Fransa'da milletvekili genel seçimi

Fransa'da milletvekili genel seçimi

Ulusal Mecliste görev yapacak 577 üyenin belirleneceği milletvekili genel seçiminin ilk turunda oy verme işlemi devam ediyor

PARİS (AA) - Fransa’da milletvekili genel seçimin ilk turunda oy verme işlemi sürüyor.

Fransız seçmenler, Ulusal Mecliste görev yapacak 577 milletvekilini belirlemek için oy kullanıyor.

Paris’in 15. bölgesinde oy vermeye gelen vatandaşlar AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Oyunu kullanan Didier Orgebas, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarından sonra milletvekili genel seçiminden fazla beklentisi olmadığını ve güvensizlik içerisinde olduğunu belirterek, "Ülkede iyi bir muhalefetin olması gerektiğini" söyledi.

Oy kullanmaya gelen Jean-Jacques Ruffault, seçim anketlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinin mecliste çoğunluğu elde edecek oy oranına ulaşacağı ancak bu durumda da muhalefetin zayıf kalacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ruffault, milletvekili genel seçiminde sosyalist bir adaya oy vereceğini ve böylece Macron'a karşı duracağını belirtti.

Soyadını vermek istemeyen Nicole adlı bir vatandaş da seçimden büyük beklentisi olduğunu, vergi indirimi ile satın alma gücü konularında yapılacak çok şey olduğunu ve sağ partiye oy vereceğini söyledi.

Paris'in 15. bölgesinin Belediye Başkanı Philippe Goujon ise belediye binasının önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Goujon, büyük ölçüde belediye başkanlarının isteği üzerine seçim merkezlerinde ve çevresinde güvenlik önlemlerinin alındığını, bu seçimde alınan güvenlik önlemlerinin cumhurbaşkanı seçiminde alınan önlemlerle aynı olduğunu ifade etti.

İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan meclise gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur oylama yapılacak.

Seçimlerin 18 Haziran'da yapılacak ikinci turuna, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

Seçimlerin sonucunda çoğunluk olan 289 milletvekili ve fazlasını alan parti hükümeti kurabilecek. Hiçbir parti bu sayıyı yakalayamazsa koalisyon kurulabilecek.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler