Gazze için umuda yolculukta "kadın gemisi"

Gazze için umuda yolculukta "kadın gemisi"

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun kadınlardan oluşan 4. filosu, ablukayı delmek için Gazze'den önceki son durakları İtalya’nın Messina kentinde yolculuğa hazırlanıyor - İsveçli aktivist Hannson: - "Gazze’ye ulaşacağımıza dair inancımızı güçlü şekilde koruyor

MESSİNA (AA) – BARIŞ SEÇKİN – Gazze'ye uygulanan ablukayı delmek için oluşturulan uluslararası sivil girişim Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun kadınlardan oluşan 4. filosu, Gazze’den önceki son durak olan İtalya’nın Messina kentinde yolculuğa hazırlanıyor.

Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı ülkelerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun geçmiş girişimlerinde kendilerini engelleyen İsrail askerlerini bu kez "kadınların gücüyle" aşmak için yola çıkardığı kadın aktivistlerden oluşan Zaytouna gemisi, sayıları 30'a ulaşan eylemciyle Gazze öncesi son durağı olan Sicilya adasındaki Messina kentine önceki gün ulaştı.

Filo, bu kentten doğrudan Gazze’ye olacak uzun ve büyük yolculuk öncesi hazırlıklarını yoğun ve disiplinli şekilde yürütüyor.

Grup içindeki deneyimli aktivistler, sık sık düzenledikleri toplantılarla yeni katılanlara seyahat sırasında karşılaşabilecekleri durumlara ilişkin bilgi veriyor.

Yolculuğun üçüncü durağı Messina’daki aktivistler ve Messina Belediye Başkanı Renato Accorinti, "kadın gemisi" girişimine yönelik duygu ve düşüncelerini AA muhabiriyle paylaştı.

Gazze ve Filistin için duyarlılığıyla dikkati çeken, aslında ülkesi İsveç’te şarkıcı olan Ellen Huttu Hansson, son 2 yıldır kendi memleketinde yaşayan Filistinlilerin çabasını gördükten sonra bu soruna yakından ilgi duyduğunu belirterek, "Filistinli kadınların mücadelesi Batı medyasında çok yer almıyor. Buna karşı sesimizi yükseltmeliyiz ve onlar için mücadele etmeliyiz." dedi.

İsrail askerlerinin botlarına müdahale etme riski bulunduğu hatırlatılarak bunun kendilerini endişelendirip endişelendirmediği yönündeki soru üzerine Hannson, "Bu açıkçası farkında olduğumuz bir konu. Kendimizi bu olası senaryoya hazırlıyoruz. Biz Gazze’ye ulaşacağımıza dair inancımızı güçlü şekilde koruyoruz. Biz başarılı olacağız. Orada çocuklarla, kadınlarla, Filistinlilerle buluşacağız. Filistinliler için adalet götürmek isteyen kadınlarız. Elimizde hiçbir şey yok. Biz barış hareketiyiz, şiddetten taraf değiliz. Herhangi bir şekilde direnmeyeceğiz." diye konuştu.

Yolculuğun Korsika adasından Messina’ya olan ikinci etabına katılarak kadın filosuna destek veren ABD’li Lisa Gay Hamilton da "kadınlar gemisi"nin bir ayağına da olsa katılmaktan onur duyduğunu dile getirerek, "Bireysel olarak sosyal adalete, herkes için özgürlüğe inanan biriyim. Hepimiz temel düzeyde insan haklarına sahibiz. İsrail’in ablukası yasa dışı ve insanlık dışı. Filistin toplumunun benim kalbimde her zaman özel bir yeri oldu. Onlar korkunç bir durumda bulunuyor ve adeta açık cezaevi gibi. Dolayısıyla onlar için elimden ne geliyorsa yaparım ve o nedenle buradayım." ifadelerini kullandı.

Kanadalı Wendy Goldsmith de "kadınlar gemisi"nde yer almasıyla ilgili pek çok neden sayabileceğini aktararak, bu konudaki sloganının "Gazze özgür olmalı" ifadesi olduğunu söyledi.

"İsrail askerlerinin müdahale etmesinden korkuyor musunuz?" sorusuna Goldsmith, "Ben bir hayli korkuyorum. Bu çok tehlikeli askeri bir güç. Onların geçmişte barış aktivistlerine karşı güç kullandıklarını biliyoruz." yanıtını verdi.

- "Halen Filistin özgür değil"

Messina Belediye Başkanı Renato Accorinti de Gazze ablukasını delmek için Barcelona’dan yola çıkan Fransa’nın Ajaccio kentinden sonra 3. durakları olan Messina'ya ulaşan kadın aktivistleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Kendisi de eski bir aktivist olan Accorinti, "Böylesine yüksek değerlere inanan bu güçlü ve kocaman yürekli kadınları ağırlamaktan büyük heyecan duyuyorum. Dünyanın pek çok yerinden Filistin’e gitmek için bir araya gelen ve buna inanan bu kadınlar, kendi hayatlarını özgür ve mutlu bir insanlığa ulaşmak için ortaya koyuyor." dedi.

Kadın aktivistlerle, Messina Belediyesinde 1955 yılında bugünkü Avrupa Birliği’nin (AB) temellerinin atıldığı tarihi salonda görüşen Accorinti, özgür bir insanın başka bir insana acı çektiremeyeceğini, bunun toplumlar ve hükümetlere sirayet ettiğini belirterek, "Her ne kadar şu anki AB insan haklarından daha çok bankaları düşünse de AB bu salonda 6 bakanın bir araya gelmesiyle kuruldu ve bir şeyler değişti. Her şey değişebilir. Biz bu Avrupa’nın ekonomik ve siyasi gidişini değiştirmeliyiz. İşte bakınız küçük bir tekne ama büyük duygularla ilerlemeliyiz. Bizler inanmalıyız. Dünya değişebilir mi? Evet." diye konuştu.

İnsan haklarına yönelik gelişmeler olsa da halen acı çeken insanlar da bulunduğunu ifade eden Messina Belediye Başkanı, "O nedenle asla vazgeçmeyeceğiz. Vazgeçmeyi düşünmemeliyiz çünkü halen Filistin’in özgürlüğü yok. Asla vazgeçmeyeceğiz. Ancak acıyı ortadan kaldırdığımızda hepimiz mutlu olacağız. Sadece benim mutluluğumun anlamı yok, diğerlerinin mutluluğu da anlam taşıyor." ifadelerini kullandı.

Kadın aktivistlerin Zaytouna isimli gemiyle ilerleyen günlerde Messina’dan ayrılacak.

Zaytouna, İspanya’nın Barcelona kentinden 15 Eylül’de Amal adlı bir başka gemiyle yola çıkmış ancak yolda arızalanan Amal seyahati erken bitirmek zorunda kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler