GRAFİKLİ - MHP'de olağanüstü kongre süreci

GRAFİKLİ - MHP'de olağanüstü kongre süreci

Muhaliflerin 8 Mayıs'ta yapılması konusunda anlaştığı kongreyle ilgili son sözü söyleyecek Çağrı Heyetinin bu hafta toplanarak, olağanüstü kongre sürecini "resmen" başlatması öngörülüyor- Yasa gereği 2 aşamalı yapılacak olağanüstü kongrenin ilk 2 turunda

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - Mahkemeden olağanüstü kongre yapılması yönünde vize alan MHP'li muhalifler, kongre tarihi olarak 8 Mayıs'ta anlaşırken, son sözü, mahkemenin partiyi olağanüstü kongreye götürmek üzere yetkilendirdiği Çağrı Heyeti söyleyecek.

MHP, 7 Haziran seçimlerinde, yüzde 16,29 orana karşılık gelen 7 milyon 520 bin oyla 80 milletvekili çıkardı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim akşamı, partisinin anamuhalefet olarak kalacağını, hükümeti kuracak koalisyona dahil olmayacağını bildirerek, erken seçim istedi.

Koalisyon görüşmelerinin sürdürüldüğü yaz aylarında Bahçeli, "AKP-HDP, değilse bile AKP-CHP, bu da kafi gelmezse AKP-CHP-HDP arasında bir koalisyon hükümeti kurulması 7 Haziran’da sandıktan çıkan iradenin en bariz temennisidir" yorumunda bulunarak, koalisyonda yer almayacağını bir kez daha ifade etti.

Türkiye'nin tekrar sandık başına gittiği 1 Kasım'da MHP, 7 Haziran'daki seçim sonuçlarına göre, yaklaşık 2 milyon oy ve 40 milletvekili kaybetti. MHP'yi olağanüstü kongreye taşıyan sürecin fitilini ateşleyen de bu sonuç oldu.

Bahçeli, 15 Kasım 2015’te seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere il başkanlarını Ankara’da topladı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada “birlik” mesajı verilmesine rağmen 21 Kasım’da Sinan Oğan, 28 Kasım'da Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener, partide değişim istediklerini belirterek, genel başkanlığa aday olduklarını açıkladılar.

MHP tüzüğü, olağanüstü kongrelerde genel başkan seçimine izin vermediği için tüzük tadilatı kongresi düzenleyip arkasından genel başkan seçmek isteyen muhalifler, birlikte hareket ederek, kayıtlı bin 232 delegeden oy toplamaya başladılar.

Yeni yıl ile parti yönetimini Kızılcahamam’da toplayan Bahçeli, muhaliflerden gelen olağanüstü kongre talebini yerine getirmeyeceklerini ve olağan kongre sürecinin 9 Ekim 2016’da başlayacağını belirterek muhaliflere mahkeme yolunu gösterdi.

Muhalifler ise 15 Ocak'ta topladıkları 548 delege imzasını Genel Merkez'e teslim etti ancak Genel Merkez buna yönelik de herhangi bir tasarrufta bulunmadı. Bu süre zarfında muhaliflerle hareket ettikleri gerekçesiyle bazı il ve ilçe teşkilatları feshedilerek yerlerine yeni isimler getirildi.

- Dava açıldı

Tarihler 5 Şubat 2016’yı gösterirken MHP'de muhalif 16 il başkanının, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi için yetki verdiği avukatlar, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan 2016 günü görülen duruşma sonucu "Çağrı Heyeti"ne olağanüstü kongre toplamaları için vize verdi.

Bahçeli, davayı temyize götüreceklerini açıkladı. Merkez Disiplin Kurulu üyesi ve Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, mahkeme kararının kendilerine resmi olarak tebliğ edilmesinin ardından 8 gün içerisinde Yargıtaya başvuracak. Muhalifler, Yargıtayın daha önce benzer durumda birçok karar verip içtihat oluşturduğu için Genel Merkez'e "hayır" cevabı vereceğini düşünüyor.

Genel Merkez, mahkemenin kararı için temyiz başvurusunda bulunacak, aynı zamanda da acil olarak kararın infazının ertelenmesini isteyecek. Bu başvurunun kabul edilmesi durumunda Yargıtayın nihai kararı beklenecek. Eğer Yargıtay infazın durdurulmasına yönelik başvuruyu kabul etmezse Çağrı Heyetinin önünde bir engel kalmayacak.

MHP tüzüğünün, olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimine onay vermemesinden dolayı toplanacak kongrede önce tüzük tadilatı yapılması ve tüzüğe "Olağanüstü kongrelerde de genel başkan seçilebilir" ifadesinin eklenmesi gerekiyor. Genel Başkan ve yetkili organların seçimi ancak bu tadilatın ardından mümkün olabilecek.

Mahkeme tarafından görevlendirilen ve görevi olağanüstü kongrenin toplandığı gün, kongre başkanlık divanı oluşturulunca sona erecek Çağrı Heyeti, bu konuyla ilgili bir karar verecek. Çağrı Heyetinin olağanüstü kongreyi aynı gün ve iki farklı oturumda ya da 2 ayrı gün yapma seçeneği bulunuyor.

Genel başkan adaylarından Akşener, Oğan ve Aydın dün bir araya gelerek olağanüstü kongrenin 8 Mayıs 2016'da olması için anlaştı ancak son sözü Çağrı Heyeti söyleyecek.

Çağrı Heyeti'nin bu hafta içerisinde toplanarak olağanüstü kongre sürecini "resmen" başlatması öngörülüyor.

Yasa gereği 2 aşamalı yapılacak olağanüstü kongrenin ilk 2 turunda adayların genel başkan seçilmesi için salonda bulunan delegelerin salt çoğunluğu oranında oy alması gerekiyor. İlk 2 turda sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oy alan aday, MHP'nin genel başkanı seçilecek. MHP'nin kayıtlı bin 232 delegesi bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :