Gurbetçi altın bozduruyor

Gurbetçi altın bozduruyor

Yaz mevsimiyle birlikte gurbetçilerin memleketlerine dönüşünü bekleyen esnaf ise gurbetçilerin alışveriş için kapılarını çalmadıklarından yakınıyor. Daha önce altın alan gurbetçi şimdi bozduruyor.

Yıllardır ülke ekonomisine dışarıdan döviz aktararak önemli katkılarda bulunan gurbetçiler, son birkaç yıldır, kazandıklarını anavatanda harcayamaz hale geldi. Yaz mevsimiyle birlikte gurbetçilerin memleketlerine dönüşünü bekleyen esnaf ise gurbetçilerin alışveriş için kapılarını çalmadıklarından yakınıyor.


Gurbetçilerin bu yıl alan değil satan konumunda olduğunu belirten Sarraf Çiçekler’in sahibi Abdullah Çiçek, “Piyasada yaşanan hareketlilik zincir halkası gibi birbirine bağlı. Herhangi bir sektörde yaşanan hareketlilik bütün kesimleri etkiliyor. Önceki yılların aksine bu yıl altın almaya gelen gurbetçi sayısı yok denecek kadar az” diye konuştu. Altın sektöründe bu yıl bir ilke şahit olduklarını ifade eden Çiçek “Gurbetçi vatandaşlarımız artık altınlarını satmak için bizlere geliyorlar” dedi.

Euro’ya geçişle birlikte Avrupa’da enflasyonun artığını ve halkın gelir seviyesinin azaldığına dikkat çeken Çiçek, “Geçen yıllara bakıldığında  bu yıl Konya’ya daha az gurbetçi geldi. Konya’ya gelenler de birkaç gün durduktan sonra tatil bölgelerine akın etti. Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntıların yanı sıra bir çok holding mağduru gurbetçi, altın ve gayrimenkul gibi yatırımlarını satarak, tatil bölgelerine yöneldi. Bu durum ise Konya ekonomisine büyük zarar verdi. Bir an önce yurtdışındaki gurbetçilerimizin gönlünü almamız gerekir” şeklinde konuştu. Mustafa Varol-Memleket