Fransa'da tesettür mayo krizi

Fransa'da tesettür mayo krizi

Nice kentindeki bir plajda, tesettür mayo giyen kadının başörtüsü zorla çıkarıldı

PARİS (AA) - Fransa'nın bazı kentlerinde uygulanan tesettür mayo yasağı kapsamında Nice kenti polisin plajda uyuyan bir kadına ceza kesip başörtüsünü zorla çıkarttığı bildirildi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Nice kentindeki bir plajda tesettür mayosuyla plajda uyurken kaldırılan ve ismi açıklanmayan bir kadına güvenlik güçleri 38 avro ceza uyguladı ve başörtüsünü zorla çıkarttı.

Gazetenin internet sitesinde yer alan fotoğraflarda 4 polisin plajda güneşlenen orta yaşlardaki kadına yaklaşarak uyandırdığı, sonrasında ceza kesip, kadının başörtüsünü çıkarmasını talep ettiği görülüyor.

Fransa'da tesettür mayo tartışmaları, Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı. Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Etkinliği düzenleyen "Smile 13" isimli dernek yöneticileri, günlerdir tehditler aldıklarını, dernek yöneticileri ve üyelerine yönelik sözlü ve fiziki saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bir dernek yöneticisinin adına postalanan zarftan kurşun ve ırkçı tehditler çıktığını açıklamıştı.

Bu hafta başında da Fransa'nın güneyindeki Cassis ve Ciotat kentlerinde de tesettür mayonun yasaklanması sonrası ülke genelinde yirmiye yakın belediye benzer girişimde bulunmuş oldu.

Nice Mahkemesi, Fransa İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği tarafından ayrı ayrı yapılan başvuruları reddetmiş, "güvenlik" veya "laik düzen" gerekçesiyle tesettür mayoyu yasaklayan belediye başkanlarını haklı bulmuştu. Mahkemenin kararına itiraz edilmesi üzerine Danıştay'ın yarın konuyla ilgili hüküm vermesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :