GRAFİKLİ - Komuta kademesinin "esaret" gecesi (1)

GRAFİKLİ - Komuta kademesinin "esaret" gecesi (1)

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesi, darbe yanlısı askerler tarafından rehin tutuldu- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, aralarında yaverinin de bulunduğu askerler tarafından rehin alındı- Silah doğrultulan Akar'a

ANKARA (AA) - SARP ÖZER - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sırasında odasına giren askerler tarafından rehin alınan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kendisine doğrultulan namlular eşliğinde karargahtan çıkartıldı, helikopterle darbe girişiminin merkezi olarak kullanılan Akıncı'daki hava üssüne götürüldü.

FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği darbe girişiminde Türk Silahlı Kuvvetlerin komuta kademesi de silahların gölgesinde zorlu saatler geçirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, darbe girişime katılan askerlerce rehin tutuldu. Helikopterle darbe girişiminin merkezi olarak kullanılan Akıncı'daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığına götürülen Akar'ın yaşadıkları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayetçi sıfatıyla verdiği ifadeye şöyle yansıdı:

16.00 - Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile toplantı yaptı. Toplantıda MİT'ten gelen "Kara Havacılık Okulu'ndan üç helikopter görevlendirilerek bir faaliyetin gerçekleştirildiği" bilgisi değerlendirildi.

- Türkiye hava sahasındaki askeri tüm uçak ve helikopterlerin üslerine dönmesi ve yeni kalkışlara engel olunmasına yönelik emri verdi.

- Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak'a en hızlı ve en etkili tedbirlerin alınmasını emretti.

- Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak'ı arayarak Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gitmesini söyledi. Hiçbir tankın ve zırhlı aracın birlik dışına çıkmamasına ilişkin talimat verdi.

- Genelkurmay Proje Yönetim Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, Akar'ın makamına geldi.

- Tümgeneral Dişli, darbe girişiminin başladığını Orgeneral Akar'a, "Komutanım operasyon başlıyor herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı." ifadeleriyle bildirdi.

- Akar'ın yaveri Yarbay Levent Türkkan, Emir Subay Yardımcısı Serdar yüzbaşı ve özel kuvvetlerde görevli silahlı askerler de odaya girdi. Özel kuvvetlerde görevli askerler oturduğu yerden kalkmaya çalışan Orgeneral Akar'a müdahale etti, eline kelepçe taktı.

- Akar'ın isteği üzerine bileklerindeki plastik kelepçe, komando bıçağıyla kesilerek çıkarıldı.

- Makamındaki televizyondan Boğaziçi Köprüsü'ndeki trafiğin darbe yanlısı askerler tarafından tek yönlü kapatıldığını gördü.

- Orgeneral Akar, darbe girişimine katılan subaylar tarafından makam odasından çıkarıldı. Tam teçhizatlı askerler eşliğinde karargah binasından ayrıldı.

- Akar, Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki Atatürk heykelinin yanına inen helikoptere bindirildi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ı taşıyan helikopter, Akıncı'daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığına indi. Helikopterde, tam teçhizatlı askerlerle Tümgeneral Dişli de yer aldı.

- Helikopterin indiği alandan minibüse bindirilen Akar, karargah binasına götürüldü.

- Üs Komutanı odasına götürülen Akar, burada Tümgeneral Kubilay Selçuk tarafından karşılandı. Odaya bir ara sivil kıyafetleriyle eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk girdi. İlerleyen dakikalarda odaya girenler arasında bulunan Tuğamiral Ömer Harmancık, darbe bildirisini imzaladıktan sonra kamera karşında okumasını istedi. Orgeneral Akar, teklifi "şiddet ve hiddetle" reddetti.

- Orgeneral Akar, darbe girişimi kapsamında yaşananları tutulduğu odadaki televizyondan takip etti. Bir süre sonra kapatılan televizyon, 2-3 saat sonda tekrar açıldığında, TBMM ve emniyet binalarının vurulduğuna dair haberleri gördü. Akar, karargah binasında tutulmaya devam etti.

- Akar, kara birliklerinin kışlalarına dönmeleri ve uçakların indirilmesine yönelik istediğini odadaki Tümgeneral Dişli ve Selçuk'a iletti.

09.00 - Orgeneral Akar, Başbakan Binali Yıldırım veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştürülmesine yönelik talebini darbe girişime katılan odadaki generallere iletti.

- Akar, Başbakan Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştürüldü. Orgeneral Akar, görüşmelerinde, "Hiçbir pazarlık söz konusu olmayacak. Askeri savcı, cumhuriyet savcısı, polis ve inzibata teslim olacak." ifadelerini kullandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, için bir askeri helikopter hazırlatıldı.

- Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk, Akar'a, gelme teklifinde bulundu. Gece boyunca yaşadığı izlenimler kapsamında bu isteği kabul etmeyen Orgeneral Akar, "Sen burada kal, kızının evi burada." dedi.

- Orgeneral Akar, askeri helikopterle Çankaya Köşkü'ne gitti. Helikopterde, Tümgeneral Dişli de yer aldı.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :