Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

GEBELİK DÖNEMİ BESLENME

Bugün ki konumda yoğun talep üzerine gebelikte beslenme konusunda bilgilendirme yapmak istedim sizlere. Gebelik döneminde anne adayların beslenmesi bebeğin gelişimini tamamlaması için çok fazla önem arz eder. Gebelikte anne adayının yetersiz beslenmesi ,aşırı beslenmesi de çocuğun beyninde hipotalamus dediğimiz iştah merkezinde epigenetik değişiklikler yaratarak ileriki yaşamında metabolik sorunlara ,şeker sorunu , obezite, kalp hastalığı gibi hastalıkların riskini artırabilir.

Gebelikte her kadının kendi özgü özellikleri ve gebe kaldığı süreç göz önünde bulundurarak ortalama 7 ile 14 kilo arasında kilo alımı normaldir.

Gebelik dönemi ,bebeğinizin geleceğine yatırım yaptığınız en kıymetli süreçtir ve sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığı olacağı için bu süreçte beslenme çok önemlidir.

ANNE ADAYLARINA BESLENME ÖNERİLERİ ;

  • Günlük kalori alımınızı 300 ile 600 kalori arasında artırmanız gerekir
  • Haftada 1-2 kere kırmızı et tüketilmeli (iyi pişirilmelidir.)
  • Günlük olarak 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
  • Mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmelidir.
  • Haftada 1-2 kere kurubaklagil tüketilmelidir.
  • Çay, kahve ve gazlı içecekleri tüketimi sınırlı olmalıdır. Çünkü aşırı kafein alımı bebeğin düşük kiloda veya erken doğuma sebebiyet verebilir. Ayrıca fazla kafein alımı vücuttaki demir ve çinko emilimlerini azaltarak anemi sorunu yaratabilir.
  • Folik asit alımınına dikkat edilmelidir yetersiz kaldığı durumlarda düşük doğum ağırlıkları olabilir.(yeşil yapraklı sebzeler, et ,süt ,yumurta gibi besinlerde bulunur ve en önemlisi besinlerin yanlış pişirme yöntemleri ile vitamin değerlerini azaltmayın.)
  • Günlük olarak en az 8-10 bardak su tüketelim.
  • Pastörize olmamış ve kutulu gıdalar yanında katkı maddesi içerebilecek içeriğini tam olarak bilmediğiniz besinlerden uzak durunuz.
  • Detoks suları, asitli içecekler ve bitki çayı gibi karışımların tüketilmemesi gerekir.

İLK AYLARDA BULANTI YAŞAMAMAK İÇİN;

Leblebi, tam buğday unundan yapılmış bisküvi, ayran ve az tuzlu kraker gibi besinler tercih edebilirsiniz.

Bulantı için baş edebilmek için bir anda sıvı tüketimi olmamalıdır yavaş yavaş tüketim olmalıdır. Ayrıca aşermelerin önüne geçebilmek için her besin grubundan yeterli şekilde tüketim olmalıdır.

Vücut kitle indeksi yüksek olan (boy-kilo oranı) kişilerde ise kadın doğum doktoru ile diyetisyen eşliğinde kilo takibi yaparak izlenmelidir. Ve her annenin diyetisyen kontrolünde bebeğin artan gereksinimlerine karşılayacak besinlerden yeterli şekilde almalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim

https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.