Görme engelli arkadaşlarına "ses" oldular

Görme engelli arkadaşlarına "ses" oldular

İzmir'de lise öğrencileri, okullarındaki görme engelli arkadaşlarının derslerden geri kalmaması için "Konuşan Ders Kitaplarım" adlı projeyi başlattı- Aralarında konuları paylaşan öğrenciler, evlerinde geceleri ders kitaplarını seslendirerek cep telefonlar

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - İzmir'in Bornova ilçesinde lise öğrencileri, okullarındaki 3 görme engelli arkadaşlarına destek olmak amacıyla ders kitaplarını seslendirdi.

Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okulda büro yönetimi okuyan 3 görme engelli arkadaşlarının, alanlarıyla ilgili sesli ders kitabı bulamaması üzerine çalışma başlattı. Arkadaşları için ders kitaplarını seslendiren öğrenciler, böylece onların konulardan geri kalmamasını sağladı.

Okulda 11. sınıfa devam eden Bilal Önder, AA muhabirine, öğrencilerin yaşadığı sorunların çözümüne yardımcı olmak için her sene aralarından bir "okul temsilcisi" seçildiğini, bu yıl da görevin oylarla kendisine verildiğini söyledi.

Okul temsilcisi olduktan sonra arkadaşlarının sorunlarını yakından takip etmeye çalıştığını belirten Önder, görme engelli öğrencilerin sıkıntılarını da bu sayede anladığını kaydetti.

Önder, 10. sınıfta büro yönetimi alanında okuyan Semih Akbulut'un hiç göremediğini ve işitme zorluğu çektiğini, Emine Nur Güleryüz'ün tek gözüyle yüzde 25 görebildiğini, Emirhan Üsküple'nin de yüzde 35 görme kaybı bulunduğunu dile getirerek, "Onlar göremediği için kitapları duyabilecekleri hale getirmek istedik. 'Konuşan Ders Kitaplarım' adıyla projeye başladık." diye konuştu.

- Gönüllü sayısı arttı

Proje kapsamında ilk etapta ders kitaplarındaki konuları gönüllü 18 öğrenciye paylaştırdıklarını anlatan Önder, şöyle devam etti:

"Ses kaydının gürültüsüz ortamda olması için kayıtları genellikle gece, evde herkes uyuduktan sonra yaptık. Herkes payına düşen konuyu sesli okuyarak cep telefonuna kaydetti. Bu kayıtları daha sonra okuldaki bilgisayarda birleştirdik. İlk denemeleri görme engelli arkadaşlarımıza dinlettik, onların tonlamaya özen göstermemiz konusunda isteği oldu. Gerekli düzeltmeleri yaptık. Zamanla gönüllü sayısı 25'e çıktı. Şu anda 10. sınıfın ders kitaplarını konuşur hale getirdik."

Görme engelli arkadaşları kitapları dinlemeye başladığında yaşadığı mutluluğun tarif edilemeyeceğini belirten Önder, onların ders başarısını artırmanın sevincini hissettiklerini söyledi.

- Ünlü isimlerden destek istiyorlar

Proje koordinatörü öğretmen Ufuk Yıldız da 3 öğrencinin yaşadığı sıkıntının aslında tüm görme engellileri ilgilendirdiğini, konuşan kitapları daha fazla kişiye ulaştırmak istediklerini bildirdi.

Konuşan ders kitaplarının bu öğrencilerin eğitiminde yeni kapılar açtığını kaydeden Yıldız, "Bu konuda ses kaydı yapmak için desteğe ihtiyacımız var. Türkiye genelinde ses kayıtlarını yaparak, internet ortamında bütün görme engelli öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, görme engelli öğrencilerin hayranı oldukları Cem Yılmaz, Barış Arduç, Burak Yılmaz, Ceza gibi ünlülerden kendileri için kitap okumalarını istediğini söyledi.

- "Derslerde zorlanıyorduk"

Görme engelli Semih Akbulut, lisede sesli ders kitabı bulmakta çok büyük sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle eğitimde "eksik" kaldıklarını ifade etti.

Projeyle konuları daha iyi anlamaya başladığını dile getiren Akbulut, "Evde de dinleme şansım var dersi. Eksiklik hissettiğim konuları tekrar tekrar dinleyebiliyorum. Sınav başarım arttı. Ailem de çok beğendi yapılanı. Sesli hikaye, roman kitapları var. Onları bilgisayardan dinliyorum zaten ama ders kitapları yok. Bu projeyle bu ihtiyacımız da karşılanıyor. " dedi.

Emirhan Üsküple de yazıları görmekte çok zorlandığını, konuşan kitapların çalışmalarını kolaylaştırdığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :