Glutensiz Yaşam Derneği Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Konya Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı ziyaret etti.

Glutensiz Yaşam Derneği Başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Baştürk, Dernek Sekreteri Diyetisten Yelda Altınışık, Yönetim Kurulu Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Meltem Gümüş ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Yıldırım’ın da iştirak ettiği ziyarette Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya, çölyak hastalığı, glutensiz beslenme ve Glutensiz Yaşam Derneği’nin çalışma ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verildi.

Dernek Başkanı Güngör Gökdağ, yeni kurulan derneğin bilgilendirme seminerlerinden ve projelerinden ayrıntılı bir şekilde bahsetti. Derneğin kuruluş amacının, Çölyak hastalığının ve glutensiz beslenmenin toplumda bilinç düzeyini artırmak ve farkındalık oluşturmak olduğunu söyleyerek, Çölyaklıların ihtiyaçlarının çözümlenmesine katkılar sağlamak, sağlık, sosyal ve kültürel yaşamlarına pozitif etkiler yapmanın derneğin öncelikli çalışmalarından olduğunu belirtti.

Karatay Belediyesi tarafından özel olarak üretilen glutensiz ekmek projesinin de, ülkece takdir edilmesi gereken çok önemli bir çalışma olduğunu söyleyerek, belediyenin sağlamış olduğu bu hizmetin, önemli bir ihtiyacı giderdiğini ve büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade etti. Bu çalışmanın Türkiye’de bulunan tüm Çölyaklıları sevindirdiğini ve Belediye Başkanı Hasan Kılca beyin de yediden yetmişe bütün Çölyaklıların kalbinde bir taht kurduğunu belirtti. Ayrıca başkan Hasan Kılca beye, glütensiz ekmek üretimi ve Çölyaklılara gösterdikleri duyarlılık ve hassasiyet için de teşekkür etti.

Selçuk Üniversitesi’nde Gastroenterelog olarak çalışan Dr. Meltem Gümüş ise, Çölyak hastalığının seyri, görülme sıklığı ve semptomları hakkında bazı bilgiler verdi. Çölyak hastalığında buğday, arpa ve çavdar proteinine aşırı duyarlılık oluştuğunu, diyete dikkat edilmediği takdirde karın ağrısı, karın şişliği, kansızlık, halsizlik, büyüme geriliği, ishal, kabızlık ve vitamin eksikliği gibi bir dizi bulguların ortaya çıktığına vurgu yaptı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü hocalarından Diyetisyen Dr. Elif Yıldırım’da, Çölyak hastalarının yaşadıkları sorunlara ve günümüzde tek tedavinin glütensiz beslenme olduğuna vurgu yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım konuşmasında, Çölyaklı bireylerin besin temininde  ve beslenmesinde bir takım zorluklar olduğunu söyleyerek, Türkiye’de beslenmenin tahıl ağırlıklı olduğunu, özellikle ekmek, bulgur, un, makarna, simit, yufka, pasta, börek gibi çok geniş yelpazedeki mamüllerin de buğday kaynaklı olduğunu anlattı. Yine buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılan mamül maddelerin Çölyaklı bireylerin tüketmemesi gereken besinler olduğundan ancak bu ürünlerin glutensiz hammadde ile çapraz bulaşı olmadan üretildiği takdirde Çölyaklı bireylerin güvenle yiyebileceği besinler olacağını söyledi.

SIFIR GLUTEN SAĞLIKLI BEDEN

Selçuk Üniversitesi’nde Hematolog olarak çalışan Doç. Dr. Abdulkadir Baştürk ise, günümüz şartlarında Çölyaklıların glutensiz diyetten başka seçeneklerinin olmadığını, eğitim, bilinç olmadığı müddetçe de diyete uymanın hiçte kolay olmadığını anlattı. Her yüz kişiden birinde görülen bu durumun yalnızca Konya ilinde, kendilerinin tespiti olan 1700 Çölyak hastası olduğunu söyledi. Ancak birçok kişinin de hala daha Çölyak hastası olduğunun farkında olmadığını kaydetti.

Diyetisyen Yelda Altınışık ise, bu tür hastalıkları olan vatandaşların ürün tedariğinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını, ürünü bulduklarında ise çok pahalıya satın almak zorunda kaldıklarını belirtti. Ayrıca ekmek, simit gibi fırından yeni çıkmış ürünlerin bugüne kadar Konya’mızda üretilmediğinden, Karatay Belediyesinin glutensiz ekmek üretiminin önemine değinerek, Çölyaklı bireylerin hem daha ucuza ekmek alabildiğini,  hem de günlük üretildiği için taze olarak tüketildiğini ifade etti.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ FARKINDAYIZ

Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya ve civarındaki tüm Çölyaklıların ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede glutensiz ekmek üretimi yaptıklarını söyleyerek, uzun bir arge çalışması sonrası ürettikleri ekmeğin lezzeti hususunda çok olumlu dönüşümler aldıklarını belirtti. Yakın zamanda ürün çeşitliliğine gideceklerini, Çölyaklıların seçeneklerinin artması düşüncesiyle kurabiye ve simit üretiminin de olacağının müjdesini verdi. Ayrıca belediye olarak ‘Çölyaklılara verdikleri desteğin hep süreceğini, her zaman onların yanında olduklarını’  vurguladı.

BİZ, GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİMİ İLE SEÇİM VAADİMİZİ YERİNE GETİRDİK…

Başkan Kılca, ‘Ne yazık ki bu zamana kadar Konya’da glutensiz ekmek üretimi yoktu. Dolayısıyla Çölyaklı vatandaşlarımız ekmek ihtiyaçlarını çok yüksek meblağlar karşılığında siparişle, başka şehirlerden tedarik etme yoluna gidiyorlardı. Biz ise onların yaşadıkları bu durumun zorluklarını zaten biliyorduk. Bu bakımdan 31 Mart Yerel Seçimleri Beyannamemize, glutensiz ekmek projesini alarak, ivedi çözümleyeceğimiz öncelikli projeler arasına almıştık. Bir anlamda şimdi biz, halka karşı sorumluluğumuzu yerine getirerek, vaadimizi gerçekleştirmenin ve Çölyaklıları mutlu etmenin gururunu yaşıyoruz.’ dedi.

Başkan Kılca, Glutensiz Yaşam Derneği’nin, 9 Mayıs Dünya Çölyaklılar Günü’nde düzenleyeceği panel ve 2020 yılının Kasım ayında yapılması planlanan kongre etkinliklerine, Karatay Belediyesi olarak destekleyeceklerinin sözünü verdi. Ayrıca derneğin, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite düzeyindeki bilgilendirme ve farkındalık konferanslarını da takdirle karşıladıklarını, toplum yararına yapılan ve insana dokunan her etkinliği Karatay Belediyesi olarak desteklediklerini vurguladı.

Başkan Hasan Kılca, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Glutensiz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :