NATO ile entegrasyon sürecini hızlandıran en etkili ekip olduğunu savunuyor.

Koalisyon hükümetinde daha çok Rusya yanlısı görüşler benimsediği bilinen Sanayiciler Partisi ile Cumhuriyetçiler arasında AB ve NATO ile entegrasyon dahil birçok mesele hakkında tartışma yaşandı.

Bu durumdan son derece rahatsız olan, ülkenin en eski merkez sağ partisi Cumhuriyetçiler, bu seçime Gürcü Hayali koalisyonuyla katılmayacağını açıkladı.

- Dünyaca ünlü opera sanatçısı Burçuladze

Dünyaca ünlü Gürcü opera sanatçısı Paata Burçuladze, geçen yıl sonunda aniden kariyerini bırakarak, siyasete gireceğini açıkladı.

Mayıs sonunda Paata Burçuladze-Devlet Halk İçin Partisi'nin, binlerce kişinin katıldığı ilk kongresinde Burçuladze, "Amacımız sadece parlamentoya girmek değil aslında çoğunluğu kazanmak. İktidara gelmeliyiz." ifadesini kullandı.

Gürcistan'da çok sayıda hasta çocuğa, evsiz aileye ve Ortodoks Kilisesi'ne sürekli bağışlarda bulunan Burçuladze, ülke tarihinde belki de en başarılı uluslararası İavnana Vakfı'nın da kurucusu. Gürcü Hayali, Paata Burçuladze'yi Saakaşvili'nin müttefiki olmakla suçlarken, Burçuladze bu suçlamaya, "Gürcistan'da 25 yıl boyunca hükümete gelen herkesin yanında oldum. Ama bugün kimin yanında olacağımı bilmiyorum. Ülke öyle bir durumda ki kariyerimi terk etmek zorunda kaldım." yanıtını vermişti.

Buçuladze'nin seçimde eski Başbakanı İvanişvili'nin Gürcü Hayali ve Saakaşvili'nin desteklediği Ulusal Birlik Hareketi'nin en büyük rakibi olabileceği belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler