GAZBİR'den kredi derecelendirme kuruluşlarına "hassasiyet" çağrısı

GAZBİR'den kredi derecelendirme kuruluşlarına "hassasiyet" çağrısı

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği Başkanı Arslan:- "S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, olayın sıcaklığıyla alınmış hatalı bir karardır. Kredi derecelendirme kuruluşları yatırım potansiyelini dikkate alarak daha hassas not vermeli"- "T

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin yatırım ortamındaki olası etkilerini değerlendirirken, "Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi, olayın sıcaklığıyla alınmış hatalı bir karardır. Kredi derecelendirme kuruluşları yatırım potansiyelini dikkate alarak daha hassas not vermeli." dedi.

Arslan, AA muhabirine, S&P'nin Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye indirmesi ve 5 Ağustos'ta açıklanması beklenen Moody's değerlendirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz'daki darbe girişiminin, hükümetin hızla aldığı önlemler ve vatandaşın sağduyusu sayesinde ekonomik göstergeleri çok fazla etkilemeden engellendiğini belirten Arslan, "Türkiye Cumhuriyeti yatırımcısıyla, ekonomisiyle, iş gücüyle büyük bir G20 ülkesidir. Belirsizlik, birlik gücümüzle kısa sürede atlatılacaktır." diye konuştu.

Arslan, enerji sektörü açısından iki önemli değişkenin döviz kuru ve petrol fiyatı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Ham petrol fiyatına baktığımızda standart seyrini sürdürmeye devam etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, özellikle döviz kurunda meydana gelebilecek dalgalanmanın kontrol altında tutulmasıdır. Ekonomi yönetimimiz, bankalar nezdinde oluşabilecek risklere karşı birtakım önlemler aldı. Önümüzdeki günlerde sürdürülecek kararlı tutum sayesinde huzur ve güven ortamının tümüyle yeniden tesis edilmesiyle ekonomik risklerin azalacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesi kararı, olayın sıcaklığıyla alınmış hatalı bir karardır. Kredi derecelendirme kuruluşları yatırım potansiyelini dikkate alarak daha hassas not vermeli."

- "Türkiye'nin temelleri sağlam"

Arslan, Türkiye'nin uluslararası düzeydeki hedeflerinden ve ülke içinde gelişen olumlu yatırım ikliminden uzaklaşmadığını ifade ederek, "Aksine yaşanan bu olayın çok kısa sürede bertaraf edilmesi, ülkemizin ne kadar sağlam temellere oturduğunun bir göstergesidir. Geçtiğimiz haftalarda, başta komşularımızla olmak üzere, tüm ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi ve daha da ileriye götürülmesi yönünde atılan adımlar da oldukça önemli gelişmelerdir. Hükümetimizin alacağı bazı tedbirlerle sektörümüzde yeni yatırımlara imkan sağlanması söz konusudur." dedi.

Türkiye'nin son 15 yılda ekonomik olarak büyük bir yapısal değişim geçirdiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Bankacılık sektörü daha güvenli bir hale getirildi. Bu sayede enerji sektörü geçen 15 yılda yatırım anlamında büyük aşama kaydetmiştir. Doğalgaz dağıtım sektörüne, uygulanan doğru politikalar sayesinde 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleşmiştir. Önümüzdeki on yılda bir bu kadar daha yatırım öngörülmektedir. Döviz kurunun ve faizlerin kritik seviyelerin içinde kalması halinde bu hedeflere rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Özel sektörümüz üzerine düşen görevleri hızla yerine getirecektir."

Arslan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarında daha hassas davranmaları ve ülke potansiyelini dikkate alan bir tutum sergilemeleri gerektiğini yineledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :