Görme engelli rehber öğretmen öğrencilerine ışık saçıyor

Görme engelli rehber öğretmen öğrencilerine ışık saçıyor

Trabzon'da doğuştan görme engelli Şeyma Bulut, yaşadığı tüm zorluklara rağmen hem öğretmenlik hayalini gerçekleştirmenin hem de öğrencilerine rehberlik etmenin mutluluğunu yaşıyor- Bulut: - "Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü insanlara, farklılıkl

TRABZON (AA) - Trabzon'da görme engelli 22 yaşındaki Şeyma Bulut, hayalindeki psikolojik danışmanlık ve rehberlik mesleğini yaparak öğrencilerini hayata hazırlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Doğuştan görme engelli Bulut, Trabzon'da eğitim görebileceği okul bulunmadığı için ailesi ile Çanakkale Gelibolu'ya taşınmak zorunda kaldı. Gelibolu'da görme engelliler ilköğretim okuluna giden Bulut, daha sonra anadolu lisesini kazandı.

Lise hayatına da kaynaştırma eğitim ile devam eden Bulut, karşısına çıkan engellere aldırış etmeden Karadeniz Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünü kazandı.

Bunun üzerine ailesi ile tekrar Trabzon'a yerleşen Bulut, yakınlarının da desteği ile zorlu geçen 4 yılın ardından lisede hayalini kurduğu psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden diploma aldı.

Ortahisar ilçesindeki Yeşiltepe İlkokulu'nda görevini sürdüren Şeyma Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört kız kardeş olduklarını ve ailesinde kendisinden başka görme engelli bulunmadığını söyledi.

Trabzon'da görme engelliler okulu olmadığını dile getiren Bulut, "İlköğretim dönemimde rehberlik araştırma merkezinden bilgi aldık. Sadece 9 ilde görme engelliler okulu vardı ve eğitimim için bunlardan birini seçmek zorundaydık. Biz de babamın işi doğrultusunda en uygun yer olan Çanakkale Gelibolu'yu seçtik. Normalde yatılı bir okuldu ama ben oraya ailemle taşındım." dedi.

Bulut, bu durumun kendisi için fırsat olduğunu vurgulayarak, "Bu fırsata erişemeyen birçok kişi vardı çünkü aileler bu konuda bilinçsizdi. Trabzon'da hala görme engelliler okulu yok ve bu sorun devam ediyor. Günümüzde bile sırf bu eğitim olanaklarından mahrum olduğu için eğitim göremeyen çok fazla insan var. Engelli kadın sayısı ise daha da fazla." diye konuştu.

Lise hayatına ise kaynaştırma eğitim ile devam ettiğini anlatan Bulut, "Anadolu Lisesini kazandım ve liseye kaynaştırma eğitim ile devam ettim. O daha zor bir süreçti, çünkü bulunduğum okulda öğretmenlerin engelli öğrenciler hakkında fazla bilgisi yoktu. Kaynaştırma eğitim kağıt üzerinde kalıyor, uygulamaya geçildiğinde göremiyoruz. Eğitim materyalleri yetersiz, öğretmenler ve öğrenciler engelli kişilere nasıl yaklaşacağını bilmiyor." dedi

Bulut, zorlu bir sürecin ardından KTÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünü kazandığına dikkati çekerek, ''Eğitim hayatımda ki zorluklar üniversitede de devam etti. Ders kitaplarımı aileme seslendirmek zorunda kaldım. Sesli kaynakları bulmak çok zor. Birçok üniversitenin sesli kütüphanesi yok. Karşıma birçok sorun çıktı ama ben vazgeçmedim.'' diye konuştu.

- "Öğretmen olduğum için çok mutluyum"

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne girmenin lisedeki hayali olduğunu dile getiren Bulut, şunları kaydetti:

''Bu konuda yeteneğim olduğunu düşünüyorum. İnsanları dinlemeyi, olaylara farklı bakış açıları ile bakmayı severim. İnsanları şimdiye kadar hep anlamak istemişimdir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü insanlara, farklılıklara anlayışlı ve saygılı bir bölüm. Ben de farklılıklara duyarlılığın ne kadar önemli olduğunu birebir kendi hayatımda yaşamış biri olarak kişileri daha iyi anlayabileceğimi düşünerek bu bölümü seçtim ve okumak için büyük mücadele verdim. Bölümümü seviyorum ve öğretmen olduğum için çok mutluyum. Öğrencilerim ile bir arada olmaktan da mutluluk duyuyorum. Şu an tek hayalim öğrencilerimi güzel bir şekilde geleceğe hazırlamak."

Bulut, pes etmeyi hiç düşünmediğini vurgulayarak, ''Her şeyi kendi çabalarımla aştım. Başından beri bir hedefe konsantre oldum. Benim bir amacım vardı ve onun için karşıma çıkan olumsuzluklara her zaman çözüm üretmeye çalıştım. Emek harcayan herkesin bir şekilde başarılı olabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Alanında ilerlemek istediğini belirten Bulut, ''Kendimi geliştirmek istiyorum. Benim yaşadığım sorunları dile getirip, toplumun bilinçlenmesi ve benden sonraki nesillerin daha az sorun yaşayarak farkındalıklı bir toplumda yetişmesini istiyorum. Bunun için de engellilerin seslerini duyurmak adına projelerde yer almak istiyorum.'' dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :