Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik hakkındaki gensoru

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik hakkındaki gensoru

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu: -"Çiftçinin borcu bugün 80 milyar. Çiftçinin borcunu nedense yapılandırmıyorsunuz. Her şeyi yapılandırıyorsunuz, iş çiftçiye gelince duruyorsunuz"

TBMM (AA) - CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AK Parti iktidarının tarım politikalarının çiftçiyi borç içinde bıraktığını ve göçe zorladığını ileri sürerek, "Çiftçinin borcu bugün 80 milyar. Çiftçinin borcunu nedense yapılandırmıyorsunuz. Her şeyi yapılandırıyorsunuz, iş çiftçiye gelince duruyorsunuz." dedi.

Gaytancıoğlu, partisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sırasında grubu adına söz aldı.

AK Parti'nin 15 yılda Türkiye tarımını üretici konumdan ithalatçı konuma getirdiğini ifade eden Gaytancıoğlu, Çelik'in ise işin ehli olmadığını, bakanlıkta yaptığı atamaların bunu ortaya koyduğunu savundu.

"Kişi başına düşen milli gelirimiz 9 bin dolar olmasına rağmen, çiftçinin geliri maalesef 3 bin doları aşmıyor." diyen Gaytancıoğlu, iktidarın yanlış uygulamaları nedeniyle ekonomik zorluklar içinde olan çiftinin köyden kente göç ettiğini, arazilerin ekilmediğini belirtti.

Gaytancıoğlu, "Aldığınızda 1 milyar lira olan çiftçinin borcu, bugün 80 milyar. Çiftçinin borcunu nedense yapılandırmıyorsunuz. Her şeyi yapılandırıyorsunuz, iş çiftçiye gelince duruyorsunuz. Geçtiğimiz yıl 3,5 milyar dolarlık yağlı tohumlar ithalatı yapıldı, 1,5 milyar dolarlık buğday ithalatı. Ana vatanı bu topraklar olan nohut, mercimeği bile ithal ediyoruz. Yazıktır, günahtır. Bu ülke hayvan ithalatı yapıyor. Meralarımızı peşkeş çekiyorsunuz." diye konuştu.

-"Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü ne kadar maaş alıyor?"

Tarım kredi kooperatiflerinde ciddi şaibeler olduğunu iddia eden ve bu nedenle gensoru önergesi verdiklerini aktaran Gaytancıoğlu, soru önergelerinin yanıtlanmadığını bildirdi.

Gaytancıoğlu, şöyle devam etti:

"Çok zor değil sorularımız. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürünün maaşını sorduk. 100 bin liradan 30 bin liraya inecekmiş. Bu bir yıl önce sizin beyanınız. Maaşını yüzde 70 düşürüyorsunuz? Doğru mu, yanlış mı? Acaba ne kadar maaş alıyor? Bunu öğrenmek bizim hakkımız değil mi? Çünkü basında diyor ki, 30 bin lira maaş alıyor. 30 bin lira maaş çok. Çiftçi yılda 3 bin dolar geliri zor elde ediyor, bir genel müdür bu kadar maaşı alıyor. Halbuki tarım kredi kooperatifleri kim? Kim kurdu? Atatürk kurdu. Bir nolu ortak. Böyle bir kurumun başında oturuyor. Görevi Türk çiftçisini korumak, ezdirmemek, düşük fiyatlarla girdi temin etmek, piyasalara gerektiğinde düzenlemek, çiftçiyi kredilendirmek. Ama böyle yapmadığını biliyoruz."

Tarım Kredi Kooperatiflerinde görevlendirme konusunda da iktidar partisince partizanlık yapıldığını iddia eden Gaytancıoğlu, yöneticilerin daha önce AK Parti ile ilişkili olan kişilerden seçildiğini belirtti.

Gaytancıoğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürünün 16 Nisan referandumundan bir gün önce çiftçilere "Evet" tercihinde bulunmaları yönünde mesaj gönderdiğini de ileri sürerek, "Üç defa mesaj. 100 bin lira maliyeti var. Kimi kullanıyor? Çiftçinin kendi kuruluşunu kullanıyor. Kim? Tarım Kredinin Genel Müdürü. AKP adına çalışıyor. Evet mesajı veriyor." dedi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin sigorta şirketleri için isim yarışması açtığını, bunun duyurulmasıyla ilgili bir ajansa 668 bin liralık ödeme yapıldığını anlatan Gaytancıoğlu, yarışmayı kimin kazandığının bile açıklanmadığını ifade etti.

Gaytancıoğlu, bu sigorta şirketinin yönetim kadrosunun da partizanca yapıldığını savundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :