Gelibolu Yarımadası "eşsiz zafer"in 102. yıl dönümüne hazırlanıyor

Gelibolu Yarımadası "eşsiz zafer"in 102. yıl dönümüne hazırlanıyor

Çanakkale Savaşlarının 102. yıl dönümü dolayısıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda çalışmalar sürüyor- Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir:- "Çanakkale, bu milletin göz bebeği, tarihimizin altın sayfalarından birinin yazıldığı bir yer. Bütün Türk milleti

ÇANAKKALE (AA) - Türk tarihinin altın sayfalarından biri olan, eşsiz kahramanlıkların, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek "Çanakkale geçilmez" destanını yazdığı Gelibolu Yarımadası'nda, zaferin 102. yıl dönümünde gerçekleştirilecek törenler için hazırlık yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Mart'ın Türk tarihi açısından çok önemli bir gün olduğunu belirtti.

Törenlerin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Başbakanlık, bakanlıklar ve Çanakkale Valiliğinin iş birliğinde yapılacağını anlatan Kaşdemir, bu nedenle devletin üst düzey katılımla tarihi yarımadaya geleceğini ifade etti.

Bu yıl, Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünün yine büyük bir katılımın sağlanacağı törenlerle kutlanacağını dile getiren Kaşdemir, "Yine bu törenlere de üst düzey katılım olacak. Her yıl olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Sayın Başbakanımızı, hükümetimizin sayın bakanlarını ve konuklarımızı Çanakkale'nin en önemli tarihi alanında ağırlamak istiyoruz." dedi.

Kaşdemir, Çanakkale'nin Türk tarihi için çok önemli bir nokta olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Çanakkale, bu milletin göz bebeği olan bir yer. Tarihimizin altın sayfalarından birinin yazıldığı bir yer. Bütün Türk milletinin de çok kıymet verdiği bir yer. Yine bu sene, şehitlerimizin aziz hatıralarını yad etmek adına törenler yapılacak. Tarihi yarımadanın her bir yerinde şu anda çalışmalar devam ediyor. Bizim bu yarımada ile alakalı, tarihi alan ile alakalı hedefimiz ve hayalimiz şu: Burasını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek."

- "Burası sadece bir toprak parçası değil"

Tarihi yarımadaya bir toprak parçası olarak bakmadıklarına işaret eden Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Burası Türk tarihinin şekillendiği ve tabiri caizse küllerinden yeniden doğup ayağa kalktığı bir yer. Bunun anlam ve önemine binaen de buraya çok kıymet veriyoruz. Tarihi Alan Başkanlığı da bu yüzden kuruldu zaten. Burada geçmişte ne varsa ayağa kaldırmak ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Burası milli bilincimizin uyandığı bir yer olduğu için de bütün gençlerimizi çocuklarımızı burada ağırlamak ve onların bu manevi atmosferi teneffüs etmelerini, ciğerlerini vatan ve millet sevgiliyle, kahramanlıklarımızla doldurmalarını istiyoruz."

- "Çanakkale'yi daha geniş kitlelere tanıtmak istiyoruz"

Kaşdemir, Çanakkale'yi bu anlamda daha geniş kitlelere duyurmak istediklerini, bunun için de yarımadadaki çalışmalara ağırlık verdiklerini aktardı.

Çanakkale'deki şehitlikleri daha geniş kitlelerin bilmesini, gelip görmesini sağlamak istediklerini vurgulayan Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Bu nedenle çalışmalarımız devam ediyor. Türk milleti buraya çok önem veriyor. Çanakkale'ye adeta göz bebeği gibi bakıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da buraya çok büyük önem verdiğini biliyoruz. Hükümetlerimizin buraya ne kadar kıymet verdiğini biliyoruz. Özellikle son 12-13 yılda burada çok büyük çalışmalar başladı. Çok kıymetli faaliyetler başladı. Biz hep şunu diyoruz, 'Çanakkale kahramanlarına, Çanakkale şehitlerine biz ne yapsak azdır.' Mehmet Akif'in de dediği gibi 'Kabe'yi diksem başına, yine de bir şey yapabildim diyemem hatırana.' Buradaki çalışmalar onlara kıymet verdiğimizi, torunları olarak onları unutmadığımızı göstermek adına bir işaret olsun. Çalışmalarımızı bu şekilde devam ettiriyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :