GRAFİKLİ -  Yunanistan'a kaçan 8 darbeci

GRAFİKLİ - Yunanistan'a kaçan 8 darbeci

Ceza hukukçusu Aleksandros Likourezos:- Ceza usul hukukunun belirlediği zaman çizelgeleri var, yani iade süreci 15-20 gün veya en geç bir ay içinde tamamlanabilir"- "(İade) Talebin kabul edilmesi halinde nihai kararı Adalet Bakanı alacak"- Yunan Avrupa ve

ATİNA (AA) - FURKAN NACİ TOP / FİLYO KONGO - Yunan hukukçular ve uluslararası ilişkiler uzmanları, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 askerin Türkiye'ye iadesine ilişkin sürecin, hükümetin konunun hassasiyetini de gözetmesiyle 2 hafta - 1 ay arasında sonuçlanacağını belirtti.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, darbeci askerlerin siyasi sığınma talepleri ve hukuki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan'ın önde gelen ceza hukukçularından Aleksandros Likourezos, "Ceza usul hukukunun belirlediği zaman çizelgeleri var, yani iade süreci 15-20 gün veya en geç bir ay içinde tamamlanabilir." dedi.

Likourezos, bu sürecin üç farklı kolu olduğunu belirterek, "Birincisi bugün başlayan ve ülkeye yasa dışı giriş ile alakalı olan kabahat suçu çerçevesinde olan dava. Suçlu bulunmaları halinde ise temyize başvurma hakları var. İkinci işlem tamamıyla idari usul alanında olan sığınma talebidir. Bu talep Kamu Güvenliği Bakanlığı yetkisinde bulunan birinci ve ikinci derecedeki iltica komisyonlarında görüşülecek. Talebin kabul edilmesi halinde iade süreçleri durdurulacak." ifadelerini kullandı.

Son aşama olan iade sürecinin bölge mahkemelerinden sonra Atina Yüksek Mahkemesine (Yargıtay) taşınacağını kaydeden Likourezos, "Burada iade talebinin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Talebin kabul edilmesi halinde nihai kararı Adalet Bakanı alacak. Yüksek Mahkemenin talebi reddetmesi halinde Adalet Bakanı müdahale edemez." değerlendirmesinde bulundu.

İade konusunda mahkemelerin talepleri, siyasi suçun içeriği ve ülkelerinde adil yargılanma veya işkence görme ihtimalleri bakımından inceleyeceğini anlatan Likourezos, bu hususların Yunanistan ve Türkiye'nin de taraf olduğu Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında olduğunu sözlerine ekledi.

Yunan Avrupa ve Dış Politika Kurumu Genel Direktörü Thanos Dokos, konunun ceza hukuku tarafının kısa sürede sona ereceği öngörüsünde bulunarak, normal şartlarda göçmenler için sığınma taleplerinin yaklaşık iki ay aldığını ancak hükümetin hızlandırılmış bir prosedür izlemek istediğini söyledi.

Yunanistan'ın ilk tepkisinin askeri helikopteri geri göndermek olduğunu anımsatan Dokos, "Askerler konusunda hiç de mutlu değiller. Türkiye ile olan ilişkileri zedelemek istemiyorlar. Bunu da zaten belirttiler. Bir an önce kucaklarına düşen bu koru atmak isteyeceklerdir. Yunan tarafında Türkiye'nin isteğini yerine getirme konusunda bir iyi niyet mevcut." şeklinde konuştu.

Dokos, Atina'nın konunun hassasiyetini anladığına işaret ederek, "Bu durum Yunanistan'ın başına gelseydi onlar da aynı istekte bulunurdu. Ancak, Avrupa Birliği (AB) üyesi her ülke için bu işin bir prosedürü var. Türkiye bu konuda sabırlı olmalı. Fazla baskı kurmak pek yapıcı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Darbeci değiliz, yaralı taşıyacaktık"

Sikorsky tipi askeri helikopterle 16 Temmuz'da teknik arıza nedeniyle acil iniş isteğinde bulunan darbeci askerler, saat 11.51'de Yunan F16'ları eskortluğunda Dedeağaç Havalimanına indi.

En yüksek rütbelisi binbaşı olduğu açıklanan askerler rütbeleri sökülmüş bir şekilde, Yunan polisi tarafından gözaltına alınarak Dedeağaç polis merkezine götürüldü. Burada devlet tarafından atanan avukatları aracılığıyla ifadelerini veren askerler, siyasi sığınma talebinde bulundu.

Avukatların açıklamalarına göre askerler, darbe ile ilgileri olmadıklarını, İstanbul'daki yaralıları taşımak üzere helikopterde bulunduklarını ancak kendilerine ateş açılması üzerine can güvenliği sebebiyle Yunanistan'a iltica ettiklerini savundu.

Pazar günü savcılığa sevk edilen askerler, yasa dışı giriş suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi. Askerlerin, komşu ülke ile dostane ilişkileri zedeleme suçlaması ise düştü.

Askerler, Dedeağaç Adliyesi'ne kelepçeli olarak yoğun güvenlik önlemleri altında yüzlerini kapatmaya çalışarak getirildi. Kısa süren duruşmanın ardından avukatların talebiyle davanın görülmesi perşembe gününe ertelendi.

Askerler bu sabah ise siyasi sığınma talepleri kapsamında Dedeağaç yakınlarındaki Nea Hili'deki iltica ofisinde mülakata alındı.

Yunan hükümetinden olayın başlangıcından beri ılımlı açıklamalar geliyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinde iade sürecinin başlatıldığını vurgularken, Savunma Bakan Vekili Dimitris Viças, Türkiye'nin iade konusundaki argümanlarının çok güçlü olduğunu ve 15-25 günlük bir süre içerisinde iadenin gerçekleşebileceğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :