Görme engelli kuzusunun adeta gözü kulağı oldu

Görme engelli kuzusunun adeta gözü kulağı oldu

Artvin'in Ardanuç ilçesinde yaşayan Gülşen Dede, doğuştan görme engelli kuzuya sahip çıkarak, adeta hayvanın karanlık dünyasına ışık oldu- Sahibini kokusundan ve sesinden tanıyan kuzu biberonla besleniyor- Dede: "Hayatımın sonuna kadar yanımdan ayırmayaca

ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Ardanuç ilçesinde yaşayan Gülşen Dede, doğuştan görme engelli kuzuya sahip çıkarak, adeta hayvanın karanlık dünyasına ışık oldu.

Merkez bağlı Odun Deposu Mahallesi'nde oturan 28 yaşındaki Dede, yaklaşık 2 ay önce dünyaya gelen görme engelli kuzuyu ailesinin de onayıyla çobandan alarak, bakımını gönüllü olarak üstlendi.

Gülşen Dede, hayvanları çok sevdiğini ve kuzusuna hayatı boyunca bakacağını söyledi.

İlçede küçükbaş hayvancılığı yapan bir çobanın koyunlarından birisinin görme engelli kuzu doğurduğunu duyduğunu belirten Dede, çobanın kuzunun görme engelli olduğunu ise küçükbaş hayvanları ağıldan çıkartmak istediğinde fark ettiğini ifade etti.

Sürünün hepsi kuzularıyla birlikte ağıldan çıkarken kuzunun göremediği için çıkamadığını vurgulayan Gülşen Dede, "Bunu duyunca kuzunun haline çok üzüldüm. Kısa sürede çobanı bularak kuzuyu istedim. Çoban ise duyarlılığıma çok sevindi ve kuzuya iyi bakma sözünü aldıktan sonra kucakladığım gibi kuzuyu evime getirdim." dedi.

- Bebek gibi bakıyor

Kuzunun her türlü ihtiyacını kendisinin karşıladığını belirten Dede, "Gözleri görmediği için sürekli yükseklerden düşüyor. Kendi başına hiçbir şey yiyemiyor, içemiyor ve dolaşamıyor. Bahçedeki otları bile tanımadığı için yiyemiyor. Sürekli kafasını sert cisimlere çarpıyor. Bazen yaralanıyor. Bu durum beni çok üzüyor. Gündüzleri yanından hiç ayrılmıyorum. Evimin önündeki bahçede birlikte zaman geçiriyoruz. Otları tanıtmaya çalışıyorum. Bensiz hiç bir şey yapamıyor. Kuzumun adeta gözü kulağı oldum." diye konuştu.

Çok sevdiği ve bir an bile yanından ayırmadığı kuzusunun kendisini kokusundan ve sesinden tanıdığını kaydeden Gülşen Dede, kuzu için evlerinin bitişiğindeki ahırda özel bir yer yaptığını kaydetti.

Kuzu için özel mamalar hazırladığını belirten Dede, "Çünkü bu daha bebek, bana ihtiyacı var. Biberonla günde 2 kilo süt içiriyorum. Elimden süt içmeye bayılıyor. Doyunca yüzümü yalıyor. Çok güzel ve çok sevimli bir hayvan. İyi ki bakımını üstlenmişim." ifadelerini kullandı.

- Arabasıyla çarşı pazar geziyorlar

Arabasıyla kuzusunu çarşıya pazara alışverişe ve gezmeye götürdüğünü ifade eden Gülşen Dede, çarşıda kuzuyla birlikte gezdiğini gören insanların da çok mutlu olduğunu vurguladı.

İnsanların kuzuyu sevdiğini ancak görmediğini söyleyince üzüldüğünü söyleyen Dede, "Hemen marketten süt alıp içiriyorlar. Kuzumla arkadaş gibi olduk. Kokusunu bile çok seviyorum. Kuzumla zaman geçirmekten büyük mutluluk duyuyorum. Benim yaşama sevincim ve bana hayat veriyor. Hayatımın sonuna kadar yanımdan ayırmayacağım ve kuzuma çok iyi bakacağım." şeklinde konuştu.

Kızının hayvan sevgisinin ailesinden geldiğini söyleyen baba Öner Dede ise şunları söyledi:

"Çocukluk yıllarımdan beri uzun yıllar çobanlık yaptım. İlk kez görme engeli olan bir hayvanla karşılaştım. Kızım da bizler de hayvanları çok seviyoruz. Evimin bitişiğindeki ahırda büyükbaş hayvan besliyorum. Sabah kalkınca kızımla ilk işimiz kuzumuzun bakımını yapıyoruz ve beslenme ihtiyacını ellerimizle gideriyoruz. Çok seviyoruz, ailemizin ayrılmaz bir parçası oldu. Nereye gitsek yanımızda götürüyoruz. Komşuya bile giderken yanımızda götürüyoruz. Bizleri yanında olmadığını hissedince sürekli meliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :