GRAFİKLİ - Sığınmacıların yükü az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sırtında

GRAFİKLİ - Sığınmacıların yükü az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sırtında

Dünya gündemini en çok meşgul eden sığınmacı konusunda gelişmiş ülkeler elini taşın altına koymuyor- Dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülkelerin ilk sırasında yer alan Türkiye, çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 2,9 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor-

ANKARA (AA) - DİLDAR BAYKAN/ BEHLÜL ÇETİNKAYA - Sığınmacı sorunu ve göçmenler son yıllarda yapılan uluslararası toplantılar ve açıklamaların önemli gündem maddeleri arasında yer alırken, dünyada en çok mülteciye gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ev sahipliği yapıyor.

Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar bu soruna çare bulmak adına önerilerde bulunuyor ancak açıklanan rakamlar, bu kurumların omurgasını oluşturan ülkelerin elini taşın altına koymadığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) açıkladığı 2016 verilerine göre, dünyada yaklaşık 22,5 milyon sığınmacı bulunuyor. Son 5 yılda dünya genelindeki sığınmacı nüfusu yüzde 65 oranında arttı.

Dünyada en çok sığınmacı veren ülkelerin başında son 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye geliyor. Suriye'deki bu süreç toplam 5,5 milyon kişiyi sığınmacı konumuna düşürdü. En çok sığınmacı veren ülkeler sıralamasında Suriye'yi 2,5 milyonla Afganistan, 1,4 milyonla Güney Sudan takip ediyor.

BM'ye göre bu üç ülkeden gelen sığınmacılar dünya genelindeki sığımacıların yüzde 55'ini oluşturuyor.

Afrika kıtası 5 milyonu aşan sayıyla en fazla mülteciye ev sahipliği yapan kıta konumunda.

Dünya genelinde sığınmacıların yüzde 84'ü az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. BMMYK'ye göre, 4,9 milyon kişiye dünyanın en az gelişmiş ülkeleri ev sahipliği yapıyor.

- Türkiye en çok sığınmacıya kucak açan ülke

Özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçan sivillere kucak açan ve yaklaşık 2,9 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, dünyada başı çekiyor.

Türkiye'den sonra en çok sığınmacı bulunan ülke 1,3 milyonla Pakistan. Pakistan özellikle Afganistan'dan gelen sivillere ev sahipliği yapıyor.

Suriye'deki savaş nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan 1 milyondan fazla kişiyi misafir eden Lübnan da listenin üçüncü sırasında yer alıyor.

Lübnan'ı yaklaşık 980 binle İran, 940 binle Uganda, 790 binle Etiyopya takip ediyor.

Buna göre en çok mülteciye ev sahipliği yapan ilk 6 ülkede yaklaşık 8 milyon sığınmacı bulunuyor. Bu rakam da dünyadaki toplam mülteci sayısının yaklaşık yüzde 35'ini teşkil ediyor.

- Gelişmiş ülkeler sığınmacılar konusunda sorumluluk almıyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) verilerine göre, dünyanın en gelişmiş 6 ekonomisi olan ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa mültecilere ev sahipliği konusunda cömert davranmıyor.

Bu ülkeler arasında en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke yaklaşık 670 binle Almanya. Dünyada en çok sığınmacı kabul eden ilk 10 ülke arasındaki tek Avrupa ülkesi olan Almanya aynı zamanda en çok iltica başvurusu alan ülke konumunda.

Dünyanın diğer büyük ekonomilerinden ABD yaklaşık 280 bin, Çin 317 bin, İngiltere 119 bin, Fransa 304 bin sığınmacıya ev sahipliği yaparken Japonya'da yalnızca 2 bin 514 sığınmacı bulunuyor.

Bu rakamlara göre dünyanın en büyük ekonomisine sahip 6 ülke, dünyadaki sığınmacı yükünün yalnızca yüzde 7,5'ini çekiyor.

- AB ülkeleri sığınmacı almamak için direniyor

AB'nin, sığınmacıları yeniden yerleştirme planına ilişkin açıkladığı son rapora göre, Eylül 2015'te AB liderlerinin üzerinde anlaştığı, Yunanistan ve İtalya'dan 160 bin sığınmacı alınmasına ilişkin mekanizma kapsamında geçen süreye rağmen ancak 18 bin 418 sığınmacı diğer üye ülkelerce kabul edildi.

Mekanizma çerçevesinde Macaristan'ın bin 292, Polonya'nın 6 bin 82 ve Avusturya'nın da bin 953 sığınmacı alması gerekirken bu ülkeler, tek bir kişi bile kabul etmedi.

Çekya ise kotası 2 bin 691 sığınmacı olmasına rağmen Yunanistan'dan 12 sığınmacıyı yerleştirdikten sonra programa aktif katılımını durdurdu. Bulgaristan 29, Slovakya 16 sığınmacı aldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :