Gazeteci Hasan Tahsin'in şehit edilişinin 100'üncü yılı

Gazeteci Hasan Tahsin'in şehit edilişinin 100'üncü yılı

İzmir'in işgalinin başladığı 15 Mayıs 1919'da Yunan askerlerine ilk kurşunu atan ve orada şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin için İlk Kurşun Anıtı önünde tören düzenlendi- Hasan Tahsin'in kız kardeşinin torunu Nevrez Cenk Kıral: "Bağımsızlık tarihimiz içi

İZMİR (AA) - İzmir'in işgali sırasında düşmana ilk kurşunu atan gazeteci Hasan Tahsin, şehit edilişinin 100'üncü yılında anıldı.

İzmir'in işgalinin başladığı 15 Mayıs 1919'da Yunan askerlerine ilk kurşunu atan ve orada şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin için İlk Kurşun Anıtı önünde tören düzenlendi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk bıraktı.

Hasan Tahsin'in düşmana attığı ilk kurşunun, Türk ulusunun kurtuluşa giden yolunu açtığını belirten Dikmen, "Hasan Tahsin milli mücadelenin önemli sembollerinden biridir. Gazeteci, fikirleri, yazdıkları ve söyledikleriyle toplumun öncü güçlerindendir." dedi.

- "Aile ferdi olmaktan gurur duyuyorum"

Hasan Tahsin'in kız kardeşinin torunu Nevrez Cenk Kıral, tören için İstanbul'dan İzmir'e geldi.

Hasan Tahsin'in şehit edilişinin 100. yılında düzenlenen anma programında olmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu dile getiren Kıral, "Bağımsızlık tarihimiz için çok önemli yere sahip olan Hasan Tahsin'in aile ferdi olmaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu da Hasan Tahsin'i genç kitlelere tanıtmak üzere bir çalışma yaptığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada zeybek gösterisinin ardından havaya balon uçuruldu.

Programa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Bedri Serter, Özcan Purçu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile gazeteciler, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :