GRAFİKLİ - Orhun Abidelerinin Ülkesi: Moğolistan

GRAFİKLİ - Orhun Abidelerinin Ülkesi: Moğolistan

Başbakan Yıldırım, doğal güzellikleri ve zengin tarihiyle dikkati çeken Moğolistan'ı ziyaret edecek- Moğolistan, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Orhun Abidelerine ev sahipliği yapıyor- Türkiye, AB, ABD, Japonya, Güney Kore ve

ANKARA (AA) - TUĞÇENUR YILMAZ - Orhun Abidelerinin ülkesi olarak bilinen Moğolistan, yüzyıllardır kaybolmayan göçebe kültürü, kadim tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkati çekiyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın resmi ziyaret gerçekleştireceği Moğolistan, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinleri barındıran Orhun Abidelerine ev sahipliği yapıyor.

Kuzeydoğu Asya bölgesinde, iki büyük komşusu Rusya ve Çin arasında yer alan Moğolistan'ın en batısı, Kazakistan'a sadece birkaç kilometre uzaklıkta olmasına rağmen Moğolistan'ın bu ülkeyle sınırı bulunmuyor.

Moğolistan, 1,5 milyon kilometrekarelik geniş yüzölçümü ile dünyada en geniş topraklara sahip 19. ülke konumunda olmasına rağmen 3 milyon nüfusu ile en az nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerden biri olmasıyla dikkati çekiyor.

Denize kıyısı bulunmayan ve güneydoğusunda Gobi Çölü bulunan Moğolistan'ın sahip olduğu karasal iklim ve dağlık arazinin etkisiyle ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı başkent Ulanbator'da yaşıyor. Ülkede, bu nedenle başkent dışındaki illerde şehirleşme oldukça az.

Moğolistan nüfusunun yüzde 94'ünü Moğollar, yüzde 6'sını Kazaklar oluşturuyor. Moğolca konuşulan ülkede Tugruk para birimi kullanılıyor.

Budizmin yaygın olduğu Moğolistan'da Hristiyanlık, İslam ve Şamanizm de kabul edilen dinler arasında bulunuyor.

- Siyasi Durum

Moğolistan, 1912'de Çing hanedanlığının yıkılmasıyla bağımsızlığını ilan etse de Sovyetler Birliği ve Çin dışında uluslararası camiada 1945'e kadar tanınmadı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) 1961'de üye olan Moğolistan, 1990'da gerçekleşen Demokratik Devrim ile demokratik parlamenter sisteme geçiş yaptı.

Ülkede 2016'da gerçekleştirilen genel seçimlerde, Moğolistan Halk Partisi, 76 üyeli parlamentoda 65 sandalye kazandı ve Başbakanlık koltuğuna Khurelsukh Ukhnaa oturdu.

Birinci turu 6 Haziran 2017'de ve ikinci turu da 7 Temmuz 2017'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda ise Khaltmaa Battulga geçerli oyların yüzde 50,6'sını alarak devlet başkanı seçildi.

Moğolistan, iki büyük komşusu Çin ve Rusya başta olmak üzere bölgedeki diğer devletlerle ilişkilerini geliştirmeye önem veriyor.

Bu minvalde, 2011'de kabul edilen "Dış Politika Konsepti" ile Türkiye, Avrupa Birliği (AB), ABD, Japonya, Güney Kore ve Hindistan'ı "üçüncü komşu ülkeleri" ilan eden Moğolistan, BM, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi uluslararası kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor.

- Ekonomi

Moğolistan, 1990'da serbest piyasa ekonomisine geçerek ekonomik yapısında büyük bir değişikliğe gitti.

Ekonomisi hayvancılık ve madenciliğe dayanan ülkenin en büyük ikinci şehri Erdenet, dünyanın en büyük bakır yataklarından birine sahip.

Gayri safi yurtiçi hasılası 11,16 milyar dolar olan Moğolistan'ın başlıca ticaret ortaklarını Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya, ABD ve Almanya oluşturuyor.

Moğolistan, taş kömürü, bakır ve demir cevherleri, ham petrol, altın ve hayvan ürünleri ihraç ederken, ülkenin başlıca ithal ürünleri arasında petrol yağları, otomotiv, inşaat makineleri, hava taşıtları, elektrik, inşaat malzemeleri ve tekstil ürünleri bulunuyor.

- Türkiye ile gelişen ilişkiler

Türkiye ile Moğolistan arasında 1969'da kurulan diplomatik ilişkiler, 1996'da Türkiye'nin Ulanbator Büyükelçiliği ve 1997'de Moğolistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin açılmasıyla ivme kazandı.

Türkiye, tarihte bilinen en eski Türk yazıtı olan Orhun abidelerine ev sahipliği yapan ve ortak ataya sahip olduğu Moğolistan ile iş birliğinin güçlenmesine önem veriyor.

Yaklaşık 200 Türk vatandaşının ikamet ettiği Moğolistan'a 2014'ten beri Türk vatandaşları vizesiz seyahat edebiliyor. Vize uygulamasına son verilmesi son yıllarda iki ülke iş adamları arasındaki temas ve iş birliği ile turizm hareketliliğinin artmasını sağladı.

Türkiye-Moğolistan ikili ticaret hacminin 28,2 milyon dolar seviyesine çıktığı 2017'de Türkiye bu ülkeye 24,4 milyon dolar ihracat yaparken karşılığında 3,8 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. Moğolistan'da faaliyet gösteren Türk sermayeli şirketlerin mevcut yatırım tutarı 2,8 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Türkiye, Moğolistan'a elektrikli su ısıtıcıları, elektrotermik cihazlar, ortam ısıtıcıları, elektronik ev aletleri ve kişisel temizlik ürünleri ile gıda ihracı yaparken, söz konusu ülkeden örme tekstil ürünleri, şal, kaşkol gibi tekstil bazlı ürünler ithal ediyor.

- Diplomatik ilişkilerin 50. yıl dönümü kutlanacak

Türkiye ile Moğolistan arasında 1969'da başlayan diplomatik ilişkilerin son yıllarda ivme kazanmasıyla ülkeye 2013'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015'te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve son olarak 20 Mart'ta Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Çavuşoğlu’nun Moğolistan ziyaretinde gerçekleşen 8. Dönem Türkiye-Moğolistan Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi Toplantısı'nda, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde ivme kazanılması ile farklı iş birliği potansiyellerini keşfetme arzusu dile getirildi.

Türkiye ile Moğolistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 50. yıl dönümü 2019 yılında kutlanacak.

- TİKA'nın faaliyetleri

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde katkısı büyük olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Moğolistan'da bir dizi proje hayata geçirdi.

Ülkedeki kalkınma projelerine teknik destek sağlayan TİKA, aynı zamanda ortak kültürel mirasa sahip çıkma konusunda da yatırımlar yapıyor.

Bu minvalde TİKA aracılığıyla başkent Ulanbator'a 70 kilometre uzaklıktaki Bilge Tonyukuk Anıtı'na ulaşımı kolaylaştırmak için 11,2 kilometrelik bir karayolu yapıldı ve Anıt'ın yakınına bir müze, Ulanbator’un Tolgoyt bölgesine de Hz. Ömer Camisi inşa edildi.

Bunların yanında TİKA, Moğolistan'ın sağlık, eğitim, sosyal ve ekonomik sorunlarına çözüm odaklı proje ve faaliyetler yürütmeye devam ediyor.

TİKA, bugüne kadar Moğolistan'a 43 milyon dolarlık proje yatırımı gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :