GRAFİKLİ - Tanzanya yatırımcılarını bekliyor

GRAFİKLİ - Tanzanya yatırımcılarını bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki günlük ziyarette bulunacağı Tanzanya'da yabancı yatırımcılar için özellikle turizm ve enerji sektörlerinde fırsatlar bulunuyor- Yaklaşık 500 yıl süren sömürge döneminin izlerini silmeye çalışan Tanzanya son dönemde ekonomik bü

ANKARA (AA) – ERKAN AVCI - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22-23 Ocak tarihlerinde ziyaret edeceği Tanzanya, turizmden enerjiye pek çok sektörde dış yatırımcıya fırsatlar sunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu başlayacak dört günlük Afrika ziyaretinin ilk durağı Tanzanya olacak.

Tanzanya, Afrika'nın doğusunda yer alıyor. Kuzeyinde Kenya ve Uganda, batısında Ruanda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, güneyinde de Zambiya, Malavi ve Mozambik'in bulunduğu Tanzanya'nın doğusu Hint okyanusuna açılıyor.

Tanganika ve Zanzibar adlı bağımsız devletlerin 1964 yılında birleşmesinden doğan Tanzanya, yaklaşık 945 bin kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye'den biraz daha büyük bir alana yayılıyor. Tanzanya, dünyanın en geniş topraklarına sahip 31'inci ülkesi konumunda.

Kuzeydoğusu genellikle dağlık olan ülke, Afrika'nın en yüksek noktası olan Kilimanjaro dağını sınırlarında barındırıyor. Ülkenin kuzey ve batısında da Büyük Göller'in parçaları olan göller bulunuyor. Afrika'nın en büyük gölü Victoria ile yine kıtadaki en derin göl olan Tanganika'ya sınırı bulunan Tanzanya, el değmemiş büyük doğa parklarıyla da dikkat çekiyor.

Nüfusu 50 milyonu aşan Tanzanya'nın başkenti Dodoma. Meclisin yanı sıra birçok resmi kuruma ev sahipliği yapan başkentin nüfusu 400 binden fazla. Ülkenin en büyük ve gelişmiş kenti ise Darüsselam. "Barış ülkesi" anlamına gelen Darüsselam, aynı zamanda ülkenin eski başşehri.

Tanzanya'da yaklaşık 130 farklı etnik grup bulunuyor. Bu grupların büyük bir çoğunluğunu, Bantu kökenli Sukuma ve Nyamwezi kabileleri oluşturuyor. Ülke nüfusunun yüzde birine tekabül eden az sayıda Arap, Hint ve Avrupalı da ülkede yaşıyor.

Etnik gruplardaki bu farklılık din ve dil konusunda da çeşitliliğe sebep oluyor. İngilizce ve Svahili'nin resmi dil olduğu ülkede, her kabilenin kullandığı farklı bir lisan bulunuyor.

Tanzanya'da İslam ve Hristiyanlığın yanı sıra yerel dinler de halk tarafından benimsenmiş durumda. Ancak dinin hassas bir konu olduğu düşüncesiyle 1967 yılından sonra yapılan sayımlarda vatandaşlara inançları sorulmuyor. Bu nedenle ülkedeki dini durum hakkında kesin bilgi verilemiyor, ancak halkın yüzde 35’inin Müslüman olduğu tahmin ediliyor.

Müslümanların en yoğun olduğu yerlerden biri Zanzibar Adası. Adadaki nüfusun yüzde 99'unun Müslüman olduğu biliniyor. Müslüman halkın büyük kesimi de Sünni.

- Tanganika ile Zanzibar birleşerek Tanzanya oldu

Tanzanya'nın bulunduğu topraklar, 1500'lü yılların başından itibaren önce Portekizlilerin ardında da Ummanlı Arapların boyunduruğu altında kaldı.

Arap egemenliği sonrasında 1880'lerden 1919'a kadar Alman sömürgesi olan bu topraklar, Milletler Cemiyeti'nin kurulmasıyla bu kez İngilizlerin boyunduruğuna geçti. İngiliz sömürge dönemi de 1961 yılına kadar sürdü.

Bağımsızlık hareketlerinin alevlendiği bölgede, 1961'de bağımsızlığını kazanan Tanganika, 1963'te İngilizlerden bağımsızlığını alan Zanzibar ile 1964'te birleşerek bugünkü Tanzanya adını aldı.

- Kahve ve pamuk tarımın bel kemiği

Birleşmenin ardından sosyalist rejimin uzun süre hakim olduğu Tanzanya'da, özel teşebbüs bulunmadığı için hiçbir alanda ilerleme kaydedilemedi. O dönem dünyanın en az gelişmiş ve dış yardıma gereksinim duyan ülkelerinden biri olan Tanzanya, 1980'lerin ortasından itibaren Uluslararası Para Fonunun (IMF) kapısını çaldı.

Tanzanya, 1995'ten itibaren ise kalkınmaya başladı. Kısa sürede Sahra Altı Afrika ülkeleri içinde en etkileyici büyüme oranını sergileyen Tanzanya, son yıllarda ekonomide yüzde 6-7'lik büyüme sağladı.

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu ve Dışişleri Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, ekonominin tarıma bağlı olduğu Tanzanya'da, iş gücünün yüzde 70'e yakını tarım sektöründe çalışıyor. Ancak tarımdan elde edilen gelir, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının sadece yüzde 28'ine tekabül ediyor.

Tarımın bel kemiğini oluşturan kahve ve pamuk, ihracatta en önemli gelir kaynağı. Geçen yıl 5,9 milyar dolar ihracatın gerçekleştiği ülkede, 9,9 milyar dolar da ithalat yapıldı.

- Afrika'nın en büyük üçüncü altın üreticisi

Tanzanya'nın ikinci en büyük döviz getiren sektörü de turizm. Serengeti, Tarangire, Kilimanjaro gibi çok sayıda ulusal park ve av sahaları bulunan Tanzanya'da Hint Okyanusu kıyı şeridinde de temiz plajlar bulunuyor. Turizmdeki yatırım olanakları arasında otel, eğlence mekanı ve restoran inşaatı, tur faaliyetleri ile pazarlama organizasyonları yer alıyor.

Tanzanya, Güney Afrika ve Gana'nın ardından kıtanın en büyük üçüncü altın üreticisi. Altın, elmas, uranyum ve nikel gibi önemli maden yatakları bulunan ülkenin yine büyük miktarda doğal gaz rezervlerine de sahip olduğu biliniyor.

Doğal gazın yanı sıra uranyum, kömür ve jeotermal enerji gibi diğer kaynakların çoğu da işlenmemiş durumda. Bu kaynakları işleyecek imkanları kısıtlı olan ülkenin, enerji alanında dış yatırımcılar için büyük fırsatlar barındığı belirtiliyor.

- Ülkenin ilk kadın devlet başkanı yardımcısı Müslüman

Siyasi istikrarıyla dikkat çeken Tanzanya, 26 ayrı idari birimden oluşuyor. Yönetim şekli cumhuriyet olan Tanzanya'nın devlet başkanı aynı zamanda hükümetin de başı. Devlet başkanı ve yardımcıları beş yıllık dönem için halk tarafından seçilirken, başbakan ile diğer bakanlar meclis üyeleri içinden devlet başkanınca atanıyor.

Yönetimde iki devlet başkanı yardımcısı bulunurken, bunlardan biri aynı zamanda Zanzibar'ın da başkanı. Zanzibar iç işlerinde bağımsız, kendisine ait bir hükümet tarafından yönetiliyor.

Tanzanya'da Ekim 2015'te yapılan seçimlerden galibiyetle çıkan John Magufuli, Kasım 2015'ten itibaren devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Müslüman olan Samia Hassan Suluhu da ülkenin ilk kadın devlet başkanı yardımcısı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler