Geert Wilders: 15 Temmuz'un başarısız olmasına üzüldüm
Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin başarısız olmasına üzüldüğünü söyledi.
Hollanda Parlamantosu özel oturumda, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişimi ve sonrasında gelişen olayları ele aldı.
Oturumda, aşırı sağcı lider Wilders ile diğer siyasi parti temsilcileri arasında, "demokrasi" tartışması yaşandı.
NE YAZIK Kİ 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ BAŞARILI OLMADI
Sözlerine, "Ne yazık ki, 15 Temmuz'daki darbe girişimi başarılı olmadı" diye başlayan Wilders'e, Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) lideri Sybrand van Haersma Buma tepki gösterdi.
Hıristiyan Demokrat lider, "Burası demokrasinin temsil edildiği bir yer. Beğensek de beğenmesek de Erdoğan seçilmiş bir lider ve darbe girişimi seçilmiş bir yönetime karşı yapıldı. Darbe başarılı olsa ne görecektin?" dedi.
DARBE BAŞARILI OLSAYDI, ERDOĞAN'SIZ BİR DÜNYA GÖRECEKTİM
PVV lideri Wilders ise, "Erdoğan'sız bir dünya görecektim. Buna çok sevinirdim" karşılığını verdi. Aşırı sağcı lider, "Türkiye'de asıl darbenin Erdoğan tarafından yapıldığını ve hala devam ettiğini" öne sürdü.
Wilders, "askeri rejimin her halükarda Erdoğan rejiminden daha iyi olduğunu" savundu.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi de, Türkiye'nin NATO üyeliğinden çıkarılmasını istedi. PVV sözcüsü, gerilim yaratan Türkiye kökenli örgütlerin Hollanda yasalarının arkasına saklanmasına izin verilmemesi gerektiğini savundu.
Sosyalist Parti (SP), son gelişmelerle Türkiye'nin AB üyelik şansını heba ettiğini savunarak, Ankara'ya ödenen katılım yardımlarının durdurulmasını önerdi.
Hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) de, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hızla "diktatörlüğe" doğru ilerlediğini savundu.