G5 Sahel Gücü'nden yeni operasyon kararı

G5 Sahel Gücü'nden yeni operasyon kararı

Nijer Savunma Bakanı Kalla Moutari: - "Bölgede artan terör faaliyetleri ve güvenlik endişelerini dikkate alarak geniş çaplı bir operasyon kararı aldık. Operasyon her an başlayabilir"

ANKARA (AA) - Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında kurulan G5 Sahel Gücü, büyük bir operasyon için hazırlıklarının tamamlandığını ve operasyonun her an başlayabileceğini açıkladı.

Yerel medyada çıkan haberlere göre, Nijer Savunma Bakanı Kalla Moutari, Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da düzenlenen G5 Sahel Gücü Savunma Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "Bölgede artan terör faaliyetleri ve güvenlik endişelerini dikkate alarak geniş çaplı bir operasyon kararı aldık. Operasyon her an başlayabilir." ifadelerini kullandı.

Moutari, Sahel bölgesindeki Çad, Nijer, Moritanya, Burkina Faso ve Mali'nin savunma bakanlarının bir araya geldiği toplantıda G5 Sahel Gücü'nün hukuki, askeri ve organizasyonel yapısı ile mali bütçesinin konuşulduğunu söyledi.

- G5 Sahel Gücü başarılı operasyonlar yürütemiyor

G5 Sahel Gücü, Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika'nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında 2014'te kurulmuştu. Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle kurulan ancak henüz amaçlanan faaliyet ve operasyon kapasitesine ulaşamayan G5 Sahel Gücü'ne katılımcı ülkelerin her birinin 10 milyon avroluk taahhüdü ve toplamda 5 bin kişilik asker destek planı bulunuyor.

2015'te Çad'ın başkenti Encemine'de düzenlenen bir zirvede katılımcı ülke cumhurbaşkanları, müşterek "terörle mücadele" gücü kurularak göreve başlaması kararı almış fakat taahhüt edilen fonların ödenmemesi nedeniyle operasyonlara başlanamamıştı.

Şubat ayında Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) , Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve G5 Sahel üyesi ülkelerin ortaklığında "Sahel Yüksek Düzeyli Konferansı" düzenlenmiş, birliğe toplamda 414 milyon avro destek verilmesi taahhüt edilmişti. Daha önce iki defa büyük operasyonlara başlandığını açıklayan G5 Sahel Gücü, operasyonlarda istenilen başarıyı sağlayamamış ve operasyonlara ara verilmişti.

Yaklaşık 3 milyon kilometrekarelik alanı kaplayan Sahel'de, özerklik isteyen ayrılıkçı silahlı gruplar, birbiriyle çatışma halindeki etnik gruplar ve DEAŞ, El Kaide gibi örgütlere bağlı teröristler faaliyet gösteriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :