Gençlerin "iyilik eli" İstanbul sınırlarını aştı

Gençlerin "iyilik eli" İstanbul sınırlarını aştı

Gençlerin kurduğu "Yarını Aydınlat Platformu" oluşturduğu kütüphaneler ve gerçekleştirdiği etkinliklerle adından söz ettiriyor- Esenyurt'ta çoğunlukla yaşları 20-25 arasında değişen üniversiteli gençlerin kurduğu platform, düzenlediği etkinlikler ve hayat

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Yaşlı, fakir ve engellilerin gündelik hayatlarına bir nebze olsun farkındalık katmaya çalışan gençlerin kurduğu "Yarını Aydınlat Platformu" oluşturduğu kütüphaneler ve gerçekleştirdiği etkinliklerle adından söz ettiriyor.

Esenyurt'ta çoğunlukla yaşları 20-25 arasında değişen üniversiteli gençlerin kurduğu platform, düzenlediği etkinlikler ve hayatına dokunduğu insanlarla bilinirliğini ilçe ve İstanbul sınırları dışına taşıdı.

Gençlerin zeka, çalışkanlık ve dinamizmini temel alan platform, ulusal bir iyilik hareketi olma yolunda önemli mesafeler kat etti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan "Yarını Aydınlat Platformu" Kurucusu Volkan Usanmaz, platformun kuruluş aşamasını ve yapılan etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Altı yaşında anne ve babasının ayrılmasının kendisini çok etkilediğini anlatan Usanmaz, "Hayatımın büyük bir bölümünde kendi ayaklarımın üstünde durmam gerekti. Annesiz ve babasız büyüdüm. Amcamın yanında kaldım. Hayat bu tür zorlukları yaşayınca ileri dönük daha güçlü olmamı sağladı. Platformun fikir aşamasını aslında yaşadıklarım etkili oldu. Benim gibi yetim kardeşlerime ulaşmak istedim. Onlara ulaşmak için belli bir güç ve kitle haline gelmek gerektiğine inandım." diye konuştu.

Usanmaz, projenin bir yıllık bir hazırlık aşaması olduğunu dile getirerek, ulaşabildiği genç ve yaşıtlarıyla yaptığı toplantılar sayesinde giderek kalabalıklaştıklarını söyledi.

Sürecin Kasım 2014'te başladığı bilgisini veren Usanmaz, gönüllülerin de katılımıyla Kasım 2015'te projelerin hayata geçtiğini kaydetti.

Usanmaz, gençlerin projeye ve platforma büyük destek verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar 150-160 üniversite öğrencisine ulaştık. Resmi ve bizde öz geçmişi bulunan arkadaşlar bunlar. Bu gönüllülere projeleri anlattık. Sonrasında lise ve ilkokul seviyesinde arkadaşlarımıza ulaştık. Kütüphane kurmak ilk işimiz oldu. Yozgat'ta bir okulumuzun kütüphanesini 2 bine yakın kitapla kurduk. Daha sonrasında 'Manevi Torun' adında bir proje başlattık. Evlerinde veya huzur evlerinde tek kalan yaşlıları hedefledik. Bu projede hediyeler götürdük. Yaşlılara bakımlarında yardımcı olduk. Büyüklerimizin kıyafetlerini değiştirdik, ev yemekleri götürdük."

İkinci kütüphanelerini Van'da kurduklarını dile getiren Usanmaz, söz konusu kütüphaneye ise 2 bin 500'e yakın kitap götürdüklerini anlattı.

Usanmaz, "İyilik Kamyonu" projesiyle de evindeki eşyaları değiştiren ailelerin bu eşyalarını alarak ihtiyaç sahiplerine götürdüklerini kaydetti.

Söz konusu eşyaları çok dikkatli şekilde seçtiklerini dile getiren Usanmaz, yardım edilen ailenin kendilerini kötü hissetmemesine dikkat ettiklerini söyledi.

Usanmaz, söz konusu zaman zarfında yaşanılmaz halde olan evlerin fiziki şartlarını iyileştirdiklerini belirtti.

- Yetim çocuklar unutulmadı

Platform Kurucusu Usanmaz, yetim çocukların bir gününü kapsayan etkinlikler düzenlediklerini aktardı.

Yetimleri sadece normal günlerde hatırlamadıklarına vurgu yapan Usanmaz, özellikle bayramlarda yetimlere yöneldiklerini kaydetti.

Usanmaz, sonrasında "Engelsiz Hobiler" adında bir proje başlattıklarını belirterek, "Yetim, yaşlı kim varsa engellilere ulaştık. Özellikle çocukların el becerilerini geliştirebilecekleri etkinlikler düzenledik. 4-20 yaş arasında engelli kardeşlerimize hizmet ettik. Şu ana kadar 350 engelli kardeşimize bire bir eğitim verdik. 11 hafta süren proje sonrasında engelli kardeşlerimizin ürettikleri şeylerden oluşan bir sergi açtık." dedi.

- "Gönüllülerin kariyer gelişimini önemsiyoruz"

Sosyal sorumluluk amacı güttüklerini ifade eden Usanmaz, gönüllülerin bireysel gelişimlerini önemsediklerini vurguladı.

Usanmaz, projelerde yer alan gençlerden bazılarının kendi kariyerleri açısından önemli aşamalar kat ettiğini anımsatarak, "Bu zamana kadar çok büyük bir kitleye ulaştık. Siyasi, maddi, manevi gibi ayrımlar yapmıyoruz. 50 yaşındaki bir amcamız ihtiyacı olan bir ailenin evini iki gün boyunca boyadı. Bazıları kamyonunu veriyor. Kitaplarını gönderen bir sürü insan var. Çok farklı illerden insanlar bizlere ulaşıyor." diye konuştu.

Faaliyetlerini gönüllülük kavramı üzerinden yürütmek istediklerini aktaran Usanmaz, dernekleşme konusunun ise yakın gelecek planları arasında yer almadığı bilgisini verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler