Fransa'da Melenchon için "hayali istihdam" iddiası

Fransa'da Melenchon için "hayali istihdam" iddiası

Aşırı sol hareketin lideri ve milletvekili Melenchon'un, AP'de 4 kişiyi sahte belgelerle danışmanı olarak gösterdiği iddia edildi

PARİS (AA) - Fransa'da, Boğun Eğmeyen Fransa Hareketinin lideri ve milletvekili Jean-Luc Melenchon'un, Avrupa Parlementosunda (AP) 4 kişiyi sahte belgelerle danışmanı olarak gösterdiği öne sürüldü.

Le Parisien gazetesinin haberine göre, Paris Savcılığınca bu ayın başında, aşırı sol hareketin lideri Melenchon hakkında, AP'de 2009-2017 yıllarında "sahte belgelerle danışman çalıştırmak ve güveni kötüye kullanmak" gerekçesiyle ön soruşturma açıldı.

Soruşturmanın, aşırı sağcı Sophie Montel'in, 27 Haziran'da Paris Savcısı François Molins'e, Melenchon ve diğer milletvekilleri hakkında AP'deki "hayali danışman" iddialarını anlatan bir mektup göndermesi üzerine başlatıldığı bildiriliyor.

Le Parisien'in mayıs ayındaki haberinde, Montel'in, aralarında eski Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Devlet Bakanı Marielle de Sarnez'in de bulunduğu 19 milletvekili hakkında AP'deki "hayali danışman" iddiaları gündeme gelmişti. Haberde bu iddialar üzerine, Paris Savcılığınca ön soruşturma açıldığı belirtilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağ kolu olan eski Uyum Bakanı Richard Ferrand hakkında da mayısta benzer iddialar ortaya atılmıştı. Le Canard Enchaine gazetesi, 2012'den bu yana milletvekili olan ve Macron'un sağ kolu olarak gösterilen Ferrand'ın 2014'te 23 yaşında olan oğlunu danışmanı olarak çalıştırdığını ileri sürmüştü.

Haberde, Ferrand'ın oğluna, mektup yazmak, sosyal medya hesaplarını güncellemek ve randevuları takip etmek gibi işleri yapması karşılığında aylık ortalama bin 699 avro maaş ödendiği iddia ediliyor.

Fransa sağının cumhurbaşkanı adayı olan ancak seçimin ilk turunda elenen François Fillon hakkında da benzer iddialar bulunuyor.

Seçimlerden önce Le Canard Enchaine gazetesi, Fillon'un "eşi ve çocuklarını danışmanı olarak çalıştırdığı" iddialarını ortaya atmıştı. Fillon ise iddiaları kabul ederek, bu durumun yasalara aykırı olmadığını fakat etik açıdan yanlış olabileceğini belirtmişti.

Bu iddiaların ortaya çıkmasından önce yapılan anketlerde yüzde 25 oranında oy alacağı öngörülen Fillon, Fransız kamuoyunun günlerce konuştuğu olay sonrası ilk turda yüzde 20,01 oy alarak ikinci tura kalamamıştı.

Nisan ayında aşırı sağcı Marine Le Pen ve bazı Ulusal Cephe (FN) milletvekillerinin danışmanlarına haksız şekilde ödenen ücretin yaklaşık 5 milyon avro olduğu iddia edilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :